fbpx
Skip to main content
KZK

Zašto KZK nije ispoštovala presudu Upravnog suda i nesumnjivo utvrdila činjenice vezane za EPS Distribuciju

Foto: KZKorgrs/SDIlustracija
Vrhovni kasacioni i Upravni sud poništili su u potpunosti rešenje koje je Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) donela protiv EPS Distribucije i vratili predmet na ponovni postupak KZK

Upravni sud je naložio Komisiji za zaštitu konkurencije da nesumljivo utvrdi sve stavke kako bi utvrdila da li je EPS Distribucija zloupotrebila i na koji način tzv. dominantnost na tržištu. Dakle, u presudi Upravnog suda doslovce piše:

„Tuženi će u skladu sa odredbom člana 69. Stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, br. 111/09), u postupku ponovnog odlučivanja, otkloniti povrede pravila postupka na koje mu je ukazano ovom presudom donetom u izvršenju presude Vrhovnog kasacionog suda Uzp 342/2017 od 17.11.2017. godine i po sprovedenom postupku u kome će ceniti i predlog tužioca za odgovarajuće veštačenje na okolnost da li je ustanovljavanje obaveze polaganja sredstava obezbeđenja ostalim snabdevačima (ne i EPS-u Snabdevanje) od strane tužioca, oštetili krajnje potrošače, pa će navodeći jasne, potpune i argumentovane razloge i o tome zašto nametanje nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištiu – čime se pojedini učesnici na tržištu dovode u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurente, predstavlja težu povredu, a nametanje nepravičnih uslova poslovanja, veoma tešku povredu, nesumnjivo utvrditi da li je operator Distributivnog centra EPS Disribucija d.o.o Beograd ima i na kom relevantnom tržištu dominantan položaj, da li ga je zloupotrebio, kojim preduetim radnjama i sa kojim posledicima po ostale učesnike na tržištu i na krajnje potrošače, sa čime u vezi će nadalje utvrditi i postojanje uslova za određivanje upravnih mera propisanih Zakonom o zaštiti konkurencije, te će o svemu doneti novu i na zakonu zasnovanu odluku”.


 Zašto Komisija ne poštuje sudsku presudu?

Međutim, KZK je prekršila sudsku presudu te ni novim rešenjem koje je donela nije nesumnjivo utvrdila da li je EPS Distribucija zloupotrebila tzv. dominantnost na tržištu. Takođe, KZK nije izvršila veštačenje niti usmenu raspravu koju su morali da sprovedu u skladu sa presudom Upravnog suda. KZK ni u novom rešenju nije nedvosmisleno utvrdila relevantno geografsko područje, već su se ovaj put pozvali na AERS i opet odvojili KiM od Srbije.

DA LI KZK RADI ZA INTERES TAJKUNA? EPS Distribucija kažnjena zato što posluje po zakonima države Srbije

Međutim, na pitanje zbog čega KZK nije preuzeo nijednu procesnu radnju koju im je naložio Upravni sud, Komisija za zaštitu konkurencije nije imala odgovor.

Dvostruki aršini: Zašto Miloje Obradović i KZK štite privatna preduzeća, a kažnjavaju državna?!

KZK
KZK

Narodni poslanik Vladimir Đukanović kaže da nije iznenađen time što je KZK zanemarila sudsku presudu, te da je to samo pokazatelj da su takva tela stvorena da bi uništavala državu Srbiju.

- Sva ta tzv. nezavisna tela su pod neverovatnom zaštitom EU i baš zato što rade na takav način - piju krv našoj državi, a ne smete ništa da im kažete. Oni su država u državi, to je tzv. četvrta grana vlasti koju niko živ ne može da kontroliše – kaže Đukanović.

Vladimir Đukanović
Foto: Srbija Danas

ZAŠTO SU UMISLILI DA SU IZNAD ZAKONA?! Komisija ignoriše zakone i sudove Republike Srbije

Krsto Janjušević, poslanik u Skupštini Srbije ocenjuje da je rad KZK pod nadležnošću mentora za čije interese radi Komisija, te da stoga nije ni čudo što se na ovakav način odnose prema zakonima Srbije:

- Nebitno je njima bilo šta kaže Zakon, oni i dalje imaju naručeno misljenje, naručene ocene, preciznije nalogodavce i mentore.

Krsto Janjušević
Krsto Janjušević
Foto: Printscreen

SUMNJIVA POSLA KOMISIJE ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE! Priznali Kosovo, ne poštuju zakone i sudove, a EPS Distribuciju kaznili najvećom kaznom u istoriji Srbije

 Neodgovorne odluke KZK plaćaju poreski obveznici

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije prvi put pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv EPS Distribucije 2016. godine, da bi u ekspresnom postupku, za samo pet meseci, donela rešenje da se EPS Distribucija kazni sa 330 miliona dinara. 

EPS Distribucija nakon toga ulaže žalbu Vrhovnom kasacionom i Upravnom sudu. Upravni sud je posle ponovnog odlučivanja doneo presudu kojom je u celosti poništio rešenje Komisije i doneo odluku da se EPS Distribuciji vrati svih 330 miliona dinara, ali i 35 miliona zatezne kamate. Upravni sud je, takođe, Komisiji vratio na ponovni postupak predmet vezan za EPS Distribuciju.

KZK

S obzirom na to da je sud presudio u korist EPS Distribucije, zbog rešenja koje je donela Komisija za zaštitu konkurencije, oštećeni su samo građani Srbije, jer će iz njihovih džepova morati da se plati zatezna kamata od 35 miliona dinara. Dakle, zbog nesmotrene odluke Komisije i namere da se kazni jedno državno preduzeće, po svaku cenu i bez dovoljno dokaza, što je potvrđeno i na sudu, naneta je direktna šteta poreskim obveznicima Republike Srbije koji to sad moraju da plate. Pored toga što su građani Srbije oštećeni zbog njihove neodgovorne odluke, i pored rešenja koje je donela protiv državnog preduzeća, Komisija za zaštitu konkurencije rešila je i da Kosovo prizna kao nezavisnu državu.

Upravni sud je u presudi, ukinuo rešenje KZK protiv EPS Distribucije i vratio predmet na ponovno postupanje. Komisija je bila u zakonskoj obavezi da se pridržava svega što joj je naložio sud. Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije, na čelu sa Milojem Obradovićem, rešila je da ne poštuje zakone naše države, kao ni odluku najvišeg sudskog tela Republike Srbije, pa nisu preduzeli nijednu procesnu radnju koju im je Upravni sud naložio u ponovnom postupku protiv EPS Distribucije. Interesantno je da samo dan pre sastanka sa Evropskom komisijom, KZK donosi novo rešenje kojim kažnjava EPS Distribuciju sa 412 miliona dinara, iako zakonski nije smela da donese rešenje kojim je nova kazna veća od prethodne čime je povredila opšte procesno načelo reformatio in peius.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd