fbpx
Skip to main content
Predsedništvo

BIRA SE NA PET GODINA I PREDSTAVLJA REPUBLIKU SRBIJU: Ovo su SVE OBAVEZE predsednika u našoj zemlji

Foto: Srbija Danas
Ustavom je detaljno utvrđen katalog nadležnosti Predsednika Republike Srbije i njegov odnos prema drugim državnim organima

Zahvaljujući neposrednom izboru, ovlašćenja predsednika Republike Srbije su veća od ovlašćenja šefa države u parlamentarnom sistemu.

On je državni organ koji predstavlja državu Srbiju, oličava stabilnu, neoperativnu izvšnu vlast, nasuprot Vladi koja oličava efektivnu egzekutivu (izvršna vlast) i državni organ sa posebnim ovlašćenjima u tzv. stanjima nužde.

DVOGLAVA MITSKA BIĆA U TELU KOHABITACIJE: Šta su Srbiji odneli dosadašnji oblici ovakve izvršne vlasti?!

Predsedništvo
Foto: Srbija Danas

U svom prvom svojstvu - organ koji predstavlja državu - predsednik Republike Srbije obavlja poslove iz oblasti odnosa Republike Srbije sa drugim državama i međunarodnim organizacijama, dodeljuje odlikovanja i priznanja utvrđena zakonom i daje pomilovanja.

Pored ovih ovlašćenja, predsednik Republike je i lice koje komanduje vojskom postavlja, unapređuje i razrešava oficire vojske Srbije, a isto tako ima i značajna ovlašćenja u domenu mobilizacije, organizacije i pripreme za odbranu.

U svom drugom svojstvu - kao državni organ koji oličava stabilnu egzekutivu - on proglašava zakone ukazom, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izbornih lista, a takođe predlaže i sudije Ustavnog suda. 

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O IZBORU ZA PREDSEDNIKA SRBIJE: Samo OVAJ USLOV vas deli od fotelje na Andrićevom vencu

U svom trećem svojstvu - kao državni organ sa posebnim ovlašćenjima - predsednik republike ima ovlašćenja u dv astepena stanja nužde: vanrednom i ratnom stanju. Predsednik Republike proglašava vanredno stanje zajedno sa predsednikom Narodne skupštine i predsednikom Vlade ukoliko Narodna skupština ne može da se sastane. 

Narodna Skupština
Foto: Srbija Danas

Predsednik Republike Srbije može raspustiti Narodnu skupštinu u dva slučaja

Pre svega, on može, ali i ne mora, odnosno Ustavom nije obavezan da raspusti Narodnu skupštinu na predlog Vlade. On ima slobodu, u ovom slučaju, da ceni argumentaciju Vlade, može i prihvatiti ali i da odbije njen predlog. Međutim, predsednik je dužan da u roku od 72 sata donese ukaz o zahtevu Vlade. 

Predsednik Republike donosi i ukaze, odluke, pravila, naredbe, naređenja i druge pravne akte koji su određeni zakonom. 

U drugom slučaju predsenik je dužan da raspusti Narodnu skupštinu ukoliko ona u roku od 90 dana od dana svog konstituisanja ne izabere Vladu, ili ako ne izabere novu Vladu u roku od 30 dana od dana kada je prethodnoj istekao mandat.

RASPISANI IZBORI: Građani će birati predsednika Srbije 2. aprila!

Akti predsednika objavljuju se u Službenom glasniku Republike Srbije, odnosno u Službenom vojnom listu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd