fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Vučić iz Varne o Kosovu i Kataloniji: Kako je moguće da se međunarodno pravo primenjuje na članice i nečlanice?

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić
Srbiju niko ne štiti, poručio je predsednik

Predsednik Srbije danas boravi u Varni gde se sastao sa premijeri Grčke, Bugarske i Rumunije.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne očekuje da će Brisel reagovati na najavljeni zvanični dopis Srbije zbog stava EU da je katalonski referendum nelegalan jer je Španija članica EU, ali da je naša dužnost da branimo interese svoje zemlje.

Srbija ovu šansu ne sme propustiti: Katalonija nam vraća Kosovo i Metohiju

Vučić je posle sastanka u Varni s premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke, rekao za Prvu televiziju da su i na tom skupu svi govorili o stavu Evropske komisije, koji se, kaže, ne može objasniti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao u Varnu: Počeo je sastanak "1 plus 3"

On je, osvrćući se na obrazloženje EK, ponovio da "nije čuo" da se međunarodno pravo "primenjuje na članice EU i na ''nečlanice''", niti postoji bilo koja rezolucija UN koja spominje mogućnost secesije Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas

- Bilo bi u redu da kažu ''u redu Srbijo, ogrešili smo se o vas, i 99. i 2004. i 2008.'' - primetio je Vučić ali i dodao da se to neće dogoditi.

Mi smo, kaže, zbog njhihove nečiste savesti prinuđeni da slušamo koješta, dok Albanci mogu da rade i poričaju šta im padne na pamet, jer imaju moćne zaštitnike.

- Srbiju niko ne štiti - rekao je Vučić i dodao da ćemo svoj posao da nastavimo da radimo: - Štitićemo suverenitet Srbije i nezavisnost Srbije - rekao je on.

Na novinarsko pitanje hoće li biti sa beogradskim održani i parlamentarni izbori, predsednik je odgovorio:

- Pojma nemam da li će Srbija imati parlamentarne izbore sa beogradskim. Opozicije se mnogo plašim, oni su već pobedili i mnogo ih se plašim. Beograd će za 2 meseca biti domaćin 3 važnih lidera iz EU i time se sada bavimo. Priznajem sve: i da sam se uplašio i šta god hoćete, samo ajte da se bavimo važnim temama. Ne vidimo u ovom trenutku potrebu za parlamentarnim izborima - izjavio je predsednik.

O Migovima

U razvogoru predsednik se osvrnuo i na Migove koji su i danas sleteli u Batajnicu, te rekao da je ponosan na tu činjenicu.

- Svi su govorili da nisam ispunio obećanje i to su govorili oni koji nas doveli do toga da nemamo nijedan vazduhoplov. Uveren sam da će naši vojnici umeti i da rade na njima i da lete. Mi ćemo i dalje da jačamo, imaćemo i više aviona. Važno je da mi možemo našu zemlju da zaštitimo i od toga ne postoji ništa važnije - poručio je Aleksandar Vučić.

O takozvanim kosovskim pasošima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne zna šta bi Albanci koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi radili sa takozvanim kosovskim pasošima, koje im obećava Ramuš Haradinaj.

- Sa tim pasošem daleko će da doguraju - rekao je i dodao da nema potrebe za lažima, i da u Srbiji tačno znaju koliko Albanaca ima u centralnoj Srbiji, kao i da ima mnogo više Srba na centralnom Kosovu.

- Oni mogu sve to da pričaju dokle god imaju velike zaštitnike u inostranstvu, ali međunarodno pravo treba da postoji i mora da se poštuje - rekao je Vučić.

Ističe, da Srbija nema takve zaštitnike i da je izložena pritiscima sa svih strana zbog nečiste savesti Albanije.

- Zbog njihove nečiste savesti prema našoj otadžbini mi smo dužni da trpimo, da slušamo pritiske, da im se ponekad povinujemo, nekada ne, a kada to ne uradimo da budemo označeni kao ''unijati Evropejci'' ili ne znam šta već drugo, samo zato što smo čuvali svoju rodnu grudu - rekao je Vučić.

Dodaje da će Srbija svoj posao da nastavi, da štiti nezavisnost Srbije, teritorijalni integritet i suverenitet, dok oni "rade svoje".

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Light snow
2 Beograd