Skip to main content
ana-brnabić

ČELIČNA DAMA PONOVO PREMIJERKA: Ana Brnabić na čelu najjače Vlade Srbije

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Ana Brnabić nalazi se na mestu premijera Srbije po drugi put

Ana Brnabić rođena je 1975. godine u Beogradu. Završila je ''Petu beogradsku gimnaziju'' 1994. godine i potom odlazi u Sjedinjene Američke Države, na Univerzitet ''Northwood'' u državi Mičigen.

Tamo tokom 1998. godine završava studije poslovne administracije. Poseduje master diplomu sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.


USVOJENO! VLADA SRBIJE POMAŽE FIRMAMA: Obezbeđena VELIKA KOLIČINA NOVCA, izmenjena i uredba o merama

KAKO ĆE IZGLEDATI VLADA SRBIJE: Tačan spisak 21 ministarstva, sad je poznato i koji su novi resori

KAKO ĆE IZGLEDATI VLADA SRBIJE: Tačan spisak 21 ministarstva, sad je poznato i koji su novi resori

NOVA VLADA U NEDELJU, NOVI IZBORI 2022: Srbija na prekretnici, potrebni nam udarnici

NOVA VLADA U NEDELJU, NOVI IZBORI 2022: Srbija na prekretnici, potrebni nam udarnici

U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade u junu 2017. godine. Na funkciji predsednice Vlade ostaje sve do raspisivanja regularnih parlamentarnih izbora 2020. nakon kojih postaje mandatar za sastav nove Vlade, dok po formiranju Vlade postaje predsednica Vlade Republike Srbije ponovo.

Predsednica je Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Vlade Srbije i republičkog Saveta za nacionalne manjine, kao i potpredsednica republičkog Saveta za reformu javne uprave.

Kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave radila je na bržem sistemskom uvođenju elektronske uprave u Srbiji, u cilju efikasnijeg rada državne uprave i lokalne samouprave, direktnom podizanju kvaliteta života građana Srbije, izgradnji modernije i transparentnije uprave i borbi protiv korupcije. Dva najznačajnija projekta koje je realizovala u ovom segmentu tokom svog mandata jesu projekat e-Beba (''Bebo, dobro došla na svet'') i e-ZUP (puna implementacija Zakona o opštem upravnom postupku).

ana-brnabić,-edita-stokić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kao predsednica Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Vlade Srbije, u svakodnevnim konsultacijama sa IT industrijom iz Srbije, start-ap i inovacionim kompanijama, razvila je Akcioni plan i krenula u njegovu brzu primenu.

U okviru borbe protiv sive ekonomije, bila je zadužena za realizaciju nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", u kojoj je učestvovalo više od 40 odsto građana Srbije, i koja je rezultirala značajno povećanom svešću o značaju borbe protiv sive ekonomije.

Članica je grupe "Novi lideri za Evropu" u okviru Svetskog ekonomskog foruma. Učestvovala je u osnivanju i bila prva izvršna direktorka, kao i članica Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim. Bila je angažovana u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Bila je zamenica direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspertkinja na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viša koordinatorka Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Postaje članica, a potom i predsednica Upravnog odbora NALED-a. Dobitnica je brojnih priznanja za razvojne projekte na kojima je radila, promociju društveno-odgovornog poslovanja i tolerancije.

Nova Vlada Republike Srbije

Nakon parlamentarnih izbora koji su održani u junu mandat za sastav buduće vlade Srbije dobila je Ana Brnabić i Vlada će biti formirana u okviru zakonskog roka koji traje do trećeg novembra. Kako je predsednik Vučić najavio, buduća Vlada imaće ograničeno trajanje, dok će novi Vladini funkcioneri imati priliku da ostvare ciljeve koji su pred njima za manje od dve godine, tačnije do narednih  predsedničkih izbora 2022. godine uz koje će biti raspisani i parlamentarni izbori. 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd