fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ U DEBELJAČI: Tibor Cerna je uradio nešto što pravi razliku između čoveka i junaka

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol
Ukazao na činjenicu da je 108 vojnika stradalo da bi sačuvalo naše živote

Nikada toliko mnogo nas nije dugovalo toliko beskrajno mnogo tako malenom broju njih, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otkrivanju spomenika Tiboru Cerni, jednom od 108 heroja, pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su 1999. stradali u odbrani karaule Košare na granici sa Albanijom.

Uz najviše državne počasti: Vučić otkrio spomenik heroju Tiboru Cerni sa Košara!

TIBOR CERNA, heroj sa Košara: Žrtvovao se za drugove uz reči ZA OVU ZEMLJU VREDI POGINUTI!

Vučić je, na svečanoj ceremoniji u Debeljači, gde je Cerna živeo, zahvalio stradalim borcima sa Košara za sve što su učinili za svoju otadžbinu.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

"Mi, građani Srbije, neretko mislimo da je sloboda jednom zauvek data i ponekad zaboravimo na dug prema onima koji su slobodu sačuvali i nisu žalili život za budućnost naše otadžbine", rekao je Vučić.

On je ukazao na činjenicu da je 108 vojnika stradalo da bi sačuvalo naše živote.

"Na Košarama ih je bilo 108 mrtvih, položenih života za sve naše, prekinutih sudbina da bismo mi danas imali svoju. Tibor Cerna, nad čijom bistom stojimo, jedan je od 108 kojima dugujemo", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Predsednik je podvukao da nije moguće reći koliki je dug prema stradalom Cerni, jer je poginuo u 21. godini i zato što je, kako je rekao, imao 20 miliona neostvarenih mogućnosti, snova, planova, koje je položio za sve nas.

"I to mu dugujemo, sve snove i mogućnosti. Njegov nedoživljeni život koji nam je dao, naš je dug", istakao je Vučić.

Kako je rekao, Cerna je 28. aprila 1999, uradio nešto što pravi razliku između čoveka i junaka, što deli običan od velikog života, i što čini da smrt ne bude kraj, već početak večnosti.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

"Stao je pred metak i izgovorio najveću rečenicu tog malog, prljavog i neopisivo strašnog rata koji nam je agresor nametnuo. Rekao je ''Za ovu zemlju vredi umreti'' i uradio je to, umro je za svoju zemlju i svakoga od nas", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je istorija Srbije prepuna slavnih bitaka i pobeda koje su u velikoj meri doprinele da nasa zemlja postane slobodna, nezavisna i poštovana u svetu, u koju je svaki gost dobrodošao i u kojoj narod zna da ceni slobodu više od svega, znajući koliko je žrtava za nju palo.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd