Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ SNAŽNOM PORUKOM OTVORIO CEREMONIJU: "Vidovdan je naša golgota, ali i moralno vaskrsnje"

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće danas vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama u Palati Srbija. Nakon toga biće organizovan svečani prijem povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika Republike u drugom mandatu.

Svečanost je počela izvođenjem himne "Bože pravde", a predsednik Vučić je u Palatu Srbija stigao sa suprugom Tamarom Vučić.

Dobro se preračunajte pre nego što uplatite letovanje! Gorivo u Grčkoj u TOP 5 NAJSKUPLJIH NA SVETU!

Dobro se preračunajte pre nego što uplatite letovanje! Gorivo u Grčkoj u TOP 5 NAJSKUPLJIH NA SVETU!

(UŽIVO) "VIDOVDAN NAJVAŽNIJI ZNAK I SIMBOL NA NAŠEM NEBU" Vučić uručuje vidovdanska odlikovanja(VIDEO)

(UŽIVO) "VIDOVDAN NAJVAŽNIJI ZNAK I SIMBOL NA NAŠEM NEBU" Vučić uručuje vidovdanska odlikovanja(VIDEO)

"SA KOSOVSKE OSMATRAČNICE VRŠI SE SMOTRA NAD CELOM NAŠOM ISTORIJOM" Vučić će večeras uručiti odlikovanja najzaslužnijima

"SA KOSOVSKE OSMATRAČNICE VRŠI SE SMOTRA NAD CELOM NAŠOM ISTORIJOM" Vučić će večeras uručiti odlikovanja najzaslužnijima

- Vekovima već mi svakog 28 juna odgovaramo na isto pitanje: da li slavimo pobedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu žrtvu? Ova pitanja se međusobno menjaju, potiru, a zaboravljamo da istina može da bude samo jedna. Zbog te jedinstvene istorije želim da kažem koliko ovaj datum znači za opstanak ove države.

Vidovdan je mnogo više od pitanja i odgovora. On je putokaz, zvezda čiji sjaj pratimo, on nam omogućava onu vrstu samoinspiracije koji je jedini način da jedan narod preživi bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utopili u druge veće narode ili rasuli na sitna i beznačajna plemena. To je kult u koji verujem i adrenalin koji nam omogućava da se suprotstavimo svakoj opasnosti i večnu inspiraciju da nastavimo dalje. Za nas je Vidovdan najprecizniji način merenja vremena. To je naša golgota, ali i vaskrsnje moralno - rekao je Vučić na početku svog govora.

Podsetio je da su naši preci na Vidovdan na Kosovu branili i kulturu, naglasivši da je Vidovdan i "ideal i moralna vertikala".

- Na njega se pozivaju i Dositej i Vuk i Njegoš. Prepevavajući našu narodnu epiku na engleski jezik, Nikola Tesla je uvek posebno mesto davao Kosovu i Vidovdanu - kaže on.

Nakon uručenja odlikovanja, biće održan svečani prijem povodom stupanja Vučića na dužnost predsednika Republike u drugom mandatu, koji će uveličati dečiji hor, koji će izvesti pesmu "Ovo je Srbija".

Među zvanicama, na prijemu su premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi među kojima su Zlatibor Lončar, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Darija Kisić Tepavčević, Nenad Popović, Ratko Dmitrović, Anđelka Atanasković, Siniša Mali, Vanja Udovičić, Branko Ružić, Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Jadranka Joksimović, Nikola Selaković.

Svečanosti prisustvuju i nekadašnji predsednik SR Jugoslavije Zoran Lilić, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, drugi predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora i verskih zajednica.

BONUS VIDEO: Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu - povređeno više od 100 osoba

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
33 Beograd