Skip to main content
sahrana, plač

ZLU NE TREBALO: Evo kako možete da dobijete novac iako NISTE U TESTAMENTU!

Foto: Profimedia/ilustracija
Sve što treba da znate o nasledstvu

Oko testamenta manje više sve znate, ali ono što iznova može da intrigira jesu brojne zanimljivosti koje s vremena na vreme mogu da se saznaju.

Velika novina u srpskim školama: Roditelji će preko interneta moći da prate ocene dece

Recimo, da li ste znali da je naslednik u obavezi da plati dugove ostavioca do visine vrednosti naslednog dela?

PALILI CRKVE, A SADA GOVORE O MRŽNJI! Evo zašto su Albanci poludeli zbog srpskog filma o Kosovu

Stvari koje znaju da zbunjuju ljude, odnose se na činjenicu da i oni koji nisu uneti u testament mogu da dobiju nasledstvo.

Pismo
Foto: Profimedia/ilustracija

- Ukoliko neko od naslednika nije pomenut u testamentu, a pripada prvom naslednom redu, znači reč je o nekom najbližem srodstvu, on ima pravo na nužni deo. To je polovina od zakonskog dela, koji bi inače dobio da ostavilac nije sačinio testament.

Idemo dalje, tu su još dve situacije koje bi mogle da vam objasne mnogo toga. Recimo, da i najbliži rod pokojniku može da ostane bez ičega.

Poruka na kraju srpskog filma o Kosovu ledi žile u venama: Ovo je trenutak pred kojim će zanemeti svet

- Ukoliko je prezadužen ili je rasipnik, najbliži rod pokojniku može da ostane bez nasledstva. Tada se nasleđivanje vrši kao da je isključeno lice umrlo pre ostavioca, ali na mesto ovog nesrećnika staće ipak njegovi naslednici, tako da se zakon pobrinuo da deca raspikuće ne ostanu bez ičega.

- U testamentu za naslednika možemo da imenujemo i pravno lice, na primer neku ustanovu ili fondaciju, a ne samo fizičko lice.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
29 Beograd