fbpx
Skip to main content
sahrana, plač

ZLU NE TREBALO: Evo kako možete da dobijete novac iako NISTE U TESTAMENTU!

Foto: Profimedia/ilustracija
Sve što treba da znate o nasledstvu

Oko testamenta manje više sve znate, ali ono što iznova može da intrigira jesu brojne zanimljivosti koje s vremena na vreme mogu da se saznaju.

Velika novina u srpskim školama: Roditelji će preko interneta moći da prate ocene dece

Recimo, da li ste znali da je naslednik u obavezi da plati dugove ostavioca do visine vrednosti naslednog dela?

PALILI CRKVE, A SADA GOVORE O MRŽNJI! Evo zašto su Albanci poludeli zbog srpskog filma o Kosovu

Stvari koje znaju da zbunjuju ljude, odnose se na činjenicu da i oni koji nisu uneti u testament mogu da dobiju nasledstvo.

Pismo
Foto: Profimedia/ilustracija

- Ukoliko neko od naslednika nije pomenut u testamentu, a pripada prvom naslednom redu, znači reč je o nekom najbližem srodstvu, on ima pravo na nužni deo. To je polovina od zakonskog dela, koji bi inače dobio da ostavilac nije sačinio testament.

Idemo dalje, tu su još dve situacije koje bi mogle da vam objasne mnogo toga. Recimo, da i najbliži rod pokojniku može da ostane bez ičega.

Poruka na kraju srpskog filma o Kosovu ledi žile u venama: Ovo je trenutak pred kojim će zanemeti svet

- Ukoliko je prezadužen ili je rasipnik, najbliži rod pokojniku može da ostane bez nasledstva. Tada se nasleđivanje vrši kao da je isključeno lice umrlo pre ostavioca, ali na mesto ovog nesrećnika staće ipak njegovi naslednici, tako da se zakon pobrinuo da deca raspikuće ne ostanu bez ičega.

- U testamentu za naslednika možemo da imenujemo i pravno lice, na primer neku ustanovu ili fondaciju, a ne samo fizičko lice.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Marko's picture

Marko

Kad sam imao 18 godina, baka mi je preminula. Pošto sam se brinuo o njoj i pomagao joj, ostavila mi je svoj mali stan. Onda se moja tetka koja živi na zapadu i ima visok standard setila da me tuži za nužni deo zajedno sa jednim gramzivim, lokalnim advokatom. Kao da mi smrt bake nije bila dovoljna, priredili su mi strašan stres i morao sam da prodam taj stan da bih ih otplatio. Zlu ne trebalo!

1 | 2
Vuco's picture

Vuco

Da si sa bakom imao ugovor o dozivotnom izdrzavanju tvoja gramziva tetka bi dobila sipak. Uvek sacinite takav ugovor a testament je prevazidjen i nedovoljno siguran dokument.

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
-2 Beograd