fbpx
Skip to main content
Nebojša Stefanović

VOJSKA SRBIJE DOBIJA NOVO LICE: Nebojša Stefanović preuzima Ministarstvo odbrane

Foto: Profimedia
Nebojša Stefanović za ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije izabran je aprila 2014. godine, a sada preuzima ulogu ministra odbrane Republike Srbije.

Nebojša Stefanović rođen je 20. novembra 1976. godine u Beogradu. Devetu gimnaziju "Mihajlo Petrović Alas" završio je u Beogradu, a diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije, Megatrend univerziteta.

Zvanje magistra ekonomskih nauka, Nebojša Stefanović je stekao odbranivši tezu "Savremeni principi menadžmenta u lokalnoj samoupravi", 2011. godine. Doktorirao je juna 2013. godine, na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom". Završio Visoke studije bezbednosti i odbrane.

NOVI SAZIV VLADE SRBIJE: Poslanici danas o Predlogu zakona o ministarstvima

NOVI SAZIV VLADE SRBIJE: Poslanici danas o Predlogu zakona o ministarstvima

IZVRŠNA VLAST U SRBIJI I REGIONU: Vlade velike i vlade male, u koliko njih su žene stale?

IZVRŠNA VLAST U SRBIJI I REGIONU: Vlade velike i vlade male, u koliko njih su žene stale?

PODELJENA MINISTARSTVA: Darija Kisić dobija drugi resor, u vladu ulazi i Gordana Čomić, mnogo novih lica i jedan obrt

PODELJENA MINISTARSTVA: Darija Kisić dobija drugi resor, u vladu ulazi i Gordana Čomić, mnogo novih lica i jedan obrt

Od 2004. do 2008. godine bio je zaposlen u preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Interspeed" d.o.o. na poziciji direktora marketinga. Od 2008. godine, prelazi na dužnost finansijskog direktora u preduzeću "Jabuka" d.o.o. U periodu od 2004. do 2008. godine bio je odbornik u Skupštini grada Beograda.

Na parlamentarnim izborima 2007. godine izabran je za narodnog poslanika, a obavljao je i dužnost predsednika Odbora za trgovinu i turizam Narodne skupštine Republike Srbije. Na izborima 2012. godine izabran je za poslanika Narodne skupštine Republike Srbije i odbornika Skupštine grada Beograda.

Od jula 2012. godine do aprila 2014. godine Nebojša Stefanović obavljao je funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Odbora za prava deteta. Bio je i šef delegacije NS RS u Interparlamentarnoj uniji. Na parlamentarnim izborima 2014. godine, izabran je za poslanika Narodne skupštine Republike Srbije.

Za ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. godine ujedno je i potpredsednik Vlade Republike Srbije. Novembra 2017. godine imenovan je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, a istovremeno obavlja i funkciju šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović.
Foto: Profimedia

Takođe, obavlja funkcije predsednika Saveta za borbu protiv trgovine ljudima, komandant je Republičkog štaba za vanredne situacije, predsednik Nacionalnog saveta za sprečavanje negativnih pojava u sportu i Koordinacionog tima za usmeravanje aktivnosti u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke, član njenog Predsedništva i predsednik Gradskog odbora Beograd. Nebojša Stefanović govori engleski i ruski jezik.

Nova Vlada Republike Srbije

Nakon parlamentarnih izbora koji su održani u junu mandat za sastav buduće vlade Srbije dobila je Ana Brnabić i Vlada je formirana u okviru zakonskog roka koji traje do trećeg novembra. Kako je predsednik Vučić najavio, buduća Vlada imaće ograničeno trajanje, dok će novi Vladini funkcioneri imati priliku da ostvare ciljeve koji su pred njima za manje od dve godine, tačnije do narendih  predsedničkih izbora 2022. godine uz koje će biti raspisani i parlamentarni izbori. Pored toga, nova Vlada obuhvata i tri nova ministarstva, kao i to da 50 odsto od ukupnih funkcionera u Vladi čine žene.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
1 Beograd