fbpx
Skip to main content
Aleksandar Čepurin

Za Čepurina nema sumnje: Kosovo je SRPSKI KRIM

Foto: Profimedia
Jasna poruka ruskog ambasadora Beogradu

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin poručio je da je "Kosovo srpski Krim" i da će Rusija kao najmoćnija svetska sila pružiti čvrstu podršku Srbiji u borbi za očuvanje južne pokrajine!

- Na severu KiM žive Srbi u četiri grada južno od reke Ibar i na toj teritoriji vlast Prištine se praktično ne primenjuje. Postoji više enklava, ali Srbi sa juga KiM su u većini proterani... 

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica
Tanjug/​Dimitrije Goll

U Prištini je 1999. godine bilo 42.000 Srba, a danas ima svega 50 ljudi. U Peći je živelo 18.000, a sada su tu svega dva seoska sveštenika. U Prizrenu je od 10.000 ostalo samo 100 Srba - nabrojao je Čepurin i dodao da samo Beograd i Priština mogu da se dogovore o statusu i stepenu autonomije južne srpske pokrajine.

- Ova odluka mora se doneti bez drskog pritiska Zapada na Beograd! Rusija će biti spremna da pomogne u potrazi za kompromisom i održivim rešenjem - objasnio je ambasador.

Komentarišući ove navode, šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je stav Rusije po pitanju KiM isti kao i naš.

Ivica Dačić
Ivica Dačić
Tanjug/​Dragan Kujundžić

- Njihova pozicija je kao i naša, a to je očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i nepriznavanje jednostranih akata Prištine. Kosovo ne može da uđe u UN jer Rusija i Kina mogu da stave veto u Savetu bezbednosti - navodi Dačić.

Na drugoj strani, analitičar Saša Borojević ističe da je Čepurin rekao bolnu istinu za lažne svetske moraliste.

Ambasador SAD o Kosovu: Dogovor još uvek moguć uz podršku Amerike, Rusije i Nemačke!

- Čepurin je rekao veliku i bolnu istinu koja je jak udarac Četvrtom NATO rajhu - ocenjuje Borojević.

- Srbija mora da učini sve da sačuva Kosovo kao deo Srbije, jer to jasno stoji u Ustavu i Rezoluciji 1244. Stavovi ambasadora potvrđuju da najvećeg saveznika imamo u Rusiji i predsedniku Putinu - kaže ministar Nenad Popović. 

- Kada Čepurin kaže da je Kosovo srpska zemlja i da ga treba vratiti u ustavno-pravni sistem Srbije, treba da razume da prijateljstvo nije kada prijatelju dižeš lestvicu previsoko, terajući ga u sledeću pogibiju i kad time hraniš ekstremiste - upozorava marketinški stručnjak Nebojša Krstić.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd