fbpx
Skip to main content
zeman

PORUKA ZEMANA U BEOGRADU: Tzv. Kosovo vode zločinci i nije im mesto među demokratskim državama! (VIDEO)

Foto: Predsedništvo Srbije
Predsednik Češke boravi u dvodnevnoj poseti Republici Srbiji

Predsednik Češke Miloš Zeman juče je doputovao u posetu Beogradu, a zvanični razgovori dvojice predsednika i delegacija održavaju se danas, kao i potpisivanje bilateralnih sporazuma, te Srpsko-češki poslovni forum.

Obraćanje dvojice predsednika
NAJNOVIJA VEST: Đorđević POVUKAO ovaj potez posle Argentine!

NAJNOVIJA VEST: Đorđević POVUKAO ovaj potez posle Argentine!

NI ON GA NIJE ŠTEDEO: Pavlović je imao šta da poruči SALETU posle poraza od Argentine! (FOTO)

NI ON GA NIJE ŠTEDEO: Pavlović je imao šta da poruči SALETU posle poraza od Argentine! (FOTO)

LJUDINA: Mitrović poslao poruku košarkašima IZ DUBINE DUŠE posle kraha na Mundobasketu

LJUDINA: Mitrović poslao poruku košarkašima IZ DUBINE DUŠE posle kraha na Mundobasketu

Za mesec dana o mogućnosti povlačenja priznanja tzv. Kosova

Predsednik Češke Miloš Zeman najavio je danas u Beogradu da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti tzv. Kosova. 

Više o tome pročitajte OVDE.

 

Otvoren je Srpsko-češki poslovni forum

Otvoren je Srpsko-češki forum na kome, pored dvojice predsednika, učestvuju još i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, kao i njegov češki kolega Vladimir Dlouhi.

 

Predsednici odgovaraju na pitanja novinara

- Mi i na vodi i na kopnu možemo da imamo saradnju sa Češkom, a neću nikoga da molim i nikome da se izvinjavam. Vreme kada su Srbi sebe ponižavali i molili za lepu reč je prošlo, mene interesuju dela, a sve druge ćemo da poštujemo i više nego oni nas. Politiku Srbije vodiće Srbija, a ne neko sa strane - rekao je Vučić u komentaru na izjavu hrvatskog kandidata za predsednika da Vučić neće moći da se šeta u Hrvatskoj kako hoće.

- Verujem da ćemo imati značajnu i veliku podršku u narednom periodu. Ja sam za to znao pre nekoliko dana i najavio sam to u Budimpešti, jer ne možete da potcenjujete višegradsku grupu. I znao sam da je to njihova ideja i da će se boriti za to - rekao je Vučić u odgovoru na pitanje o tome šta misli o predlogu predsednice Evropske komisije da postavi Lasla Tročanjija na mesto komesara za proširenje EU.

 - Mi radimo sve da sačuvamo mir, ali nije jednostavno sve što se događalo tokom Prvog i Drugog svetskog rata - kazao je Vučić.

- Mi smo veoma zahvalni predsedniku Zemanu na stavu o pitanju Kosova i Metohije. I ja sam ga obavestio da mi samo kompromisima možemo da dođemo do rešenja - rekao je Vučić i dodao da rane srpskog naroda od NATO bombarodvanja još uvek nisu zacelile.

zeman
Foto: Predsedništvo Srbije

Na pitanje da je uoči posete izjavio da ne isključuje mogućnost da Češka jednog dana povuče priznanje tzv. Kosova, da li se to može očekivati da neka zemlja povuče priznanje samoproglašenog Kosova, Zeman je rekao da mu se čini da tako nešto ne ide tako dobro i da on nije diktator.

- Rekao sam da nisam diktator, nažalost. Ono što mogu da uradim da sada kada ćemo imati savetovanje o ustavnim predstavnicima, postaviću pitanje da li bi bilo moguće da se to uradi, jer drago mi jeda gospodni ministar Metnar izjavio da je greška što je tzv. Kosovo priznato, pa će on verovatno biti na mojoj strani. Ali kako će biti na onoj drugoj strani, videćemo za mesec dana - rekao je Zeman.

Potpisivanje sporazuma i izjave za medije

Ministri Srbije i Češke danas su, u okviru posete delegacije te zemlje, potpisale dva sporazuma o saradnji, u prisustvu predsednika, Aleksandra Vučića i Miloša Zemana.

Sporazum o saradnji vlada Srbije i Češke u oblasti odbrane potpisali su ministri odbrane Aleksandar Vulin i Lubomir Metnar.

Memorandum o razumevanju između Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Ceške o saradnji u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike potpisali su ministri Nenad Popović i Karel Havliček.

zeman
Foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je najavio i da će biti gost Višegradske četvorke u Pragu.

- Imao sam čast da razgovaram sa iskrenim prijateljem Srbije, i iskrenim prijateljem našeg naroda, predsednikom Češke Milošem Zemanom. Želim mu da još puno godina sačuva svoj blistavi um i reputaciju čoveka koji misli svojom glavom i u uinteresu svoga naroda, a ne u interesu dnevne politike najmoćnijih sila.

-  Razgovori su bili sveobuhvatni, efikasni. Utrostručili smo robnu razmenu. Češka je jedan od najvećih investitora u našu zemlju. Radimo zajedno na brojnim saobraćajnim projektima. Puno učimo od Češke. Oni imaju najnižu stopu nezaposlenosti u Evropi. Posebno je značajna naša saradnja u oblasti inovacija,nauke, veštačke inteligencije i robotike. Posebno sam zahvalan predsedniku Zemanu na biznis forumu koji organizujemo - rekao je Vučić. 

- Saglasni smo u mnogo stvari, iako sam ja mnogo manje važan od njega. Doživeli smo veliko poštovanje od njega.

On je rekao da veruje da ćemo moći da sačuvamo nacionalne interese naše zemlje, ali i da ćemo istovremeno moći da napredujemo. Srbija se ne stidi saradnje sa Kinom i Rusijom i to je način za zemlju koja se nalazi na raskrnici puteva da uspe da obezbedi svojim građanima bolji život.

zeman
Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Zeman ne krije da iskreno voli našu zemlju i naš narod, a retki su takvi ljudi. Veoma sam mu zahvalan zbog toga.

- Svaki političar treba da prvo brani interese svoje države, a ne da bude marioneta stranih vlasti. Iskreno cenim prijateljstvo između srpskog i češkog naroda, a upravo zbog toga, iako o tome često ne govorim, primio sam Emira Kusturicu koji je studirao u Češkoj, i na osnovu preporuka važniš čeških ličnosti, dodeliću mu medalju za zasluge 28. oktobra - rekao je Zeman i dodao da je to simbol nagrade za sve Srbe koji su studirali u Češkoj Republici.

- Država koju predvode ratni zločinici ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja - rekao Zeman govoreći o stavu haškog tribunala o tzv. Kosovu.

Predsednik Zeman je rekao da mu je Vučić tokom susreta rekao da su naše zemlje blizanci, sa čim bih se složio.

zeman
Foto: Predsedništvo Srbije

- Mnogo toga nam je zajedničko i još jednom bih hteo da se zahvalim Srbiji jer su stali na našu stranu kada smo bili okupirani, mi imamo šta da otplaćujemo i zbog toga samo ovde rekao je Zeman i dodao da privrednike niko ne može da primora da dođe ako oni to ne žele - kazao je Zeman.

On je rekao da je prilično iznenađen koliko je duboka saradnja između Srbije i Češke.

Utisak jučerašnjeg dana

Zeman se prilikom rukovanja zahvalio Vučiću na onom što čini kao predsednik Srbije, na šta se Vučić zahvalio predsedniku Češke što je došao u našu zemlju.

Više o tome pročitajte OVDE. 

Počeo plenarni sastanak dve delegacije

Nakon tet-a-tet sastanka, počeo je plenarni sastanak delegacija Češke i Srbije.

Sastanak predvodi Aleksandar Vučić, a sa srpske strane još učestvuju i ministri Aleksandar Antić, Nenad Popović, Nebojša Stefanović, Goran Knežević, Aleksandar Vulin.

Izmena protokola

Za predsednika Češke Miloša Zemana priređen je svečani doček uz crveni tepih, gardu i intoniranje himne, ali je ova ceremonija održana u holu Palate Srbija umesto kao što je uobičajeno, na platou ispred zgrade.

zeman
Foto: Predsedništvo Srbije

Razlog je što česki predsednik teško hoda, pa je na taj način izbegnuto da se penje stepenicama.

Više o ovome pročitajte klikom OVDE. 

Sastanak dvojice predsednika

Nakon svečane ceremonije počeo je sastanak dvojice predsednika.

Nakon tet-a-tet sastanka uslediće plenarni sastanak delegacija dve zemlje, a posle potpisivanja bilateralnih sporazuma planom posete predviđene su izjave za medije dvojice predsednika.

zeman
Foto: Predsedništvo Srbije

Na Forumu će osim Aleksandra Vučića i Miloša Zemana učestvovati i čelni ljudi dve privredne komore Marko Čadež i Vladimir Dlouhi.

Svečana ceremonija dočeka češkog predsednika

U Palati "Srbija" upriličena je svečana ceremonija češkog predsednika Miloša Zemana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je češkog kolegu na crvenom tepihu u palati.

Češku delegaciju, koju predvodi Zeman, dočekali su i brojni ministri u Vladi Srbije - Aleksandar Antić, Nenad Popović, Nebojša Stefanović, Goran Knežević, Aleksandar Vulin. 

Zemana je juče na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Srbije, koji je na Instagram nalogu ''budućnostsrbija'' uz fotografiju s dočeka napisao da su odnosi između Srbije i Češke danas na najvišem nivou.

- Odnosi između Srbije i Češke su danas na najvišem nivou  - predsednik Vučić dočekao je na beogradskom aerodromu Nikola Tesla predsednika Češke Miloša Zemana koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Vučić i Zeman juče su položili vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju.

BONUS VIDEO: ČOVEKOV ŽIVOTNI VEK RASTE: Južnokorejke najdugovečnije, a Srbi će živeti KRAĆE od Hrvata (VIDEO)

 

+ Pošalji komentar 14 Pogledaj sve komentare
Mirjana's picture

Mirjana

Veoma vazan sastanak sa prijateljski nastrojenim liderom Ceske a uz to i potpisivanje znacajnih sporazuma.

2 | 1
Gaga's picture

Gaga

Spoljna politika Srbije je jako napredovala poslednjih godina u rezultira la unapređenjem bilateralnih odnosa.

1 | 0
Nikola's picture

Nikola

Koliko Češka želi da ima sve bolju zajedničku saradnju sa Srbijom, govori činjenica da je sve bliža odluci da povuče odluku o nezavisnosti Kosova.

1 | 0
Lara's picture

Lara

Potpisace se dosta bitnih stvari za Srbiju.

0 | 1
Lavica's picture

Lavica

Odnosi Srbije i Češke su uvek bili i više nego prijateljski!

1 | 1
Odlična saradnja sa Češkom's picture

Odlična saradnja sa Češkom

Jako dobri odnosi sa Češkom Republikom i prijateljski odnos prema nama predsednika Miloša Zemana, za Srbiju puno znače u daljoj borbi kako za ekonomski razvoj tako i za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta.

0 | 1
Gala's picture

Gala

Ovaj sastanak je izuzetno vazan za nas Srbe.

0 | 0
 LE's picture

LE

Kada je Vucic u pitanju ne sumnjam u uspesnost pregovora! Podrska!

0 | 0
iva's picture

iva

I Češka je prepoznala u Srbiji odlinog partnera i zato nastoji da se odnosi dve zemlje unapređuju na svim poljima.

0 | 0
Despina's picture

Despina

Češka i Srbija treba da nađu zajedničke interese. Srbija danas ima predsednika koji voli svoj narod i državu i radi na tome da poboljša život građana ali i da sačuva teritorijalni integritet i suverenitet.

0 | 0
Mima's picture

Mima

Svaka ti je na mestu veliki čoveče.

0 | 0
Aleksa633's picture

Aleksa633

Zeman je nas iskren prijatelj.Dobro nam dosao.

0 | 0
Sasa's picture

Sasa

Za razliku od drugih Zemanu je sve jasno.

0 | 0
ika's picture

ika

Poruka koju nam je uputio Zeman daje nam podrsku

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
21 Beograd