clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"KRALJEVINA JE SPAS ZA NAŠU ZEMLJU" Predsednik Monarhističkog fronta Dejan Damnjanović za SD pred izbore 1. jula

28.06.2020. 11:26
Piše:
Srbija Danas
Dejan Damnjanović
Dejan Damnjanović / Izvor: Srbija Danas
O mnogim temama ključnim za našu zemlju.

Na parlamentarnim i pokrajinskim izborima koji su održani 21. juna definitivno je najveće iznenađenje bila lista Za kraljevinu Srbiju, čiji je jedan od stubova Monarhistički front NJKV Princa Vladimira, sa predsednikom mr Dejanom Damnjanovićem na čelu.

POKS vodi kampanju u svih 75 gradova u kojima se ponavljaju izbori

POKS vodi kampanju u svih 75 gradova u kojima se ponavljaju izbori

SRAMNE OBJAVE DRAGANA JOVANOVIĆA U TOKU IZBORNE TIŠINE! Predsednik opštine Topola ne priznaje volju naroda (FOTO)

SRAMNE OBJAVE DRAGANA JOVANOVIĆA U TOKU IZBORNE TIŠINE! Predsednik opštine Topola ne priznaje volju naroda (FOTO)

VESIĆ NA KRITIKE TANJE FAJON: Treba da krene prvo od sebe, ima duple standarde

VESIĆ NA KRITIKE TANJE FAJON: Treba da krene prvo od sebe, ima duple standarde

POKS, Monarhistički front i Srpski monarhistički pokret su uspeli da dođu na sam prag cenzusa, dok su mnogi politički "veterani", poput Vojislava Šešelja, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka otišli u istoriju i ostali daleko od vrata skupštine.

Listi koja se bori za povratak kraljevine je, prema određenim izvorima ostalo oko 2000 glasova za ulazak u skupštinu, a s obzirom na to da će glasanje biti ponovljeno 1. jula na čak 234 izborna mesta postoji velika šansa da se borba za monarhiju institucionalizuje u parlamentu.

O predstojećim izborima ali i mnogim ključnim temama za našu zemlju smo razgovarali sa šefom Kabineta NJKV princa Vladimira Karađorđevića i predsednikom Monarhističkog fronta - mr Dejanom Damnjanovićem.

Za početak, kako ocenjujete rezultate parlamentarnih i pokrajinskih izbora, i da li ste zadovoljni njima?

Rezultati pokrajinskih izbora jasno pokazuju značajan pomak u razvoju monarhističke ideje u Srbiji i više nego dobar odziv građana na nju. Ovaj rezultat, pored ulaska u pokrajinski parlament, podrazumeva i ulazak naše liste u skupštine 21 grada u Srbiji samostalno, a u još 10 opština u koalicijama. Ovo je najozbiljniji proboj monarhističke ideje u našoj zemlji od 1945.

I dalje postoji šansa da lista Za kraljevinu Srbiju uđe u parlament, pošto će izbori biti ponovljeni na određenim biračkim mestima. Šta biste poručili biračima sa ciljem da ih podstaknete da izađu na birališta?

Na velikom broju izbornih mesta, usled različitih nepravilnosti, izbori će biti ponovljeni. Naša koalicija se u ovom trenutku nalazi na između 2,7 i 2,92 %, zavisno od izvora i vrlo malo glasova nam fali da uđemo i u republički parlament. Prevedeno na konkretne brojke, u pitanju je oko 2000 glasova. Naša procena je da postoji veoma izvesna mogućnost da pređemo cenzus na ponovljenim izborima. Ono što nam je potrebno za to je podrška glasača, pre svega onih koji su možda apstinirali a nalaze se na konzervativnim i tradicionalističkim pozicijama.

Kako tačno vi i vaš pokret definišete monarhiju, i šta bi bili prioriteti vaše politike u slučaju da uđete u parlament?

Monarhija sama po sebi predstavlja oblik države. Stabilniji, imuniji na partokratiju i potencijalnu društvenu nestabilnost usled nje. No pravo pitanje je koji je sadržaj monarhije za koji se zalažemo? Za kakve principe države se borimo? Pre svega, reč je o suverenizmu. Smatramo da je na globalnom nivou neoliberalni koncept nad-države, oličen u raznim njegovim oblicima - od Evropske Unije, preko MMF-a, Svetske Banke i drugih, u dubokoj i suštinskoj krizi. Po svemu sudeći, nad-država koja uzurpira delove suvereniteta i nezavisnosti državama, srećom, odlazi u istoriju.

Kao direktna posledica toga, suverenizam - zalaganje za ponovno uspostavljanje punog suvereniteta država doživljava snažan zamah na međunarodnom planu tokom poslednjih godina. Osnovno naše polazište je upravo to - suverenizam i vraćanje Srbiji njene potpune monetarne, ekonomske i, kao posledica ovoga, političke nezavisnosti. Pored suverenizma, jedno od naših osnovnih polazišta je zaustavljanje ekonomske i monetarne kolonizacije naše države od strane međunarodne neoliberalne multinacionale. Umesto toga, mi se zalažemo za ponovno investiranje u privredu Srbije. Pojednostavljeno govoreći – mi ne želimo "strane investicije", koje nisu ništa drugo do eufemizam za rasprodaju domaćih resursa i jeftine radne snage stranom investitoru, već se zalažemo za investicije Srbije u inostranstvu. Reč je o ulaganju u ekonomski suverenizam naše zemlje, kao neutralizacija neoliberalnog kolonijalizma Zapada nad Srbijom.

Jedno od naših osnovnih polazišta predstavlja i socijalna država. Srbija u kojoj bi se država brinula o svojim građanima, a ne kao nakon petooktobarskih promena, gde je predstavljala samo okvir za nadigravanje krupnog kapitala dok je radni čovek kolateralna šteta. Konkretno se radi o besplatnom socijalnom, zdravstvenom i obrazovnom sistemu i o još nekim elementima ostvarenja socijalne države. Zalažemo se za restriktivnu imigracionu politiku jer smatramo da naša država nema dovoljno ekonomske snage i resursa da izdrži priliv migranata sa Bliskog istoka i Afrike. Snažno se zalažemo za ponovno ostvarenje punog suvereniteta Srbije nad privremeno i suprotno međunarodnom pravu otcepljene naše južne pokrajine - Kosova i Metohije.

Kako biste radili, bilo u okviru parlamenta ili van njega, na ponovnom uspostavljanju monarhije?

Rekao bih da je centralni element restauracije monarhije, reforma Ustava Srbije. Naša ideja je da novi Ustav treba značajnim delom da bude zasnovan na Septembarskom Ustavu iz 1931. Ovo se pre svega odnosi na dvodomno narodno predstavništvo. Pored Narodne Skupštine, bio bi uveden i Senat kao ispravniji vid direktnog predstavljanja narodne volje. Naime u Senatu bi veći deo članova bili predstavnici teritorijalnih jedinica - okruga, koji bi učestvovali u vlasti u ime i ispred sredina iz kojih dolaze. Na ovaj način bi se smanjio uticaj političkih stranaka, za koje verujemo da su paraziti na društvenom organizmu. Stranke ne bi bile eliminisane, ali bi njihov uticaj u vršenju vlasti bio smanjen i stavljen pod kontrolu.

Cenzus je premašen u gotovo 20 gradova i opština, dok ste u još 10 gradova i opština učestvovali u koaliciji na izborima i postali parlamentarni. Da li je to dokaz da narodu nedostaje monarhija, i da su ljudi otvoreni za ideju povratka Kraljevine Srbije?

Zavisi o kakvom obliku monarhije se radi? Ukoliko monarhija znači garancija za puni suverenitet Srbije, brigu o građanima kroz socijalnu državu, razvoj domaće privrede i ukidanje strane ekonomske i monetarne kolonizacije Srbije, uspostavljanje socijalne stabilnosti kroz neutralizaciju partokratskog konflikta na svim nivoima, očuvanje Kosova i Metohije, onda monarhija nije više stvar afiniteta ili pasatističkog političkog romantizma, već neposredne nužnosti. Ona predstavlja čamac za spas naše zemlje koja se nalazi u kliničkoj smrti od petooktobarskih promena.

Svedoci smo napada na Srbe i u Crnoj Gori, i na Kosovu i Metohiji. Kakvo je vaše viđenje situacije u regionu, a i šire, recimo migrantske krize i dramatičnih promena kroz koje prolazi Zapad? 

Zapad kao civilizacijska matrica se nalazi u dubokoj i suštinskoj krizi. Razlozi za to su složeni ali jedan od osnovnih je to što je Zapad sebi dozvolio da svoj identitet gradi isključivo na tekovinama 1789. i Prve buržoaske revolucije. Ta godina u suštini predstavlja početak sumraka celokupne Zapadne civilizacije. Zapad je sebe sveo na ekonomizam. Identitet Zapada je prestao da bude bilo koja vrsta kvaliteta i on sebe definiše isključivo kroz kvantitet. Kako u ekonomskom smislu (kapitalizam), tako i u političkom (liberalizam).

Ukoliko bismo bili stavljeni pred zahtev da definišemo Zapad nekom parabolom koja bi trebalo da stane u jednu sliku, to bi bilo da je Zapad sveden na nasilje broja nad istinom. Zapad je postao zapanjujuće plitak, banalan i ne samo nekulturan, već "vankulturan". Sve formulacije Zapada se u ovom njegovom "Sumraku", da iskoristim čuvenu analogiju, od EU, preko ekonomskih i vojnostrateških instrumenata, nalaze u samrtnom ropcu. Na našim političkim elitama je da ovo prepoznaju i povedu naš narod i državu ka sigurnijoj i manje banalnoj budućnosti od evroatlantskih i EU integracija. Opcije postoje...

Todorović: Na izborima u Čačku sve je proteklo u najboljem redu, opozicija je imala šansu da se pokaže

Todorović: Na izborima u Čačku sve je proteklo u najboljem redu, opozicija je imala šansu da se pokaže

RIK: Odbačeni prigovori o donošenju "nezakonitog rešenja o nastavku izbornih radnji" i "rizika po zdravlje"

RIK: Odbačeni prigovori o donošenju "nezakonitog rešenja o nastavku izbornih radnji" i "rizika po zdravlje"

Gradski odbor SNS u Šapcu: "Naša pobeda je jasna kao sunce, NAROD NAM JE UKAZAO POVERENJE"

Gradski odbor SNS u Šapcu: "Naša pobeda je jasna kao sunce, NAROD NAM JE UKAZAO POVERENJE"

RIK IZAŠAO SA NAJNOVIJIM PODACIMA: Ubedljiva pobeda SNS, uzeli skoro DVA MILIONA glasova

RIK IZAŠAO SA NAJNOVIJIM PODACIMA: Ubedljiva pobeda SNS, uzeli skoro DVA MILIONA glasova

ŠAPIĆ OTVORIO KARTE: Spreman sam da uđem u vladu, pričaćemo ako me SNS pozove, ali nema mesta i za SPS i za SPAS

ŠAPIĆ OTVORIO KARTE: Spreman sam da uđem u vladu, pričaćemo ako me SNS pozove, ali nema mesta i za SPS i za SPAS

 

Piše:
Srbija Danas
28.06.2020. 11:26