fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vulin i Ljubiša Diković

Vulin i Diković obišli Centar za ispitivanje naoružanja i vojne opreme na Voždovcu

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda
Tehnički opitni centar na Voždovcu svakodnevno radi na poboljšanju kvaliteta proizvoda i na svakoj potrebnoj zaštiti pripadnika Vojske, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin

Tehnički opitni centar na Voždovcu bi do kraja godine trebalo da završi ispitivanja više od 40 sistema koji će se naći, ukoliko to svojim kvalitetom zasluže, u naoružanju Vojske Srbije, izjavio je danas ministar odbarne Aleksandar Vulin.

Ministar je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem obišao Centar za ispitivanje naoružanja i vojne opreme na Voždovcu i podsetio da je u TOC uloženo više od 186 miliona dinara za potrebe unapređivanja tehničkih karakteristika tog objekta.

- Naša odbrambena industrija koristi kapacitete TOC-a i bez uspešnog TOC-a, dobro tehnološki i kadrovski opremljenog, ne možemo imati uspešnu odbrambenu industriju i sigurnu Vojsku Srbije - rekao je Vulin.

On je dodao da "nema kompromisa kada je u pitanju kvalitet naoružanja koje ulazi u sastav naše Vojske, i nema kompromisa kada je u pitanju bezbednost pripadnika Vojske Srbije".

Prema njegovim rečima, iz tih razloga TOC svakodnevno radi na poboljšanju kvaliteta proizvoda i na svakoj potrebnoj zaštiti pripadnika Vojske. 

- Ulaganje u TOC, ulaganje u VTI, ulaganje u sve institucije naše Vojske koje razvijaju kvalitet i koje su u stanju da usvoje nova tehnička rešenja, bilo kroz sopstvene ideje ili ispravljanje grešaka na onome što se ovde u TOC-u prikaže, su od najveće važnosti za našu zemlju - izjavio je Vulin.

Kaže da će Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije nastaviti sa Vojskom Srbije i Generalštabom da ulaže u kvalitet naših proizvoda i da ulaže u kvalitet svih onih sredstava tehnike koji treba da uđu u sastav naoružanja naše Vojske.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, kaže da je tokom današnjeg obilaska prikazano više integralnih ispitivanja nekoliko savremenih sistema naoružanja koja razvija Vojnotehnički institut sa svojim kooperantima u industriji za potrebe Vojske Srbije.

- Imali smo prilike da vidimo kako besposadno vozilo „Miloš“ može da uništava mete na velikim daljinama, a zatim da priđe blizu, uđe u objekat i dejstvuje u samom objektu i u složenim situacijama, kao što su talačke, kada treba razlikovati mete svoje snage od protivničkih snaga - objasnio je Miloradović.

Ističe da je ovo prilika da se ispituje ne samo naoružanje, nego i da se uvežbavaju zajedničke akcije različitih operatora različitih sistema naoružanja.

Direktor TOC-a pukovnik Slobodan Ilić istakao je da se u TOC-u trenutno ispituju sredstva naoružanja, među kojima su snajperska i modularna puška 7-62 mm za potrebe "Zastave", kao i višecevni raketni sistem "Morava", a trenutno su na internim ispitivanjima kod VTI modernizovani "OGANj" i drugi sistemi.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
10 Beograd