fbpx
Skip to main content
Miloje Obradović

Zašto Miloje Obradović i KZK rade za tajkune i privatnike, a ne za državu Srbiju i građane?

Foto: MCBeograd/SDIlustracija
Građani Srbije neće dobiti odgovor jer Miloje Obradović izbegava intervju i krije se od novinara

Zašto Miloje Obradović i Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) rade u interesu privatnika i tajkuna, a ne u interesu države Srbije? Zašto Miloje Obradović i KZK ne kažnjavaju privatnike koji su dominantni na tržištu u Srbiji i zbog kojih su cene proizvoda koje plasiraju veće nego bilo gde u svetu? Zašto Miloje Obradović i KZK rade za džep privatnika i šta oni imaju od toga? Zbog čega postupci protiv velikih privatnih preduzeća koje sprovodi KZK traju godinama, a postupci protiv državnih preduzeća samo par meseci?  Zbog čega Komisija i Miloje Obradović čak protiv nekih privatnika i ne smeju da pokrenu postupak? Zbog čega su KZK i Miloje Obradović protiv nekih privatnika obustavili postupke? 

Zbog čega je samo u Srbiji postoji pravilo - imamo jednog privatnika koji plasira proizvode i koji određuje cenu po svom nahođenju? Zašto Miloje Obradović i KZK ne ispitaju privatnike koji to rade? Da li je problem što ne smeju to da urade ili je problem taj što i oni rade za njih?

Međutim, građani Srbije neće dobiti odgovor ni na jedno od ovih pitanja jer Miloje Obradović izbegava intervju i krije se od novinara, ne znajuću da novinari rade u službi građana Srbije i da im je cilj jedno otkriju šta se skriva iza svega. Miloje Obradović i KZK će i nakon ovog teksta samo objaviti odgovor, ali Miloje Obradović iz nepoznatog razloga i dalje neće dati intervju novinarima i odgovoriti im na pitanje zbog čega radi u interesu privatnika i tajkuna, a ne za interes Srbije i njenih građana?!

Jer Miloje Obradović i Komisija za zaštitu konkurencije donose rešenja, ali donose rešenja protiv državnih preduzeća kao što je EPS Distribucija, koja je državno preduzeće. Miloje Obradović i KZK kažnjavaju državna preduzeća ogromnim kaznama i to bez dovoljno dokaza da su načinila bilo koji prekršaj, bez obzira što te kazne idu na teret građana Srbije. 

KZK
Foto: KZKorgrs/SDIlustracija

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije prvi put pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv EPS Distribucije 2016. godine, da bi u ekspresnom postupku, za samo pet meseci, donela rešenje da se EPS Distribucija kazni sa 330 miliona dinara. 

EPS Distribucija nakon toga ulaže žalbu Vrhovnom kasacionom i Upravnom sudu. Upravni sud je posle ponovnog odlučivanja doneo presudu kojom je u celosti poništio rešenje Komisije i doneo odluku da se EPS Distribuciji vrati svih 330 miliona dinara, ali i 35 miliona zatezne kamate. Upravni sud je, takođe, Komisiji vratio na ponovni postupak predmet vezan za EPS Distribuciju.

S obzirom na to da je sud presudio u korist EPS Distribucije, zbog rešenja koje je donela Komisija za zaštitu konkurencije, oštećeni su samo građani Srbije, jer će iz njihovih džepova morati da se plati zatezna kamata od 35 miliona dinara. Dakle, zbog nesmotrene odluke Komisije i namere da se kazni jedno državno preduzeće, po svaku cenu i bez dovoljno dokaza, što je potvrđeno i na sudu, naneta je direktna šteta poreskim obveznicima Republike Srbije koji to sad moraju da plate. Pored toga što su građani Srbije oštećeni zbog njihove neodgovorne odluke, i pored rešenja koje je donela protiv državnog preduzeća, Komisija za zaštitu konkurencije rešila je i da Kosovo prizna kao nezavisnu državu.

KZK

Komisiji za zaštitu konkurencije postavili smo, između ostalih, i pitanje zbog čega su na ovaj način priznali Kosovo i Metohiju na šta smo dobili sledeći odgovor.

- Posebno napominjemo da definicija relevantnog geografskog tržišta nije povezana sa pitanjem statusa AP KiM, niti teritorijalnim uređenjem Republike Srbije. Ona zavisi od niza okolnosti, mahom ekonomskih, te se često dešava da definisano relevantno tržište bude šire ili uže od teritorije Republike Srbije (kao npr. teritorija Grada Beograda, Zapadna Srbija, aerodromski par Beograd-Rim i drugo) - naveli su iz KZK.

Upravni sud je u presudi, ukinuo rešenje KZK protiv EPS Distribucije i vratio predmet na ponovno postupanje. Komisija je bila u zakonskoj obavezi da se pridržava svega što joj je naložio sud. Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije, na čelu sa Milojem Obradovićem, rešila je da ne poštuje zakone naše države, kao ni odluku najvišeg sudskog tela Republike Srbije, pa nisu preduzeli nijednu procesnu radnju koju im je Upravni sud naložio u ponovnom postupku protiv EPS Distribucije. Interesantno je da samo dan pre sastanka sa Evropskom komisijom, KZK donosi novo rešenje kojim kažnjava EPS Distribuciju sa 412 miliona dinara, iako zakonski nije smela da donese rešenje kojim je nova kazna veća od prethodne čime je povredila opšte procesno načelo reformatio in peius.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
17 Beograd