Utorak 19. mar 2024.
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Vučić otkrio detalje odnosa sa ruskim predsednikom: Putinu govorim istinu čak i kada mu se ne dopada

Foto: Profimedia
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu ruskoj agenciji Tass uoči sutrašnje posete ruskog predsednika Vladimira Putina da je Srbija pouzdan partner Rusiji.

- Ja to mislim, ja to radim tako, ja ne lažem, možda se nekom ne sviđaju moje reči, ali ja mislim da smo pouzdan partner Rusiji. Kada kažem ''da'' predsedniku Putinu, onda mi to i uradimo - rekao je Vučić. - I kada kažem u Vašingtonu i Briselu da nećemo i da ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji, to je istina i fer - kaže srpski predsednik.

Vučić je istakao da je ruski predsednik veoma popularan u Srbiji i da će se veliki broj ljudi, koji želi godinama da ga vidi, okupiti i doći "samo da ga vidi''.

Jedan od razloga Putinove popularnosti u Srbiji je taj što je Moskva spasila Srbiju stigme genocida, istakao je Vučić u intervjuu prvom zameniku generalnog direktora agencije Tass, Mihailu Gusmanu, uoči sutrašnjeg dolaska Putina u Beograd.

Vučić je naglasio da nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada su (ruski šef diplomatije Sergej) Lavrov i (ruski stalni izaslanik u UN Vitalij) Čurkin prema Putinovoj naredbi spasili Srbiju od stigme naroda koji je počinio genocid, kao što je to bilo predloženo britanskom rezolucijom u Savetu bezbednosti UN.

- Nikada to nećemo zaboraviti - istakao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Vučić je rekao da se uvek konsultuje sa svojim ruskim kolegom i da ga pita za savet.

- Upoznajem ga sa svim što se događa i ne lažem, govorim istinu, iako mu se ne sviđa uvek sve - kaže Vučić.

To je jedna od stvari koje, kako kaže, Putin veoma poštuje.

- I ja to poštujem, jer je on lider velike zemlje, a ja sam lider male zemlje i on pokazuje poštovanje za ovu zemlju i ja sam mu veoma zahvalan - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije podsetio je da je bio pod ozbiljnim pritiskom nakon što je Srbija poslala humanitarnu pomoć Siriji.

- Nismo poslali oružje, već žitarice, puter i šećer, ali su počeli oštri napadi na nas. I kad sam došao kod predsednika Putina i došli su i novinari, rekao sam mu da možemo da pošaljemo jedan ili dva aviona sa (humanitarnom) pomoći. I Vladimir Vladimirović mi je rekao: "Aleksandre, ne radi to, to stvara samo dodatne probleme za tebe" - ispričao je Vučić u intervjuu za Tass.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd