Skip to main content
Bombardovanje Beograda 1999

"ZA SRBIJU POSTOJE SAMO DVA PUTA - BEZUSLOVNA BORBA I PREDAJA": Momir Bulatović o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Foto: Profimedia
NATO agresija na SR Jugoslaviju, vreme koje je od nje proteklo, kao i sadašnje državne dileme Srbije, pored svega ostalog, nedvosmisleno pokazuju da postoje samo dva moguća puta državnih odluka borba ili predaja.

U prethodne gotovo tri decenije isprobana su oba puta ne samo u Srbiji, već i u njenom neposrednom okruženju.

Da li je lepa mlada žena SLOBINA UNUKA? NA MIRINOM ISPRAĆAJU SVI GLEDALI U LEPU PLAVUŠU (FOTO)

Da li je lepa mlada žena SLOBINA UNUKA? NA MIRINOM ISPRAĆAJU SVI GLEDALI U LEPU PLAVUŠU (FOTO)

Skot pokazao đacima mapu Srbije bez KiM, a od njihove reakcije mu još ZUJE UŠI

Skot pokazao đacima mapu Srbije bez KiM, a od njihove reakcije mu još ZUJE UŠI

Ovako danas izgleda Marko Milošević! Prva slika sina bivšeg predsednika SRJ posle dve decenije (FOTO)

Ovako danas izgleda Marko Milošević! Prva slika sina bivšeg predsednika SRJ posle dve decenije (FOTO)

Kada je Srbima u Hrvatskoj zapretilo ponavljanje pogroma pred povampirenim ustaštvom, bez mnogo dilema i uz pomoć velikog broja dobrovoljaca iz Srbije i Crne Gore otpočela je bitka, iako je od starta bila višestruko neravnopravna. Jer odnos snaga nije bio između Hrvata i Srba, već između Srba i celog Zapada, koji se tada lažno predstavljao kao "međunarodna zajednica“.

Taj rat je bio izgubljen. Ali, one kolone prognanih Srba koji su spas i utočište pronašli u Srbiji i Republici Srpskoj bile su tužna, mada ne i tragična slika. Tragedija su bili Jasenovac, Čemerno, Jadovno i druga stratišta ustaškog režima. U Bosni i Hercegovini je Srbima, putem majorizacije od strane Muslimana/Bošnjaka i Hrvata, pretilo obespravljenje i, kasnije, uništenje. Ratovali su hrabro i muški i izborili Republiku Srpsku kao međunarodno pravno priznati entitet. Suočena sa pretnjama i samom agresijom NATO-a, najmoćnije vojne sile u istoriji čovečanstva, SR Jugoslavija nije pristala na kapitulaciju i okupaciju. Suprotstavila se svim svojim omalenim vojnim snagama i ogromnom većinom svog slobodarskog naroda. Rat je bio završen nakon 78 dana ubilačkog bombardovanja vojnim sporazumom potpisanim u Kumanovu i Rezolucijom SB UN broj 1244.

Ali, zašto je NATO, koji je bahato i bezdušno pretio uništenjem cele jedne države i ubistvom njenog naroda, pristao na rezoluciju ovakvog sadržaja? Zašto je pristao da se u Ujedinjenim nacijama, faktički, potvrdi tapija Srbije na njenu "svetu zemlju“, Kosovo i Metohiju?

Odgovor glasi, zbog efikasnog vojničkog i hrabrog svenarodnog otpora!

Momir Bulatović
Momir Bulatović
Foto: Profimedia

Na suđenju protiv Nikole Šainovića, tadašnjeg potpredsednika Savezne vlade, i grupe vojnih i policijskih generala obelodanjene su depeše koje su komandanti tzv. Oslobodilačke vojske Kosova upućivali NATO komandi u Skoplju. One dokazuju da je krajem maja 1999. godine OVK izgubila sposobnost za izvršenje bilo kojeg zadatka. Prevedeno, kopnene trupe NATO-a, iako su imale vazdušnu podršku nezabeleženu u istoriji ratovanja, bile su potpuno uništene. Time je agresija NATO-a izašla iz planirane i njen nastavak je bio vojnički besmislen i nemoguć. Uzgred, čak je taj i takav sud u presudi Nikoli Šainoviću ustanovio da je "lanac komande“ postojao i bio očuvan tokom čitave agresije, što obesmišljava polaznu tvrdnju da je u pitanju bio "udruženi zločinački poduhvat“. SR Jugoslavija se protiv terorizma borila na način kao što bi radila svaka druga uređena država.

Posebno važan deo iste presude je konstatacija da su kolone civilnih albanskih izbeglica nastale kao posledica bombardovanja. NATO je tvrdio da su one bile uzrok intervencije. Konačno, Haški tribunal je presudio da su pojedinačni zločini protiv albanskih civila (kojih je, na našu sramotu, bilo) učinjeni "izvan mesta i vremena“ odgovornosti optuženog Nikole Šainovića. Stoga, njegova i odgovornost ostalih optuženih je presuđena zbog nekažnjavanja zločinaca, što dokazuje da ih oni nisu ni izvršili, niti podsticali.

Uprkos svemu, Nikola Šainović je proveo 12 godina u haškim kazamatima.

Nakon propasti vojne agresije ona je promenila oblik, ali nije prestala. Petooktobarski puč 2000. godine je bio takva prekretnica. Ali, ni ovde nisu bili postignuti pažnje vredni rezultati u odnosu na otimanje Kosova i Metohije. Sudeći po diplomatskim depešama koje je objavio "Vikiliks“, ni sa novom garniturom na vlasti nije dobijeno priznanje državne samostalnosti tzv. države Kosovo.

PRVE SLIKE TELA MIRE MARKOVIĆ: Otkriveno joj lice, a telo prekriveno belim čaršafom (FOTO)

PRVE SLIKE TELA MIRE MARKOVIĆ: Otkriveno joj lice, a telo prekriveno belim čaršafom (FOTO)

"SVE ZAVISI OD VAS" Američki ambasador Skot o pritiscima na Srbiju i kompromisnom rešenju kosovskog pitanja

"SVE ZAVISI OD VAS" Američki ambasador Skot o pritiscima na Srbiju i kompromisnom rešenju kosovskog pitanja

"Nema ništa od tog posla" Vučić ŽESTOKO ODBACIO IDEJU o dvostrukom suverenitetu na KiM

"Nema ništa od tog posla" Vučić ŽESTOKO ODBACIO IDEJU o dvostrukom suverenitetu na KiM

Ne zato što su se Goran Svilanović, Boris Tadić, Vuk Jeremić tome protivili, već što su bili svesni da bi takav čin bio njihovo političko samoubistvo. Stoga su od svojih zapadnih mentora tražili da ih ne prisiljavaju da svojom voljom potpišu takvo priznanje, nego da Srbiji Kosovo bude oteto, a da oni "prihvate realnost“ i povinuju se takvoj sili. Očigledno, ni ova predaja nije mogla biti dovedena do kraja.

Dvadeset godina kasnije, sporazum Srbije i Albanaca na Kosovu i Metohiji je "hiljadama milja daleko“.

Tako da suštinski i ne postoje dva puta, put borbe i put predaje. Srbija ima samo jedan jedini put. Put borbe neprestane. Srećom, u ovim vremenima ona ne mora da bude oružana, već diplomatska sa jasnim izgledima da bude uspešna.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd