mist
6°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Vučić se oglasio posle prvog dana posete Kini: Važan dan za Srbiju, šansa za UBRZANI NAPREDAK (FOTO)

17.09.2018. 07:06 21:55
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić
Šef srpske države danas se sastao sa privrednicima, predstavnicima velikih kineskih kompanija i banaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u poseti Kini gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos".

Šef srpske države danas se sastao sa privrednicima, predstavnicima velikih kineskih kompanija i banaka.

21.34 - Vučić sutra sa Si Đinpingom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Pekingu sa kineskim liderom Si Ðinpingom i to će biti njihov peti susret za poslednje tri godine, a ovoga puta, u njihovom prisustvu, biće potpisana dva značajna protokola.

Više čitajte klikom OVDE.

18.52 - Vučić se oglasio posle prvog dana posete Kini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se posle prvog dana posete Kini. On je na društvenoj mreži Tviter napisao da je današnji dan važan za Srbiju, kao i da je ova poseta šansa za ubrzani napredak naše zemlje.

13.43 - Značajna poseta Vučića Kini

Srbija ima privilegovan položaj u Kini, pažljivo smo gradili te odnose i retko koja zemlja može da se pohvali značajnim posetama kineskog rukovodstva, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je reč o značajnoj poseti koja pokazuje dubinu naših odnosa sa Kinom, navodeći da je Srbija jedna od zemalja koja je svakako najveći prijatelj Kine u Evropi i najviše koristi mogućnosti kineskog investiranja.

Nova ulaganja, kako kaže, mogu da nas raduju, jer će povećati BDP, a to znači i ne samo nove investicije, već ulaganja i u obrazovanje, zdravstvo i druge oblasti.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

13.28 - Brnabićeva najavila ugovor za Industrijsko-tehnološki park u Borči

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini je od velike važnosti za Srbiju, ocenila je danas premijerka Ana Brnabić i najavila da će sutra naša delegacija u Kini potpisati ugovor za industrijsko-tehnološki park u Borči.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što Vučić ima redovne sastanke sa predsednikom Kine, jer to, kako kaže, Srbiji može doneti samo dobro - nova radna mesta, nova ulaganja u infrastrukturu, nova partnerstva i novo tržište za srpske kompanije.

11.01 - Potpisan ugovor za RTB Bor!

U Pekingu je danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisan ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor, te više drugih vaznih ekonomskih sporazuma.

Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije Ziđin potpisao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Aleksandar Antić
Aleksandar Antić / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

10.54 - Nikolić zahvalio Siju na podršci razvoju ekonomskih odnosa

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić uputio je pismo zahvalnosti predsedniku Kine Si Ðinpingu na dosadašnjoj podršci sveobuhvatnom razvoju ekonomskih odnosa između Srbije i Kine.

Nikolić je u pismu istakao da se to dokazalo i angažovanjem kompanije Zijin Mining kao strateškog partnera RTB Bor, saopšteno je danas iz Nacionalnog saveta. 

Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić / Izvor: Profimedia

9.30 - Potpisan prvi sporazum

Potpisan je i prvi sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije "Šandong Linglong" o ulaganjima u grad Zrenjanin. Srbiji se otvara prilika da uz kineska ulaganja, za dve do tri godine postane zemlja s najvišim privrednim rastom u Evropi, poručio je Vučić.

08.44 - Za Sija srednjevekovni mač

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na dar svom kineskom kolegi Si Đinpingu nosi srednjevekovni srpski mač na kojem je ugraviran viteški moto “Za čast” i policijski bodež.  

07.11 - Si dolazi u Srbiju?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će tokom sutrašnjeg razgovora sa predsednikom Kine Si Ðipingom nastojati da osigura njegovu posetu Srbiji, ali i da će mu izneti jednu ideju koju ne želi do sutra da iznosi u javnost.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Više o tome čitajte klikom OVDE.

6.40 - VUČIĆ: Šansa za ubrzani napredak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, nakon sastanaka i razgovora sa predstavnicima kineskih kompanija i banaka u Pekingu, da se Srbiji otvara prilika, uz kineska ulaganja, da za dve do tri godine postane zemlja sa najvišim privrednim rastom u Evropi. 

Vučić je rezultate tih sastanaka, koji su već održani, imajući u vidu različite vremenske zone, sumirao u izjavi novinarima, a prvi je, kako je istakao, potpisivanje okvirnog sporazuma sa Šandong Linglongom za Zrenjanin.

- Rekao sam da, kada potpišemo taj sporazum, ljudi u Zrenjaninu, ali i celom Banatu, posebno srednjem, mogu da se raduju. To su stvari koje menjaju Zrenjanin, Banat... Investicija od 900 miliona dolara dolazi, a potpisaćemo sporazume sa još dve kompanije, od kojih će jedna više od 100 miliona dolara investirati. To je velika stvar, jer dugo nije bilo velike investicije u srednjem Banatu iz kojeg nam se iseljavalo stanovništvo - kazao je Vučić. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Preneo je da ima još dobrih vesti, ukazujući da je predsednik kompanije Šandong Linglong rekao da je uputio najavu VW i Renou da će od 2020. isporučivati proizvode iz Zrenjanina, i da su to te firme prihvatile. 

- Predsednik kompanije mi je rekao da oni razmišljaju da prošire kapacitete i da fabrika bude još veća, zaposli više ljudi. Ja sam mu na to rekao da je to muzika za moje uši i kazao da smo spremni da razgovaramo i damo još značajnije subvencije, jer to smatramo velikim preokretom za Zrenjanin, Banat i sever Srbije - istakao je on. 

Ukazao je da očekuje da će izgradnja fabrike krenuti u martu, a proizvodnja pre kraja 2020. 

Vučić je ukazao da je imao i sastanak sa dve velike banke - Bankom Kine (Bank of China) i Eksim bankom, koje rade sve projekte kod nas. 

- Bez Banke Kine ne bi mogla da se radi Železara. Kada rešimo problem, mi zaboravljamo da smo imali problem. Ne bi bilo uspeha sa Hbis-om da nije bilo Banke Kine. Sa njima radimo i na drugim važnim velikim projektima, kao i sa Eksim bankom - objasnio je on. 

Vučić je kazao da je danas u Kini nešto teže postići preferencijalne kredite, sa kamatama do 3 odsto, zbog novih pravila njhove vlade, jer insistiraju na komercijalnim kreditima, gde su kamate veće i ročnost kraća. 

Međutim, mi, kako je dodao, nemamo problema sa uzimanjem kredita zbog visoke stope rasta, pošto smo u suficitu i uspevamo da vraćamo kredite. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

S tim u vezi je izrazio uverenje da će Srbija uspeti do 1. januara da spusti javni dug na ispod 50 odsto. 

- To će značiti da možemo da dodatno radimo infrastrukturne projekte, kojima se posebno raduje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - rekao je on. 

Najavio je da će sutra sa predsednikom Kine Si Ðipingom potpisati ugovore o obilaznici oko Beograda, dodajući da će radovi onda krenuti punim obimom, ali da ostaje da se dogovorimo o drugim radovima, pošto mora da se radi i sektor C od Bubanj Potoka, kako bi se spojio sa Pančevom. 

- Razgovarali smo i o autoputu Ruma-Šabac. Mislili smo da Eksim banka ubrza procedure i da najkasnije u oktobru potpišemo ugovor za deonicu autoputa Preljina-Požega, koja je od suštinskog značaja za nas, jer odatle jedan krak vodi ka BiH, a drugi ka Boljarima, Crnoj Gori. Istovremeno prvi put smo pokrenuli ozbiljne razgovore o punoj rehabilitaciji pruge Beograd - Niš, koja staje 602 miliona evra. Počeli smo radove na pruzi Niš-Dimitrovgrad. Ostaje samo još Beograd-Niš, kao crna rupa. Kada budemo u stanju da se krećemo 160 kilometara na čas tom prugom, bićemo privlačiniji za kargo i putnički saobraćaj - uveren je Vučić. 

On je istakao da železničkom saobraćaju prošlost nije bila naklonjena, ali da železnici pripada budućnost. 

- Važno je da gledamo u budućnost i izgradimo našu prugu - rekao je Vučić.

Ukazao je da je razgovarao i sa "China maćinery engineering corporation" o Kostolcu. 

- To je za nas jedan od važnih projekata, o kojem se retko priča. Kostolac mora da bude na mreži do 2020. Ukupna investicija je oko 1,06 milijardi dolara i to je ogromna investicija. Energetski potencijal biće značajno veći čim bude u sistemu, pre kraja 2020. - rekao je on. 

Kina
Kina / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

- Mnogo očkujemo u narednom periodu - naglasio je Vučić. 

Rekao je da ostaje još danas da se postigne dogovor o specijalnoj industrijskoj zoni, o čemu će ministri Popović i Mali imati teško posle podne. 

- Moraju da završe do sutra kako bi sutra potpisali sporazum - objasnio je on. 

Vučić je kazao da bi to dodatno promenilo poziciju Srbije, jer ćemo biti „luka za kineske investicije“, a Beograd bi postao ključan za dolazak kineskih kompanija. 

Podsetio je da su mu se svi smejali kada je govorio o padu javnog duga, povećanju penzija i plata, a posebno kada je reč o rastu, a sada smo treća zemlja po rastu u Evropi. 

- Sve ovo daje ogromnu šansu Srbiji za ubrzani napredak - istakao je on. 

Kada je reč o kineskoj kompaniji koja je bila zainteresovana za ulaganja na sever Kosova, a koja je odložila dolazak, Vučić je rekao da će ponovo doći da razgovaraju. 

- Žele na severu da ulože novac. Imamo već srpskog investitora koji hoće da otvori fabriku boja na severu Kosova uz podršku i subvencije države Srbije. Nastavićemo sa ovim aktivnostima - rekao je on. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Dolazak kompanija Ziđin, Šandon Linglong i slobodna ekonomska zona to je drugačija Srbija. Isto kao što ćemo uskoro po putevima i prugama, na kojima nećemo da otavramo radove, već privodimo kraju radove, biti drugačija zemlja. Smejali su mi se i za ono brdo kod Predajana, a sada pola brda nema - naglasio je on. Vučić je kazao da svaki put kada dođe u Kinu on se iznenadi kakvom brzinom i čudesno napreduje Kina. 

- To su čudesni ljudi, narod i država - konstatovao je Vučić. 

Piše:
Tanjug
17.09.2018. 07:06 21:55