Skip to main content
Foto: Profimedia/Ilustracija

Vlada Srbije NAJOŠTRIJE OSUDILA hapšenje Srba na Jarinju: Podmetanjem bombi prekršili osnovna ljudska prava!

Foto: Profimedia
U pitanju je diverzija koja je imala za cilj sprečevanje dolaska na glasanje

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije protestuje zbog pravnog nasilja kojem su izloženi Saša Aranđelović, Dejan Urošević i Goran Savković, uhapšeni 22. oktobra na administrativnom prelazu Jarinje, zbog navodne sumnje da su prevozili eksplozivne materije. 

Incident na Jarinju: Policija u autobusu pronašla DVE BOMBE, vozač i vođa puta zadržani

NASTAVLJA SE MALTRETIRANJE KOSOVSKIH SRBA: Milanka krenula u Peć, uhapšena na Jarinju

Njima je, naime, danas, nakon inicijalne mere zadržavanja od 48 sati, izrečena mera pritvora od 30 dana, iako je svima na prvi pogled jasno da je reč o podmetnutnim eksplozivnim napravama, odnosno diverziji koja je za cilj imala da se spreči dolazak interno raseljenih lica na biračka mesta na Kosovu i Metohiji. 

Hapšenje trojice Srba na sam dan održavanja lokalnih izbora na prostoru KiM, prilikom prevoza interno raseljenih lica na glasanje, predstavlja kako kršenje slobode kretanja tako i kršenje biračkog prava i prava na učešće u političkom životu, koja predstavljaju univerzalna ljudska prava. 

Podmetanje eksplozivnih sredstava u autobusu koji je prevozio interno raseljena lica na glasanje predstavlja manipulaciju političkih struja na KiM, koje su želele da spreče interno raseljena lica da glasaju za predstavnike koji će štititi njihove interese i uznemiravajuće je da pravosuđe privremenih institucija samouprave prihvata da služi kao instrument u političkim obračunima.

autobus
Foto: Profimedia/ilustracija

Ovaj primer pravnog nasilja pokazuje, između ostalog, zašto je važno da srpske sudije i tužioci što pre stupe na funkciju na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju se ovim povodom, kao i povodom još nekoliko hapšenja građana Srbije u proteklom periodu pod sumnjivim i nejasnim okolnostima, obratila Euleksu, zahtevajući da njegovi pravosudni organi preuzmu te predmete. 

Polic
Foto: MN Press

Reč je o politički i etnički motivisanim krivičnim postupcima koji se vode protiv Bogdana Mitrovića, Milanke Terzić, Novice Šošića i Momčila Jančića, u sklopu kampanje zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd