fbpx
Skip to main content
vlada

VLADA DONELA ODLUKU: Usvojen predlog promene ustava

Foto: Srbija Danas
Vlada je potvrdila čvrstu opredeljenost u sprovođenju reformskih procesa

Vlada Srbije usvojila je danas predlog za promenu Ustava u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva i druge posledične delove najvišeg opšteg pravnog akta.

ŠTA JE MERKELOVA PORUČILA VUČIĆU? Nemačka kancelarka poslala snažnu poruku Srbiji (FOTO)

ŠTA JE MERKELOVA PORUČILA VUČIĆU? Nemačka kancelarka poslala snažnu poruku Srbiji (FOTO)

OD SRBIJE REPUBLICI SRPSKOJ: Vlada poslala 20 miliona evra za sanaciju posledica izaizvanih koronavirusom

OD SRBIJE REPUBLICI SRPSKOJ: Vlada poslala 20 miliona evra za sanaciju posledica izaizvanih koronavirusom

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MERKELOVOM! Na stolu bile važne teme za budućnost Srbije (FOTO)

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MERKELOVOM! Na stolu bile važne teme za budućnost Srbije (FOTO)

Kako se navodi u saopšenju sa današnje sednice Vlade, ovom inicijativom Vlada i Ministarstvo pravde potvrdili su čvrstu opredeljenost u sprovođenju reformskih procesa i ispunjavanju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju Evropskoj unuji.

Predlog se odnosi na promene odredbe člana 4. Ustava i odredbe koje se odnose na sudove i javna tužilaštva (članovi 142 - 165). Shodno tome, menjaju se i odredbe člana 99. - Nadležnost Narodne skupštine, člana 105. - Način odlučivanja u Narodnoj skupštini i člana, i 172. - Izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda.

- Promena Ustava u delu pravosuđa neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i standardima - kaže se u saopštenju.

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja za period 2020 - 2025. godine, u periodu 2020 - 2022. godine.

Strategijom je predviđeno donošenje dva akciona plana radi ostvarivanja predviđenih aktivnosti - za prvi akcioni plan predviđeno je da se donese za period od 2020. do 2022. godine, a za drugi za period od 2023. do 2025. godine. Nakon isteka perioda važenja prvog trogodišnjeg akcionog plana biće izrađen izveštaj o rezultatima njegovog sprovođenja i realizaciji aktivnosti predviđenih planom.

Primenom Akcionog plana, implementacijom Medijske strategije, kao i izradom seta novih medijskih zakona rukovodiće Ministarstvo kulture i informisanja. Cilj strategije je unapređenje sistema javnog informisanja koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbednost novinara, medijski pluralizam, razvijeno medijsko tržište i osnaženu medijsku profesiju.

Vlada je usvojila i Zaključak o uspostavljanju privremenog projekta - Kartica pogodnosti "Za naše heroje" za zaposlene, radno angažovane i volontere u kovid-19 sistemu, kojima su omogućene odgovarajuće olakšice prilikom plaćanja roba i usluga zbog otežanih uslova života i rada tokom pandemije.

Program podrške "Za naše heroje" realizuje se u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP).

- Vlada Srbije poziva sve zainteresovane da se kao partneri uključe u program ''Za naše herojei, svako u okviru svojih mogućnosti, kako bismo zdravstvenim radnicima i svima koji su angažovani u COVID-19 sistemu iskazali poštovanje i zahvalnost za njihovu svakodnevnu posvećenost očuvanju zdravlja i života građana - kaže se u saopštenju Vlade.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
19 Beograd