fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ ODSEČNO: Govore nemoguće stvari i navikli su Evropu na to

Foto: Tanjug
Albanci su uspeli da svakodnevnim ponavljanjem o svom nacionalnom ujedinjenju to postane normalno, i da niko više na to niko ne reaguje, rekao je večeras predsednik Srbiuje Aleksandar Vučić posle razgovora sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Tirani.

"Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu", rekao je predsednik Vučić.

On je Mogerinijevoj izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, čudnim dešavanjima između Tirane i Prištine, kakva je i priča o nacionalnom ujedinjavanju albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

"Ne predstoji nama neposredna opasnost od toga, oni to rade zbog unutrasnjih stvari, ali od toga stvaraju i novu normalnost, da to nije nista strašno, a strašno je što sam ja rekao da nećemo priznati KIM", istakao je Vučić, iako je to, kako je podsetio, naša politika, bila i ostala, i nije to prvi i jedini put rekao.

Kaže da ako bi on govorio o srpskom nacionalnom ujedinjenju reagovalo bi 15 sluzbi EU i najmanje 15 ministara spoljnih poslova.

Prriča o "mini Šengenu" između Prištine i Tirane je nemoguća i sumanuta, kaže, ali, kada se jednom narodu, drugom po veličini na Zapadnom Balkanu, posle srpskog naroda, dopusti da govore o nacionalnom ujedinjavanju, onda to nije samo otvaranje Pandorine kutije, nego je mnogo opasnije.

Kad je reč o "mini Šengenu", ističe predsednik Vučić, Albanci se stalno pozivaju na Evropu, što koriste kao pokriće, a takvo pravilo u Evropi ne postoji, niti je moguće, jer niko u Evropi to ne može da podrži.

Prema njegovim rečima, sve to pokazuje da Albanci od Samita u Sofiji ne osećaju podršku evropskih sila kao ranije, pre svega zbog francuske rezervisanosti prema proširenju Unije, što kod Albanaca stvara nervozu, a nama i svima drugima pravi probleme.

"To za nas nije laka pozicija i situacija", istakao je Vučić.

PREDSEDNIK SE OBRAĆA IZ TIRANE: Kurti ga proglasio personom non grata, a onda mu je lider Srbije odgovorom zapušio usta!

PREDSEDNIK SE OBRAĆA IZ TIRANE: Kurti ga proglasio personom non grata, a onda mu je lider Srbije odgovorom zapušio usta!

Najekstremniji Albanac traži LINČ Vučića i Dodika! Haos na ulicama Tirane, sukobi sa policijom (VIDEO)

Najekstremniji Albanac traži LINČ Vučića i Dodika! Haos na ulicama Tirane, sukobi sa policijom (VIDEO)

Predsednik iz Rima: Haradinaj nek nastavi da me napada, Srbi će sve razumeti

Predsednik iz Rima: Haradinaj nek nastavi da me napada, Srbi će sve razumeti

Na konstataciju novinara da je u razgovoru Rame i Tačija o nacionalnom ujedinjenu bilo reči i o pripajanju tri opštine na jugu Srbije tzv. Kosovu, Vučić je ironično uzvratio pitanjem "samo tri?".

On je rekao da os toga nema ništa, ali da jhe reč o tome da Albanci ponavljanjem takvih priča "uspostavljaju novu normalnost".

Niko nije reagovao na to, rekao je, niti je o tome bilo reči u razgovoru sa Mogerini.

"Nije Federika za to, ali nije niko rekao nista", rekao je Vučić.

Federika Mogerini
Federika Mogerini
Foto: Profimedia

"Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu", a Srbija će, kaže, to da ima na umu, ali je najvaznije da se ponaša odgovorno i staloženo, jer na taj način može računati na veće razumevanje.

Šta misli o razgovoru Rame i Tačija reći će sutra albanskom predsedniku Iljiru Meti, pa i Tačiju, sa kojima će se videti tokom sastanka Procesa Brdo Brioni, ali sumnja da će uspeti da im objasni koliko je to loše,opasno i pogubno za region.

Čini se, međutim, kaže Vučić, da Albanci ne žele da čuju ni one koji su za njih mnogo važniji i prihvatjiviji nego on.

Naveo je i da je sa Mogerini razgovarao i o evrospkom putu Srbije i nekim stvarima iz domena vladavine prava, a da po zavrsetku evropskih izbora očekuje povoljnije ocene, te i mogućnost otvaranja novih poglavlja.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd