fbpx
Skip to main content
aleksandar-vulin

Vojska planski uništavana do 2012. godine, sve što je moglo rasprodato

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Vojska Srbije od 2000. do 2012. smanjivana je i uništavana planski i namerno, a od 2012. počelo je sa obnovom i da se popravlja stanje, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin

- Od 2000. do 2012. godine, mi smo imali ministre odbrane, vrhovne komandante, koji su govorili o vojsci kao o nečemu što nam ne treba, što je višak. Govorili su da smo okruženi prijateljima, da Srbija nema neprijatelje, da nema tajni prema našim prijateljima i zato smo smanjivali vojsku, zato nismo kupili nijedan novi sistem decenijama - rekao je Vulin za Pink.

Više od 500 tenkova i haubica je istopljeno, tvrdi ministar i dodaje da je i rasprodato "ko zna koliko ličnog naoružanja, "strela", PVO sistema".

- Sve što smo mogli da uništimo i prodamo do 2012, to smo i uradili i to vrlo efikasno. Na Balkanu, koji je takav kakav je, imali su hrabrosti da kažu da se više nikada neće ratovati, da Srbija nema neprijatelja, a imate Švajcarsku i Švedsku koje su neutralne, a imaju obavezno služenje vojnog roka i imaju snažnu vojsku - kaže Vulin.

vulin
Foto:Tanjug/Sava Radovanović

Od 2012, naglašava ministar, počelo je da se radimo, da se popravlja stanje u vojsci, da se obnavlja, jer, smatra, Srbiji je potrebna jaka armija.

- Nijedna zemlja ne može da se nada dugotrajnom i stabilnom miru, ako nema ozbiljnu vojsku. Ako ste dovoljno jaki, onda vas poštuju, ako niste, onda ste predmet svačijih aspiracija - ističe ministar.

Vulin, koji je nedavno boravio u Moskvi, podsetio je da su oružane snage RF odobrile donaciju od dva miliona dolara Ministarstvu odbrane, tako da će se naši piloti obučavati i leteti na Migovima 29 bez ikakvih troškova po budžet Srbije, što predstavlja nastavak vojno-tehničke saradnje i zaista zbog toga, podvlači, može se biti zadovoljan.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd