fbpx
Skip to main content
Hašim Tači

Zmija opet IZAZIVA Srbe: Neće biti podele Kosova, o Albancima iz Preševske doline u Briselu

Foto: Profimedia
Nema obraza

Tzv. predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači izjavio je danas da neće biti podele Kosova, a da će se o Albancima u Preševskoj dolini razgovarati u Briselu. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Tači je danas u Prištini razgovarao sa šest albanskih političkih predstavnika iz Preševske doline o njihovim "teškoćama".

Jedan od političkih predstavnika Albanaca Preševske doline Ragmi Mustafa upitao je zašto se prilikom okončanja razgovora tzv. Kosova i Srbije ne bi rešio i problem Preševske doline.

Dodao je da je zbog "mnogobrojnih problema važno da mladi i Albanci 'istočnog Kosova' budu integralni deo Republike Kosova".

- U tom smislu, mi smo posvećeni tome da se poštuje politička volja Albanaca Bujanovca, Preševa i Medveđe iz referenduma 1992. godine, kada su se Albanci jasno izjasnili da su za političku, teritorijalnu autonomiju sa pravom pripajanja Kosovu. Sada je istorijski trenutak da se reše problemi koji su se gomilali decenijama između Albanaca i Srba - kazao je Mustafa.

Tači je kazao da su svi albanski predstavnici danas govorili "istim glasom".

Hašim Tači
Hašim Tači
Foto: Profimedia

- Obećao sam da će cela moja posvećenost dijaloga Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazum što podrazumeva recipročno priznanje, biti miran proces kroz mirovno angažovanje i uz obostranu volju, i naravno od njega će dobiti obe zemlje, ali i mir i stabilnost Balkana. Obećao sam da ćemo nastaviti da se sastajemo, ozbiljno ćemo analizirati sa velikom ozbiljnošću i odgovornošću to da se u sklopu nastavka dijaloga Kosova i Srbije i u sklopu ispravke granice ili demarkacije Kosova i Srbije da predstavim i institucinaliziran zahtev lidera Preševa institucijama Kosova - kazao je Tači.

Tači je kazao da je to politički teško i gotovo nemoguće, ali da je njihova "politička, institucionalna i nacionalna obaveza da to predstave".

- Dok predsednik Srbije ima legitimno pravo da se interesuje za srpske građane na Kosovu, to pravo ima i predsednik Kosova za Albance u Preševskoj dolini - rekao je Tači.

Haradinaj: Kosovo je malo, podele neće biti

Tzv. premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj ponovo je rekao da podele Kosova neće biti.

- Što Kosovo, Kosovo je već malo, nema podele - rekao je Haradinaj u emsiji RTK.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj
Foto: Profimedia

Kako se navodi, on je odbio dalje da razgovara na tu temu.

Kurti: Razmena teritorija, nova prevara na štetu Prištine

Predsednik pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, izjavio je danas da su teme o kojima se u javnosti često priča ovih dana o razmeni teritorija ili, kako je rekao,"korekciji granice sa Srbijom", nova prevara na štetu Prištine. 

Kurti je na tribini posvećenoj odnosu Prištine prema Albancima na jugu centralne Srbije, na kojoj su učestvovali i politički predstavnici Albanaca triju opština - Preševa, Bujanovca i Medveđe, rekao da on misli da je to "novi trik" jer ta tema stvara atmosferu u kojoj sever Kosova lako može dobiti specijalni status u zamenu za tri pomenute opštine.

Što se, kako kaže, neće dogoditi.

Prema njegovim rečima, motivi "strana u briselskom dijalogu nemaju veze sa Srbima na Kosovu i Albancima u Srbiji".

- Reč je o tome da se Beograd što pre približi EU, a kosovskom da budu što dalje od Specijalnog suda - rekao Kurti, preneli su mediji na Kosovu.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd