fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Vučić o sporazumu sa Prištinom: Bolje mi i Albanci da se dogovorimo, nego drugi preko naših leđa

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Jasan stav predsednika Srbije

Ako ikada postignemo bilo kakav sporazum sa Prištinom, Srbija bi morala da dobije jasne garancije da će postati država članica EU 2025. godine, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Rojtersu. 

Britanska agencija navodi da su Beograd i Priština od 2013. godine posvećeni dijalogu pod posredovanjem EU, u cilju poboljšanja odnosa i rešavanja svih otvorenih pitanja između dve strane, ali da od tada nije postignut veliki napredak. 

Priština
Priština
Foto: Profimedia

- Mnogo, mnogo razlika deli Beograd i Prištinu, ali morate imati u vidu i očigledno je da mnogo toga deli ljude koji o tome odlučuju, kao da je to otprilike pitanje za ceo svet i odavno je to prestalo da bude pitanje za one koji od toga treba da imaju najviše koristi, a to su Srbi i Albanci - istakao je Vučić. 

Očigledno se, kaže Vučić, pitanje koje se, kako kaže, zaista ne tiče nikog trećeg - tiče celog sveta. 

- Ja sam zato Albancima uvek govorio da je bolje da se mi dogovorimo, nego da se svi drugi dogovaraju preko naše grbače, jer, koliko god da bude težak i loš sporazum za obe strane, ako se mi dogovorimo između sebe, biće mnogo bolje, nego da se mi ne dogovorimo ništa, pa da se drugi dogovaraju preko naših leđa - istakao je Vučić. 

Na pitanje da li postoji mogućnost da se "sporazum o razgraničenju vrati na sto", Vučić odgovara da ništa još zvanično i nije na stolu, da bi moglo o tome da se razgovara. 

PREOKRET! SAD promenile politiku prema Srbiji: Nema crvenih linija! KOSOVO nije završena stvar!

Pregovaramo, kaže, pre svega o sprovođenju dela Briselskog sporazuma, imamo akcioni plan, ali i o tome kako bi trebalo da Srbi i Albanci žive u budućnosti zajedno i kako da prevaziđemo sve teškoće sa kojima se suočavaju Beograd i Priština. 

- Ne mislim da smo blizu postizanja bilo kakvog sporazuma, ali  smatram da je lekovito, dobro i važno da razgovaramo o svemu i da se potrudimo i pokušamo da sve napore moguće unesemo u svoj rad i delovanje da bismo do nekakvog mogućeg dogovora došli, apsolutno sam za to -  rekao je predsednik Srbije. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Reuters

Dobio je, podseća, poverenje građana, da bi se stvari menjale, da ne bi deci ostavili zaleđene i zamrznute sukobe.

Što se sporazuma sa Prištinom tiče, Srbija je otvorena za razgovor, ali je rekao da mnogo razlika deli Beograd i Prištrinu. 

Na pitanje kako na njega utiče to što mnoge zemlje komentarišu i iznose stavove u vezi rešavanja tog pitanja, rekao je da će odgovoriti iz jednog drugog ugla:

- Ako hoćeš da radiš, da rešavaš velike stvari, nemoj da kukaš, nego uzmi i ponašaj se kao buldožer. 

Srpska lista o Vučićevoj poseti Kosmetu: Srbi na KiM osećaju ponos

Tu je i region, ukazuje Vučić i dodaje da razume da negde postoji neka vrsta stvarne zabrinutosti, ali da negde to i nije slučaj, već bi svima odgovaralo da dva najveća naroda na zapadnom Balkanu, Srbi i Albanci, koji će tu biti i za 50 i 100 godina, budu negde zaustavljena u prošlosti, da se tuku između sebe, da svi mogu drugi da napreduju a oni ostanu u zapećku, da se svađaju i da im prošlost bude neizvesnija od budućnosti.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Reuters

- Zato sam rekao da nikakvih bojazni nema za bilo koga u regionu, da niko u regionu ne treba da se plaši dogovora Srba i Albanaca, i da će svi drugi živeti bolje, jer će ceo region biti mnogo stabilniji, neuporedivo mirniji, snažniji i ekonomski privlačniji - naglasio je on.

- Hajde da pokušamo da napravimo nekakvu vrstu kompromisa, pa da se onda otvorimo svi jedni prema drugima, da počnemo da radimo, da privlačimo investicije i budemo najbolji u ovom delu Evrope kao region - predlaže Vučić.

Podsećajući da Srbija ima najvišu stopu rasta, najnižu nezaposlenost, pad javnog duga, suficit u budžetu, kaže da nama više nego bilo kome treba mir i stabilnost, ali treba i svima drugima. 

Vučić zadovoljan saradnjom MUP-a i Interpola: Policija Srbije daje svoj doprinos očuvanju mira i stabilnosti u regionu i svetu

- Mislim da je važno da ljudi u regionu razumeju da niko nema nikakve ambicije, niti želje da bilo šta bilo kome drugom dira, da samo želimo da mi Srbi i Albanci postignemo sporazum i region po tom pitanju treba da se oseća potpuno sigurnim - ističe srpski predsednik.

Razume, kaže, da se strane sile mešaju u unutrašnje stvari "malih", ali da je iznenađen činjenicom da odnos Beograda i Prištine postaje globalno pitanje, a mi, ističe, razumemo da moramo da imamo podršku, jer je nemoguće napraviti rešenje ako je, na primer, Nemačka protiv.

Ne veruje, ipak, da će nam poći za rukom da sporazum postignemo, iako će se boriti da to uradimo, ali je, ističe, siguran da je reč o bespovratnom procesu i gotovo siguran da će se u narednih 10 godina doći do rešenja, do sporazuma, koji će otvoriti ne samo evropska vrata svima nama sa ovih prostora, već vrata međusobnog razumevanja, poštovanja, bolje ekonomije...

Brisel
Foto: Profimedia

- Ukolko bismo postigli sporazum između Beograda i Prištine, nedvosmisleno je da bi Srbija morala da dobije jasne garancije za ulazak u članstvo EU 2025. godine - rekao je Vučić.

- Ne mislite, valjda, da je moguće da pravite sporazum sa Albancima a da to ne bude sveobuhvatni paket koji bi jasno stavio do znanja sta mi činimo i šta radimo. Naravno da mi znamo svoje obaveze. Znamo mi šta moramo da ispunimo iz poglavlja 23 i 24, znamo mi šta je i koliko je važno da napredujemo u vladavini prava i svemu drugom što moramo da uradimo - rekao je Vučić. 

On je naveo da se pregovori odvijaju u okviru EU, i ukoliko želimo neke od istorijskih sukoba da rešimo moramo to kroz "velike pakete". 

Ambasador SAD o Kosovu: Dogovor još uvek moguć uz podršku Amerike, Rusije i Nemačke!

- Ako bilo šta bude, to mora da bude jedan sveobuhvatan paket rešavanja ne samo naših odnosa sa Albancima na KiM, već i rešavanja i evropskog puta, napretka ekonomije, i mnogo toga drugog - naveo je on i dodao da je to mnogo komplikovanije od onoga što neki hoće da pojednostave. 

- Nama je važno dugoročno da imamo dobre odnose sa Albancima, a nadam se da za 50 godina to može da preraste i u prijateljstvo - zaključuje Vučić.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd