Skip to main content
Aleksandar Vulin

Vulin na stogodišnjici završetka Velikog rata: Srbi i Rusi su uvek bili na boljoj strani sveta (FOTO)

Foto: Ministarstvo odbrane
Ministar odbrane podsetio je da Srbi i Rusi dele istoriju, i to ne samo zato što su rođeni kao Sloveni i što su pravoslavci, već zato što su izabrali da dele vrednosti zbog kojih su uvek bili na istoj strani sveta

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas volonterskoj akciji uređenja Ruskog Nekropolja na Novom groblju u Beogradu, u okviru obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije.

Osim ministra odbrane, volonterskoj akciji prisustvovali su patrijarh srpski Irinej, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev i predstavnici kompanije "Gasprom njeft".

Ministar odbrane podsetio je da Srbi i Rusi dele istoriju, i to ne samo zato što su rođeni kao Sloveni i što su pravoslavci, već zato što su izabrali da dele vrednosti zbog kojih su uvek bili na istoj strani sveta.

- Srbi i Rusi su uvek bili na istoj, boljoj strani sveta i nikada nisu propustili da se svrstaju baš tamo gde su sloboda i istina. Nas su, osim zajedničkog porekla i zajedničke religije, povezali i držali zajedno kroz istoriju vrednosti zbog kojih živimo i zbog kojih umiremo - sloboda iznad svega. Zamislite da nema doprinosa Srba i Rusa pobedama u Prvom i Drugom svetskom ratu, da li bi se istorija sveta pisala na isti način? Ko bi danas vladao svetom da Srbi i Rusi nisu u Prvom i Drugom svetskom ratu dali tako sjajan i tako strašan doprinos pobedi slobode, rekao je ministar Vulin upitavši kakav bi bio svet da Srbi i Rusi nisu delili zajedničku istoriju i da nisu delili zajedničke vrednosti.

Prema njegovim rečima, današnje okupljanje na Ruskom Nekropolju još jedna je potvrda da su vrednosti slobode i prava na izbor, kao i pravo odlučivanja o sebi i budućnosti svoje dece, naše vrednosti.

Aleksandar Vulin
Foto: Ministarstvo odbrane

- Ovaj spomenik i ove svetle kosti još jednom nas podsećaju da ne smemo da budemo manji od svojih predaka. Nismo se mi danas ovde sakupili samo zato što hoćemo da podsećamo na našu istoriju i na naše slavne i svetle pretke, već smo ovde zato što imamo i zato što hoćemo da delimo zajedničku budućnost. Odnose Srbije i Rusije, odnose Srba i Rusa, ne smemo nikada svesti samo na to da se okupimo da pričamo o Dostojevskom, ili da pognemo glavu u nemom poštovanju pred slavnim i svetlim grobovima naših predaka. Odnosi Srba i Rusa, odnosi Srbije i Rusije, odnosi su zajedničke budućnosti, budućnosti koju smo izabrali, a koja je na dobro i Srbima i Rusima i dobro čitavom svetu. Slava herojima Prvog svetskog rata, slava svim onima koji su svoje živote uzidali u temelj slobode srpskog naroda i u temelj slobode ruskog naroda, ali i radost zbog zajedničke budućnosti u kojoj će naša deca sama odlučivati o svojoj sudbini - rekao je ministar Vulin podsetivši da svaki put u istoriji kada smo sami o sebi odlučivali bili smo i veliki i uspravni i bogati i poštovani.

Nakon molitve, patrijarh Irinej je u svojoj besedi podsetio prisutne da su za pravoslavne hrišćane groblja sveta mesta na zemlji, a da u Ruskom Nekropolju počivaju tela naše braće Rusa, onih koji su položili svoje živote u borbi za slobodu našeg naroda.

U oviru današnje volonterske akcije ministar odbrane je sa ambasadorom Ruske Federacije Čepurinom posadio drvo breze, dok su mnogobrojni volonteri čistili teritoriju Ruskog groblja, sadili cveće i radili na obnovi nadgrobnih natpisa.

Cilj akcije je očuvanje istorijsko-memorijalnog nasleđa Ruske Federacije u inostranstvu, obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije, kao i podrška inicijativi Rusije da se 2018. godina proglasi godinom dobrovoljaca i volontera u Ruskoj Federaciji.

Ruski Nekropolj je najveća spomen-grobnica ruskih emigranata u svetu i istovremeno jedinstven spomenik bratskih odnosa dva naroda – srpskog i ruskog. Sastoji se iz tri celine: Memorijalnog spomenika "Ruske slave", Iverske kapele i parcele koja ima 775 zagrobnih mesta u kojima počiva oko 3.000 ljudi, ruskih vojnika koji su se u Prvom svetskom ratu borili za slobodu Srbije, kao i ruskih imigranata koji su pred Oktobarskom revolucijom 1917. godine utočište našli u Srbiji.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd