few clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Vučić i Brnabić kreću u diplomatsku ofanzivu: Sastanci u Pragu, Berlinu, Luksemburgu, Njujorku!

29.08.2019. 11:55
Piše:
Tanjug
Alksandar Vučić, Ana Brnabić
Alksandar Vučić, Ana Brnabić / Izvor: Profimedia
Predsednica vlade Ana Brnabić kaže da će tokom septembra imati niz sastanaka sa svetskim zvaničnicima, među kojima je izdvojila zvaničnu posetu Nemačkoj i razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel.

Očekuje nas teška jesen i teška zima i mi se danas spremamo za to, radimo kako bismo mogli iz svake posete, sastanka i razgovora da se vratimo sa nečim konkretnim za naše građane - rekla je Brnabić

- Imamo veoma gustu agendu za septembar, to je zajednička diplomatska ofanziva sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - rekla je Brnabić za tv Pink.

FENOMENALNA PONUDA! Luksuzni hoteli za celu porodicu u Grčkoj od 486€

FENOMENALNA PONUDA! Luksuzni hoteli za celu porodicu u Grčkoj od 486€

Skupština Srbije: Kukan i Flekenštajn sa poslanicima, Maja Gojković sa ruskim ambasadorom

Skupština Srbije: Kukan i Flekenštajn sa poslanicima, Maja Gojković sa ruskim ambasadorom

"Ljudska prava i regionalna saradnja" Dačić danas na ministarskom sastanku u Helsinkiju!

"Ljudska prava i regionalna saradnja" Dačić danas na ministarskom sastanku u Helsinkiju!

Ona je istakla da će 2. septembra otputovati u Švajcarsku gde će se sastati sa predsednikom te zemlje, a nakon toga i u Luksemburg, gde će se sastati sa premijerom Gzavije Betelom i velikim vojvodom Anrijem.

Potom će 12. septembra prisustvovati sastanku Višegradske grupe u Pragu, a zatim, kako ističe, putuje u Nemačku.

- Radujem se i počastvovana sam pozivom u zvaničnu posetu Nemačkoj, jer ću imati priliku da razgovaram sa Merkel. Ona nikada neće postati nedovoljno relevatna figura u Nemačkoj, ona ima mnogo znanja i iskustva i ja imam ogromno poštovanje prema njoj - rekla je Brnabić.

Istakla je da greši svako ko misli da taj sastanak nije važan jer Merkel "nije na vrhuncu moći".

- Od nje može mnogo da se nauči i ako ste pametni, vi ćete prihvatiti tu šansu i naučićete nešto i videti kako to možete da iskoristite u najboljem interesu Srbije - rekla je Brnabić i dodala da je to značajna i ne laka poseta.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel
Aleksandar Vučić, Angela Merkel / Izvor: Profimedia

Navodeći da će i predsednik Srbije imati bilateralne sastanke, te da će govoriti na Generalnoj skupštini UN u septembru, Brnabić je rekla da će svi ti događaji biti dobra prilika da se zastupaju interesi Srbije i predstavi sve što je zemlja postigla u prethodnom periodu.

- Očekuje nas teška jesen i teška zima i mi se danas spremamo za to, radimo kako bismo mogli iz svake posete, sastanka i razgovora da se vratimo sa nečim konkretnim za naše građane - rekla je Brnabić.

Premijerka je podsetila i da je nedavno bila u poseti Severnoj Makedoniji gde je otvoren zajedički granični prelaz, da je nakon toga u poseti bio predsednik vlade Slovenije, a da je potom putovala u Španiju, gde je razgovarala sa šefom španske diplomatije i budućim šefom evropske diplomatije Đozepom Boreljom.

- To je posebno važno zbog naših bilateralnih odnosa sa Španijom jer smo se dogovorili da, ako do kraja spetembra Španija formira vladu, predsednik vlade Španije prvi put poseti Srbiju. Nadam se i zbog nas i zbog Evrope da će Borelj biti potvrđen kao visoki predstavnik EU - rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla i da se situacija na svetskoj i evropskoj sceni komplikuje, o čemu svedoče i nedavna dešavanja u Velikoj Britaniji, te dodaje da uzdrmana ekonomija u zemljama EU može veoma da utiče i na Srbiju.

- Ako se 31. oktobra dogodi Bregzit bez dogovora, to će dodatno uzdrmati ekonomiju Velike Britanije i EU. Neke zemlje EU koje su nama ekonomski bliske su u recesiji ili ulaze u recesiju - Italija je i drugi kvartal završila bez rasta BDP, Nemačka sa 0,4 odsto rasta, naša ekonomija se oslanja na njih, videćemo šta mozemo da uradimo da se to što manje vidi u našoj ekonomiji - istakla je Brnabić.

"BORELJ ODLIČAN KANDIDAT"

Predsednica Vlade Srbije ocenila je da je šef španske diplomatije Đozep Borelj odličan kandidat za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, te ističe da će Srbija u njemu imati dobrog sagovornika koji će biti u potpunosti posvećen pronalaženju dugoročnog rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Srbija Danas / Jelena Obradović

Brnabić je, u jutarnjem programu TV Pink, rekla da su neverovatne priče članica EU koje su priznale nezavisnost Kosova da Borel neće biti neutralan zato što njegova zemlja nije priznala jednostranu proglašenu nezavisnost Prištine.

- U EU postoje zemlje koje su priznale i one koje nisu. One koje su priznale nezavisnost kažu da će Borel biti pristrasan. Međutim, Borelj je vrsni političar, kojeg svi u svetu cene što je direktan, operativan, pragmatičan, koji u svakom smislu može da pomogne Evropskoj komisiji - uverena je ona.

Kazala je da se onima koji su priznali Kosovo može reći da su pristrasni, te da je zbog toga moglo da se kaže i za Federiku Mogerini da je bila pristrastna, jer je njena zemlja priznala Kosovo.

Podsetila je da u EU ne mogu da se slože oko pitanja nezavisnosti Kosova i da je zato nelegitiman argument da je neko pristrasan jer njegova zemlja nije priznala Prištinu.

On će, uverena je Brnabić, biti jednako objektivan i balansiran kao i svi do sada.

- Nadam da će njegovo imenovanje biti potvrđeno u parlamentu. To bi bilo dobro za EU, a on bi bio jednako dobar sagovornik za Beograd i Prištinu - kazala je Brnabić.

Podvukla je da Borelj svakako sa sobom nosi veći kredibilitet i legitimitet nego raniji visoki predstavnici.

Brnabić je podsetila da nova Evropska Komisija, a o tome je pričala sa Borelom tokom boravka u Španiji, mora da, ako je ozbiljna, bude posvećena vladavini prava i insistira da Priština primeni postignute dogovore.

UHAPŠENE TRI OSOBE IZ FIRME DRAGANA ĐILASA I RTS-a: Osumnjičene da su oštetili građane i javni servis za 688 MILIONA DINARA

UHAPŠENE TRI OSOBE IZ FIRME DRAGANA ĐILASA I RTS-a: Osumnjičene da su oštetili građane i javni servis za 688 MILIONA DINARA

Lazanski otkrio kako su Delije nabavile tenk, pa BRUTALNO ODGOVORIO HRVATIMA! Spomenuo i VUKOVAR!

Lazanski otkrio kako su Delije nabavile tenk, pa BRUTALNO ODGOVORIO HRVATIMA! Spomenuo i VUKOVAR!

PUKLA "LJUBAV" SA KOLINDOM? Šešelj odlučuje ko će biti novi predsednik Hrvatske, ali...

PUKLA "LJUBAV" SA KOLINDOM? Šešelj odlučuje ko će biti novi predsednik Hrvatske, ali...

Podsetla je da Briselski sporazum nisu potpisali samo Beograd i Priština, već i visoka predstavnica u ime EU.

Dodala je i da EU mora da insistira na striktnom poštovanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S SP).

- Znam koliko mi kao vlada Srbije vremena i energije, pažnju posvećujemo da se pridržavamo svake reči i svakog zareza tog sporazuma, i koliko pažnje tome pridaje Evropska komisija. Tako, na primer, oko državne pomoći, koliko moramo da dokazujemo da nema državne pomoći za Er Srbiju, Železaru - rekla je ona.

Brnabić je istakla da je Priština direktno prekršila SSP uvođenjem takse na robu iz centralne Srbije.

Podsetila je da Evropska komisija ima mehanizme i mora da reaguje, a ako to ne učini onda će to značiti da svako može da krši SSP bez posledica.
- Evropska komisija pred sobom ima teška pitanja i velike izazove, ne samo što se tiče Kosova i Metohije. Mnoga otvorena pitanja prethodna Evropska komisija ostavila je novoj nereagujući više od devet meseci na kršenje SSP - rekla je Brnabić.

Upitana za provokaciju Albanca prilikom svečanog otvaranja integrisanog graničnog prelaza sa Makedonijom, ona je kazala da je politika Srbije, koju je uspostavio predsednik Aleksandar Vučić, politika nenasedanja na provokacije.

- Fokusirani smo na bolji žvot građana, napredak privrede, a to je bio i moj posao tokom posete Makedoniji. Ako žele da provociraju mogu. Ja na provokacije ne nasedam, jer sam fokusirana samo na svoj posao, da završim nešto u korist naših građana i privrede - dodala je ona istakavši da je Albancima jedino ostalo da provociraju.

"DELUJE IZUZETNO TUŽNO"

Brnabić je ocenila  da to što predsednik Srbije još nije pozvan na obeležavanje 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata "u ovom trenutku deluje izuzetno tužno" jer se dnevno-politička dešavanja stavljaju ispred istorijskih činjenica.

- Videćemo kako će se to završiti... U ovom trenutku, to deluje izuzetno tužno. Vi danas stavljate dnevno-političke stvari ispred nepobitne istorije i istorijskih činjenica - rekla je Brnabić za Pink.

Ona je ocenila da takva revizija istorije, u kojoj se ne vide zemlje i nacije koje su milione ljudi izgubile u borbi protiv antifašizma i kroz istoriju bile antifašisti, ne može da donese ništa pametno u budućnosti.

Parada Vojska Srbije
Parada Vojska Srbije / Izvor: Profimedia

Premijerka je rekla, međutim, da drugačiji stav ima Lukseburg, jer je kao predsednik vlade pozvana da bude gost na obeležavanju oslobađanja Luksemburga u Drugom svetskom ratu.

Ocenila i da su odnosi u svetu kompleksni, a da Srbija u toj situaciji mora da bude pametna i promišljena.

- Predsednik Aleksandar Vučić je uveo eru potpuno drugačije politike u Srbiji, pametne, odgovorne, ne nasedamo na provokacije, već smo fokusirani na interese naše zemlje - rekla je Brnabić.

"REAKCIJA ĐILASA PRITISAK NA SUDSTVO"

- Hapšenje direktora Dajrekt medije i dve direktorke RTS-a ukazuje na to da se Srbija iskreno bori protiv krimnala i korupcije i da nema zaštićenih - izjavila je premijerka, koja je reakciju opozicionog lidera Dragan Ðilasa na taj slučaj ocenila kao pritisak na sudstvo.

Premijerka je apelovala na sve nevladine organizacije, koje se zalažu za vladavinu prava i nezavisno pravosuđe, da reaguju i javno kažu da je ono što je Ðilas uradio pritisak na sudstvo.

- Ovo nije politički progon, takođe nisu postojale nikakve političke najave istrage, sve je rađeno profesionalno od strane tužilaštva u miru bez pompeznih najava, ljudi su pušteni da rade koliko god im je vremena potrebno - navela je ona.

Dodaje da je istraga trajala više godina i da se došlo do materijala od 150 strana.

Dragan Đilas
Dragan Đilas / Izvor: Profimedia

- Molim sve da rade u skladu sa onim za šta se cela naša država zalaže, a to je vladavinma prava i molim da svi koji se zalažu za vladavinu prava i nezavisno pravosuđe reaguju i upozore da ovo što radi Ðilas, a što jeste pritisdak na sudstvo - istakla je ona.

Ukazala je da je u prethodnih nekoliko meseci pokazano da ne postoje zaštićeni ni u Srpskoj naprednoj stranci.

Osvrnuvši se na Ðilasovu izjavu da je očekivao da se ovako nešto dogodi, Brnabić je rekla da mu veruje jer, kako je rekla, zna šta je radio dok je bio na vlasti, zna šta su radile njegove firme.

- Žao mi je što je za sve što je radio stavljao druge ljude da potpisuju, te on ne može biti direktno optužen - rekla je Brnabić za TV Pink i dodala da je oglašavanje Drgana Ðilasa odmah nakon hapšenja i "politički performans" koji je izveo pritisak na sudstvo.

Podsetila je da je Ðilas u periodu od deset godina, dok se bavio politikom, stekao imovinu od 25 miliona evra koju nije imao pre toga. Partijska knjižica, navodi, nikome neće pomoći da bude aboliran.

Afere i mutna posla doveli do rasula: Jeremićevu Narodnu stranku u Subotici napustilo više članova!

Afere i mutna posla doveli do rasula: Jeremićevu Narodnu stranku u Subotici napustilo više članova!

Vučić će u petak primiti vlasnicu Kanala 9 Maju Pavlović!

Vučić će u petak primiti vlasnicu Kanala 9 Maju Pavlović!

Potpredsednica SNS potvrdila: "Imamo dokaze medijsko korupcionaške političke korupcije"!

Potpredsednica SNS potvrdila: "Imamo dokaze medijsko korupcionaške političke korupcije"!

Važno je da tužilaštvo i sudovi, kako kaže, budu dovoljnio hrabri i profesionalni i da rade svoj posao, te tako zaštite vladavinu prava i pokažu da se Srbija bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i da nema i neće biti zaštićenih.

- Nema veze kakvu ko partijsku knjižicu ima, sudstvo, tužolaštvo i policija moraju da rade svoj posao bez ikakvih pritisaka. Molim ih da se ne plaše Dragana Ðilasa i njegovih političkih performansa - zaključila je ona.

Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)

 

Piše:
Tanjug
29.08.2019. 11:55