fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić i Sem Fabrici

Vučić razgovarao sa Fabricijem: Srbija će se i u Briselu zalagati za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine (FOTO)

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Posebna tema njihovog razgovora bila je evropska perspektiva Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem istakao da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i ceo region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost.

Srpski klubovi u kvalifikacijama za Ligu Evrope ti donose vrhunski NOVČANI BONUS

Srpski klubovi u kvalifikacijama za Ligu Evrope ti donose vrhunski NOVČANI BONUS

"NIKAD VEĆI ODZIV ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJSKE" Vulin: Uz ovakve generacije Srbija će uvek biti slobodna (FOTO/VIDEO)

"NIKAD VEĆI ODZIV ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJSKE" Vulin: Uz ovakve generacije Srbija će uvek biti slobodna (FOTO/VIDEO)

Ministar Vulin: "Srbi sa obe strane Drine bliže su jedni drugima nego što su ikada bili" (FOTO/VIDEO)

Ministar Vulin: "Srbi sa obe strane Drine bliže su jedni drugima nego što su ikada bili" (FOTO/VIDEO)

Vučić je tokom susreta obavestio ambasadora Fabricija o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona i o toku razgovora u Briselu i naglasio da je uloga EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora.

Posebna tema razgovora bila je evropska perspektiva Srbije, a Fabrici je istakao da će EU nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost Srbije reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za pristupanje.

Razgovaralo se i o predstojećem Godišnjem izveštaju Evropske komisije i o važnosti da nova Vlada ubrza EU reforme, posebno u oblasti vladavine prava.

Takođe se razgovaralo i o predstojećem ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan, kojim je predviđeno da se zemljama regiona pomogne u suočavanju sa krizom nastalom zbog pandemije Kovid-19, kao i o njenim ekonomskim posledicama, te načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i EU i u tom smislu dodatno unapredi.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić se pre svega zahvalio ambasadoru Fabriciju na značajnoj podršci koju Evropska unija pruža kroz ekonomski, politički i vrednosni doprinos napretku Srbije, te dodao da je politika naše zemlje u celosti usmerena ka miru i stabilizaciji regiona i daljem brzom ekonomskom razvoju.

Predsednik je istakao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije, što se, između ostalog, pokazalo i tokom borbe prodiv pandemije Kovid-19.

- Srbija je izuzetno zahvalna EU na pomoći, ali i na solidarsnosti koju je pokazala prema Srbiji ne samo od kada se zajednički borimo sa posledicama Kovid-19, nego i za podršku u svim ostalim situacijama - rekao je predsednik Vučić i dodao da će se zajednička borba protiv pandemije nastaviti uz učešće Srbije koja je i u najtežim trenucima pokazala izuzetnu solidarnost i sa svoje strane.

Ambasador Fabrici je poručio da Srbija ima punu podršku Unije u borbi protiv Kovid-19 i podstakao Srbiju da nastavi borbu protiv koronavirusa.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je dodao da je Srbija "dokazala da je njen zdravstveni sistem izdržao teret i da treba da nastavi da radi u tom pravcu".

On je posebno istakao da niko ne zna koliko će ova kriza trajati, ali da je važno da snažan zajednički odgovor postoji i da Srbija i EU ostaju pouzdani partneri i u svim daljim aktivnostima usmerenim ka suzbijanju posledica pandemije.

Naglašavajući značaj zajedničkog delovanja i solidarnosti sa EU, predsednik Vučić se zahvalio na snažnoj podršci u procesu evropskih integracija od strane država članica EU i dodao da kontinuirani susreti i razgovori u ovom formatu "otvaraju nove mogućnopsti za razmenu mišljenja i podsticanje daljih aktivnosti".

Predsednik Vučić je istakao da Srbija posebno uvažava pristup Unije prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za EU jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja sa kojima se Evropa danas susreće.

Sem Fabrici
Sem Fabrici
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Dve trećine naše trgovinske razmene vezano je za zemlje EU, ukupna robna razmena sa EU prošle godine iznosila je gotovo 26 milijardi evra - naveo je predsednik i dodao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih performansi našeg društva, posebno u oblasti demokratizacije i vladavine prava.

Ambasador Fabrici je istakao da je Srbija već bliska ekonomiji EU, te da je "70 odsto direktnih stranih ulaganja došlo iz EU" i da je više od 60 osto razmene realizovano upravo sa zemljama Unije.

- Snažna ekonomija EU znači i snažniju srpsku ekonomiju - rekao je šef Delegacije EU u Srbiji i dodao da Unija ostaje posvećena daljoj podršci Srbiji na putu ka punom članstvu.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da Srbija nastavlja da se zalaže za mir i stabilnost u regionu, kao i za unapređenje regionalne saradnje i dodao da je u tom smislu politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd