Skip to main content
djordjevic

Vlada Srbije odlučna u borbi protiv sive ekonomije

Foto: Ministarstvo
Ministar Đorđević istakao da je da inspekcija rada kroz medijsku kampanju u okviru projekta "Reci NE radu na crno" nastavlja kontinuiranu borbu protiv rada na crno

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević govorio je na konferenciji "Privreda i javna uprava na istom zadatku: Godina protiv sive ekonomije" i izjavio da se Vlada Republike Srbije aktivno bavi rešavanjem problema sive ekonomije kao i da prema svim podacima sprovedene mere već donose pozitivne rezultate.

Ministar Đorđević istakao da je da inspekcija rada kroz medijsku kampanju u okviru projekta "Reci NE radu na crno" nastavlja kontinuiranu borbu protiv rada na crno i dodao da je cilj Ministarstva da radnici i poslodavci razviju svest o koristi koji imaju od sprečavanju rada na crno, ali i da znaju koja su njihova prava, te je još jednom  podsetio da na besplatni broj 0800/300-307 svi mogu prijaviti sve nepravilnosti ali i one  koji rade u sivoj zoni.

Prema rečima ministra, najbitnije je da država u borbi protiv sive ekomonije ima podršku sudstva koji mora da obavlja svoj posao efikasno u skladu sa zakonom. Prema analizama zahteva za pokretanje postupka, koje su zbog utvrđenih prekršaja u oblasti rada podneli inspektori rada, a u odnosu na zakonom propisani iznos novčanih kazni, ministar je izneo sledeće podatke: 

Zoran Đorđević
Tanjug/Zoran Žestić

- Da su sudovi poslodavce kažnjavali maksimalnim kaznama prema zahtevima koje su inspektori podnosili u 2016. i 2017. godini, a koji su stigli na sud, država bi naplatila preko 2 milijarde dinara za godinu dana, a da su izrečene minimalne kazne, iznos bi bio milijardu dinara, međutim, naši sudovi su naplatili prosečno 93.723.000 godišnje. Time je poslata loša poruka, da neko ko završi na sudu ne znači da će i biti kažnjen u skladu sa zakonom, što mora da se reguliše - poručio je ministar.

Đorđević je rekao da bi jedna od izmena i dopuna Zakona o radu koja po Akcionom planu trebalo da se desi 2020. mogla biti i ta da inspektori imaju dozvolu da na licu mesta prijave radnika umesto poslodavca, ukoliko se utvrdi da on radi na crno.

- Borba protiv sive ekomije neće biti fokusirana samo na kažnjavanje poslodavaca, jer isplata velikih kazni može da dovede i do zatvaranja firme, što nikako nije cilj Vlade Srbije, već je fokus na preventivnom delovanju. Takođe, u saradnji sa Ministarstvom pravde potrebno je regulisati i pojavu zastarivanja slučajeva nakon dve godine kako poslodavci ne bi prošli nekažnjeno - istakao je Đorđević.

Ministar je naglasio da sve mere koje činimo biće uzaludne ukoliko ne promenimo demografsku sliku Srbije. Kako bi ova borba za naprednu i bogatiju Srbiju imala pravi smisao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić  i Vlada Srbije su uveli nove mere za podsticaj rađanja. Đorđević je rekao da je zadržavanje mladih, zapošljavanje talenata iz oblasti fundamentalih nauka i stvaranje uslova da mladi od svog rada žive i osnuju porodice u svojoj zemlji, takođe jedan od prioriteta Vlade Srbije u narednom periodu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd