fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ UNEO POMETNJU PRED SAMIT! Lideri regiona još nisu usaglasili novi predlog zaključaka zbog njegovog "amandmana"

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Prvi čovek Srbije insistirao je međutim da se u dokument ubaci odredba o poštovanju državnih međa koje su utemeljile Ujedinjene nacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uneo je potpunu pometnju pred Samit Procesa Brdo-Brioni, jer još nije utanačen predlog zaključaka koji bi po završetku skupa lidera regiona trebalo da prihvate svi učesnici, saznaje se nezvanično.

POVLAČENJE KFORA I UNMIKA SA KOSOVA, VIŠE PRETNJA ILI REALNOST? Džaba im sve, mi i dalje imamo podršku Rusije i Kine

POVLAČENJE KFORA I UNMIKA SA KOSOVA, VIŠE PRETNJA ILI REALNOST? Džaba im sve, mi i dalje imamo podršku Rusije i Kine

PREDSEDNIK VUČIĆ SUTRA U BRISELU: Sastaće se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom

PREDSEDNIK VUČIĆ SUTRA U BRISELU: Sastaće se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom

Lideri regiona šalju snažnu poruku: Vučić sutra u Sloveniji na samitu Brdo-Brioni

Lideri regiona šalju snažnu poruku: Vučić sutra u Sloveniji na samitu Brdo-Brioni

Podsetimo, prvi čovek Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posete Beogradu pokušao je svom domaćinu Vučiću da podmetne kukavičije jaje u vidu usaglašenih zaključaka, a koji bi podrazumevali nepromenljivost granica u našem regionu.

Prvi čovek Srbije insistirao je međutim da se u dokument ubaci odredba o poštovanju državnih međa koje su utemeljile Ujedinjene nacije.

Ovaj njegov zahtev, očigledno je pomutio planove balkanskih lidera tako da još nisu usaglasili konačnu verziju teksta.

Amandman predsednik Srbije ne odgovara onim političkim faktorima koji priznaju lažnu državu Kosovo, s obzirom na to da UN ne priznaju lažnu državu, te priznaju celovitu Srbiju kao ravnopravnu članicu UN.

Borut Pahor i Aleksandar Vučić
Borut Pahor i Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Samit Brdo-Brioni trebalo je da bude održan prošle godine na desetu godišnjicu inicijative prvo na proleće pa na jesen, ali je oba puta odložen zbog pandemije kovida-19.

Proces Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo tadašnji slovenački premijer Borut Pahor radi "jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama zapadnog Balkana na putu ka EU". Od 2013. sastanci se održavaju jednom godišnje, svake godine u drugoj zemlji.

Na samitu u ponedeljak lideri zemalja učesnica obeležiće 10. godišnjicu pokretanja Inicijative i kako je najavljeno, "ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU" ali i "razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi".

Vučiću uručili dokument o tome da bi svi trebali da se protive promenama granica na Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je pre neki dan da su mu, uoči sastanka Brdo Brioni, uručili dokument o tome da bi svi trebali da se protive promenama granica na Balkanu, ali je on uneo amandman i tražio da se "poštuje", ali u skladu sa Poveljom UN. 

- Ja sam uneo jedan mali amandman i to je sad pakao za njih. Ja sam rekao može, ali da je to u skladu sa Poveljom UN i da je u skladu sa bilo kojom odlukom UN. I oni se neće saglasiti sa tim, znate zašto? Jer bi to podrazumevalo Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. Ponosan sam na činjenicu što sam predsednik Srbije koji je izdržao svaki pritisak u Vašingtonu. Glavu dajem, ali Srbiju ne dajem, rekao sam i tamo. Na Brdu Brioni nemam čega da se plašim. Braniću interese svoga naroda i pokušati da izvučem što više mogu za srpske nacionalne interese - rekao je Vučić.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd