fbpx
Skip to main content
aleksandar vučić

Vučić između Istoka i Zapada, Atine i Istanbula, Sarajeva i Banjaluke: Svi putevi predsednikove politike

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Vučić balansira između „nepomirljivih“

Narodna poslovica kaže da se ne može istovremeno sedeti na dve stolice. Aleksandar Vučić tvrdoglavo pokušava da dokaže da u politici može. I, na žalost njegovih političkih protivnika, dobro mu ide. Već nekoliko godina Srbija ima dobre i sve bolje odnose i sa Rusijom i sa Amerikom.

Srbija prva treba da uđe u EU: Viktor Orban poslao JASNU poruku iz Budimpešte

Oni koji se zalažu da Srbi budi veći Rusi od Rusa i da se Srbija nepozvana, ne pitajući Moskvu, proglasi za rusku guberniju, ponavljaju da je Vučić izdajnik. Zato što pokušava da gradi što bolje odnose sa Zapadom i ponavlja da Srbiju vodi u EU.

Oni koji ljube Zapad i NATO, a posebno novac koji dobijaju sa Zapada, optužuju ga da Ameriku i EU vuče za nos. Da gusla o putu u EU koji nema alternativu, a da je ustvari Putinov igrač na Balkanu.

Vučić o NERVOZI OPOZICIJE: Mnogi bi da se vrate PO SVAKU CENU

Kako god bilo, obe stolice su za sada začuđujuće stabilne. Ruski „migovi“ su sleteli na Batajnicu, izvesna je isporuka protivvazdušnih sistema i tenkova, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu dolazi na vojnu paradu u Beograd, a u toku su razgovori o nabavci aviona i PVO iz Belorusije. Koje ni Srbija, ni Lukašenko, ne bi vodili bez saglasnosti Moskve.

MiG 29
MiG 29
Foto: Profimedia

Na drugoj strani, posle dugo „gladnih godina“, veća grupa američkih kongresmena, zajedničkim pismom, javno je pohvalila Beograd i predložila da Trampova administracija u Srbiju uloži više para i poverenja. Izvestilac Evropskog parlamenta za Balkan Dejvid Mekalister izjavio je da članstvo u NATO nije uslov za ulazak Srbije u EU, a sve interesantniju poziciju Srbije između Istoka i Zapada potvrdila je odluka Trampa i Putina da se njihovi specijalni pregovarači za Ukrajinu Vladislav Surkov i Kurt Volker početkom oktobra „tajno“ sastanu baš u Beogradu.

Pre tri godine, kad je Vučić počeo da isprobava istovremeno sedenje na ruskoj i američkoj stolici, malo ko je mogao i da zamisli takav razvoj događaja. A još manje da će Vašington i njegovi saveznici da se pomire sa činjenicom da Srbija neće da uvede sankcije Rusiji. Istina, taj uslov se i dalje pominje, ali sve ređe i, stiče se utisak, sve više reda radi. 

Vojska Srbije učestvuje na zajedničkim vežbama sa NATO, ali i sa ruskom vojskom. Zajedno sa NATO srpski vojnici učestvuju u mirovnim misijama u nekoliko svetskih kriznih žarišta, a sledeće godine, zajedno sa Rusima, Vojska Srbije biće prisutna i u Siriji. Niti se Moskvi dopada prvo, niti se Vašingtonu dopada drugo, ali...

Nisu američka i ruska jedine stolice na kojima Vučić testira svoju varijantu nesvrstane spoljne politike Beograda. 

Poznato je da se, zbog turske okupacije Kipra, Grčka i Turska tradicionalno nalaze u hladnom ratu. Ali to nije smetalo Vučiću da u istoj sedmici u Beogradu dočeka predsednika Turske i Grčke. Drugog oktobra ugostio je Prokopiosa Pavlopulosa, a sedam dana kasnije Taipa Erdogana. Teško bi bilo izvagati koji je susret bio srdačniji. I koji je od dvojice visokih gostiju imao više lepih reči za spoljnu politiku Srbije. A samo što je Erdogan napustio Novi Pazar, Srbima na susednom Kosovu stigla je predizborna podrška grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

aleksandar-vucic,-aleksis-cipras
Aleksandar Vučić i Aleksis Cipras
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Dolazak Erdogana u Beograd, a posebno pompa sa kojom je dočekan, dobija veću težinu ako se u vidu ima činjenica da je do posete došlo u vreme potpuno zategnutih odnosa Turske sa „Vučićevom“ Angelom Merkel i samo nekoliko dana nakon zahteva uticajnog američkog senatora Bena Kardina da SAD uvedu sankcije Turskoj.

Teško je naći veće zamerke na način na koji Vučić balansira između „nepomirljivih“ Banjaluke i Sarajeva. Sa jasnom strategijom da, podržavajući stabilnost BiH, što više ojača poziciju Republike Srpske. Za nešto više od mesec dana posetio je Sarajevo i u Beogradu primio hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića, a u međuvremenu je imao nekoliko već tradicionalnih „druženja“ sa Miloradom Dodikom.

Dobri odnosi sa Kinom, sve bolji sa Albanijom, skoro srdačni sa Mađarskom i Orbanom, samo su neki od „puteva“ Vučićeve spoljne politike, potpomognute Dačićevim pevanjem „na uvce“ svakom gostu koji ostane da večera u Beogradu. Politike koju je ponekad teško razumeti, koja ponekad podseća na onu poslovicu s početka teksta, ali koja za sada daje dobre rezultate. Što duže potraje, to bolje za Srbiju.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd