fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vulin

Zavod „Moma Stanojlović“ biće regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera (FOTO)

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Najmodernija tehnika uz izuzetan napadački sistem

Zavod "Moma Stanojlović" biće regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg sastanka sa Cezarom Sančezom Lopezom, potpredsednikom kompanije "Erbas" za jugoistočnu Evropu i Izrael.

- Veoma smo zadovoljni našom saradnjom i, kada je u pitanju nabavka helikoptera H145m, sve ide po planu i do kraja godine očekujemo dva helikoptera - jedan za Ministarstvo odbrane a drugi za Ministarstvo unutrašnjih poslova - rekao je ministar Vulin i dodao da je posebno značajno što se saradnja s renomiranom kompanijom diže na jedan viši nivo.

Zavod "Moma Stanojlović" će u budućnosti imati sposobnost i mogućnost da postane regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera ali i za održavanje naših "gazela" i da će biti u stanju da značajno razvije svoje kapacitete. To znači usvajanje novih tehnologija i znanja, zapošljavanje ljudi i naš izlazak na treća tržišta. Zavod na taj način zaista može da kaže da će imati sigurnu budućnost i to je ono što je za nas najvažnije, jer vi možete da kupite helikoptere, kao i avione, ali da osvojite tehnologiju i da naučite kako se održavaju, kako se s njima radi i zarađuje na tome,  to možete da uradite samo na ovaj način i zato je to za nas od ogromnog interesa - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

On je podsetio da je Ministarstvo odbrane naručilo šest helikoptera a tri Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Imaćemo četiri borbena helikoptera a dva će biti namenjena za traganje i spasavanje. Svi će biti opremljeni najmodernijom tehnikom, kupili smo izuzetan napadački sistem a biće opremljeni i delom našeg naoružanja. Upravo radimo i dogovaramo se s nemačkim tehničarima kako da se postave određeni tipovi našeg naoružanja, na primer mitraljeska gondola 12,7 i kako da se postave određeni bacači nevođenih raketa od 80 mm - rekao je ministar Vulin.

Vulin poručio: Zahvalni smo Rusiji zbog ulaganja u Vojsku Srbije - to je strateški jako značajno

Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse istakao je da je jedan od ozbiljnih benefita za Srbiju u ovom poslu tehnološka saradnja koju imamo sa Erbasom.

- Oni su jedna od dve najveće kompanije u avio industriji u svetu i tehnologije kojima raspolažu su na najvišem nivou a to je veoma velika stvar za Odbrambenu industriju Srbije i generalno srpske odbrambene tehnologije - da se uključe u spisak dobavljača i nosilaca takve vrste tehnologije, da možemo da radimo i isporučujemo delove i komponente i budemo deo tehnološke podrške tog sistema, rekao je Miloradović i dodao da se "paket" ostvaruje intenzivno, i dok se  proizvode helihopteri, vrše se odgovarajuće pripreme u Zavodu "Moma Stanojlović".

H145M
H145M
Foto: Profimedia

On je kazao da investicije koje je Vlada Srbije izdvojila prošle godine, da se kapaciteti „Mome Stanojlovića“ podignu na odgovarajući nivo, idu u tom pravcu.

 - To je nešto što što će biti velika stvar ne samo za "Momu Stanojlovića" već za Vazduhoplovnu industriju Srbije, jer će tehnologije koje se uspostavljaju imati veoma široku primenu, a nakon sertifikacija, Zavod će biti ovlašćeni centar za remont helikoptera "gazela",  a to je prilično velika flota koja leti širom sveta - rekao je vd pomoćnik ministra i dodao da je možda još značajnije to što će „Moma Stanojlović“ biti sertifikovan da proizvodi delove za Erbasov program, pre svega helikopterski. 

Sastanku s visokim predstavinikom Erbas grupe prisustvovali su i komandant RV i PVO general-major Ranko Živak i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
11 Beograd