Skip to main content
Vesić i Đilas

Vesić doneo stotine dokaza, a Đilas zaćutao: Odložen POČETAK SUĐENJA po tužbi bivšeg gradonačelnika (FOTO/VIDEO)

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Prvo ročiste u sudskom postupku po tužbi lidera Saveza za Srbiju i nekadašnjeg prvog čoveka prestonice Dragana Ðilasa protiv aktuelnog zamenika gradonačelnika Gorana Vesića odloženo je danas kako bi se novinarima omogućilo da izveštavaju o suđenju.

Za početak suđenja bio je zainteresovan veliki broj medija, ali je sudija Mirjana Prentović obrazložila da zbog akreditacija novinari mogu da prisustvuju ročištu samo u svojstvu građana, ali tako ne bi mogli da izveštavaju o postupku. Advokat Gorana Vesića, Sonja Savin, potom je predložila sudiji odlaganje ročišta, a sa tim se saglasio i Vladimir Todorić koji zastupa Đilasa.

Nekadašnji gradonačelnik i lider opozicije tužio je Vesića zbog tvrdnji koje je izneo 2017. godine u jednoj emisiji na TV Pink.

- Đilas me je tužio jer sam rekao da je uništio javna preduzeća i da se enormno obogatio dok je bio u politici. Ja sam podneo podnesak od više stotina strana gde sam izneo dokaze o tome kako je poslovao sa javnim preduzećima - rekao je Vesić nakon odlaganja ročišta i dodao da je u pitanju tek jedan od dvadesetak procesa u kojima se spori sa Đilasom.

Omogućiti rad novinarima 

Sud je prihvatio predlog advokata odbrane Sonje Savin da ročište bude odloženo kako bi ubuduće novinari mogli da nesmetano izveštavaju.

- Dostavili smo veliki broj dokaza i smatramo da javnost mora da bude upoznata sa vršenjem vlasti Dragana Đilasa - rekla je Savin.

Zamenik gradonačelnika je novinarima između ostalog pokazao i grafikon na kome je upoređeno današnje i poslovanje sedam najvećih gradskih preduzeća dok je Đilas bio gradonačelnik.

- Vidi se da su prihodi danas veći za 28 odsto nego 2013. godine. Takođe se vidi da je 2013. godine gubitak bio 495 miliona dinara, a dobit ove godine iznosi 4.8 milijardi – rekao je Vesić i dodao da su investicije danas veće za 4,8 puta.

Vesić kaže da tokom suđenja želi da dokaže da se Dragan Đilas obogatio dok je bio na vlasti.

- To nisu moje privatne opservacije već zvanični podaci o njegovim kompanijama preuzete iz Agencije za privredne registre. To su moji dokazi. Da su njegovi prihodi rasli od trenutka kad je ušao u politiku. To je za mene više nego jasan dokaz o tome šta se radilo dok je bio na vlasti. Ne može da se smatra klevetom ako na osnovu završnih računa njegovih kompanija pokažem da je ukupan prihod njegovih kompanija od 2000. do 2003. iznosio samo jedan odsto ukupnog prihoda od 2004. do 2007 – rekao je Vesić.

Goran Vesić
Foto: Srbija Danas

Zamenik gradonačelnika je priložio i dopise Ministarstva finansija koje je svojevremeno upozoravalo Đilasa da se Beograd prezadužuje i izveštaj američke agencije Modis da je prestonica za vreme njegovog mandata bila zadužena u visini 78 odsto ukupnih prihoda:

Dragan Đilas
Foto: Srbija Danas

- Doneo sam i dokaz o tome kako je Dragan Đilas isplatio bonus od 14 miliona evra preduzeću koje je izvodilo radove na izgradnji Mosta na Adi jer je posao završen nekoliko dana pre roka.

Zgrada plaćena tri miliona više?

Vesić je kao dokaz svojih tvrdnji naveo i kupoprodaju zgrade u vlasništvu Dragana Đilasa u Novom Beogradu:

- To je vrlo zanimljiva transakcija između njega i Dragana Šolaka. Đilas je u svojim poslovnim knjigama vodio da je investiciona vrednost zgrade 242 miliona dinara. Kad je 2017. godine prodao zgradu gospodin Šolak je rekao da je napravio tržišnu procenu i zgrada odjednom vredi 611 miliona?! Šta je moglo da se desi za godinu da vrednost zgrade poraste za 369 miliona? Zgrada je plaćena tri miliona više i to na početku kampanje Đilasa.

Vesić je naglasio da ima na stotine dokaza i da se raduje predstojećem suđenju.

- Nemam ništa lično protiv Dragana Đilasa. Ovo je priča o njegovoj politici. Kao njegov politički protivnik imam pravo da upozorim građane šta bi se desilo sa Beogradom kad bi Đilas ponovo došao na vlast. Moje je pravo i obaveza da upozorim građane kako je izgledala vlast kad je bio gradonačelnik – rekao je zamenik gradonačelnika.

Sud je prema njegovim rečima pravo mesto gde treba da se priča o mandatu Dragana Đilasa.

- Žao mi je što ga neki drugi nisu pozvali na sud. Drago mi je što mi je pružio priliku da iznesem sve dokaze i koristiću svaki minut da iznesem saznanja o tome šta se radilo u Beogradu - rekao je Vesić.

Dragan Đilas nije želeo da daje izjave novinarima već je u pratnji svog advokatskog tima napustio zgradu suda.

 

 

+ Pošalji komentar 5 Pogledaj sve komentare
Una's picture

Una

Dosta mu je bilo. Đilas neće više ništa da otima od naroda.

2 | 4
Sloba M's picture

Sloba M

Mora da zaćuti kada je se susreo sa neoborivim dokazima.

2 | 5
Lara's picture

Lara

Đilas je upropastio Srbiju i za to postoje i dokazi.

2 | 4
Tanja's picture

Tanja

Đilasa boli što je istina izašla na videlo.

1 | 2
Mica's picture

Mica

Naravno da je Djilas zacutao,jer je Vesic dosao sa dokazima.

1 | 3

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
8 Beograd