fbpx
Skip to main content
Metju Palmer

VIZIJA VAŠINGTONA ZA ZAPADNI BALKAN: Palmer komentarisao scenario koji su Ameri skrojili - pritisci opasni, a još će ih biti

Predočeni glavni ciljevi SAD za ovaj region

Izaslanik SAD za Balkan Metju Palmer rekao je danas da je dosledna američka vizija za Zapadni Balkan ona koja ovaj region vidi posvećen evrointegracijama.

"SRBIJA NEUMORNO RADI NA BORBI PROTIV TERORIZMA" Narodni poslanik Bursać za SD otkrio deo novog Zakona

"SRBIJA NEUMORNO RADI NA BORBI PROTIV TERORIZMA" Narodni poslanik Bursać za SD otkrio deo novog Zakona

NARODNI POSLANIK DEJAN KESAR: Vučić i SNS su jedini štitili porodicu Olivera Ivanovića

NARODNI POSLANIK DEJAN KESAR: Vučić i SNS su jedini štitili porodicu Olivera Ivanovića

Mlada poslanica SNS Nevena Đurić rasturila Mariniku

Mlada poslanica SNS Nevena Đurić rasturila Mariniku

Kao i u miru sa svim susedima.

- Nadam se da to nije samo vizija koju SAD i EU imaju za ovaj region već i da je to vizija koju Zapadni Balkan ima sam za sebe - rekao je Palmer na video-konferenciji "Balkan 2021: Podsticanje regionalne saradnje u postkovid eri" u Solunu.

On je dodao da SAD ostaju posvećene cilju a to je uvođenje Zapadnog Balkana u EU, kao i postizanju uzajamnog dubokog ekonomskog partnerstva među zemljama tog regiona.

Palmer je istakao da je zajedno sa Miroslavom Lajčakom tokom nedavne posete Beogradu i Prištini želeo da "pokaže posvećenost SAD da u bliskoj koordinaciji sa EU olakšamo dijalog dve strane".

On se osvrnuo i na konačnu presudu Ratku Mladiću za koju je rekao da joj je cilj da se spreči ponavljanje zločina.

Palmer je takođe ponovio da je američki predsednik Džozef Bajden potpisao sankcije u vezi s regionom Zapadnog Balkana čiji je cilj borba protiv korupcije i nastojanje da se ojača vladavina zakona.

Američki zvaničnik je u svom obraćanju na konferenciji podsetio i na reči šefa nemačke diplomatije Hajka Masa, koji je na Berlinskom procesu rekao da je potrebno postizanje zajedništva u ciljevima SAD i EU da se dođe do normalizacije odnosa u dijalogu Beograda i Prištine.

Izaslanik SAD za Balkan je pružio podršku ulozi Grčke u regionu Zapadnog Balkana, posebno zbog njenog odnosa sa Severnom Makedonijom, kao i zbog produbljivanja odnosa sa Kosovom.

- Grčka ima snažnu podršku SAD i mi želimo još jaču saradnju širom regiona - istakao je Palmer.

On je dodao da se u regionu stiče utisak da EU gubi interes za perspektivu članstva Zapadnog Balkana u Uniji i da je zato potrebno da se izgrade veze poverenja.

Potrebno je da EU hitno vrati svoj kredibilitet i da u narednom periodu pokaže svoju ozbiljnost u vezi Zapadnog Balkana, zaključio je Palmer.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd