fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA PATRIJARHOM: Kada država i crkva imaju iste ciljeve, Srbija može da bude prva u Evropi (FOTO/VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim patrijarhom srpskim Porfirijem nakon čega se obratio građanima

Sastanak je počeo u 14:30 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Prvi zvaničan sastanak: Predsednik Vučić danas sa patrijarhom Porfirijem

Prvi zvaničan sastanak: Predsednik Vučić danas sa patrijarhom Porfirijem

"HVALA VAM NA POVERENJU" Predsednilk Vučić se zahvalio građanima na podršci koja je na gotovo neverovatnom nivou

"HVALA VAM NA POVERENJU" Predsednilk Vučić se zahvalio građanima na podršci koja je na gotovo neverovatnom nivou

PORFIRIJE HRABRI! Novi srpski patrijarh obukao zaštitno odelo i osvojio srce regiona (FOTO)

PORFIRIJE HRABRI! Novi srpski patrijarh obukao zaštitno odelo i osvojio srce regiona (FOTO)

Ovo je prvi zvanični sastanak predsednika i novog srpskog patrijarha, sa kojim se Vučić susreo u Patrijaršiji, nakon samog ustoličenja.

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za patrijarha u četvrtak, 18. februara, a ustoličen je dan kasnije u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Obraćanje predsednika Vučića

- Imao sam izuzetnu čast da razgovaram sa novim patrijarhom SPC - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da su patrijarh i on razgovarali o tome na koji način najbolje mogu da pomognu srpskom narodu. 

- Govorili smo o sveukupnim pritiscima koji se vrše na našu zemlju. Drugi će pokušati i dati sve od sebe da pokažu svoju sili na nekom manjem, a naš je posao da gledamo da to ne budemo mi. Razgovarali smo o našem položaju u celom regionu, i ono što smo se dogovrili je da država onoliko koliko pomaže i ostalim verskim zajednicama, još više pomogne SPC na svim onim teritorijama gde ona deluje - kaže Vučić. 

Predsednik je rekao da je neophodno da se stvari rešavaju dijalogom i izbegava sukob. 

 - Veoma je važan odnos države i crkve. Ovo su moje reč: Kad adržava i crkva srtreme istom cilju, Srbija neće biti rastrzana i podeljena - kaže Vučić i dodaje: 

MI smo spremni da pomažemo koliko možemo, pomoći ćemo da se u potpunosti okonča izgradnja najlepšeg pravoslavnog hrama na svetu - Hrama Svetog Save. Verujem da će naša saradnja biti u interesu celokupnog srpskog naroda - rekao je Vučić. 

Obraćanje patrijarha Porfirija

- Ja sam naglasio predsedniku Vučiću da ja pre svega nisam političar, jer je crkva pre svega saborni organizam, koja ima za cilj da sabira i da propoveda smisao svakog pojedinca, pa onda i čitavih naroda, nezavisno od toga kakve su okolnosti - rekao je Porfirije. 

On je dodao da su okolnosti ne možemo da bitamo. 

Porfirije
Porfirije
Foto: Srbija Danas

- To je božansko proviđenje. Svaki problem i teškoću moramo da rešimo. Gospodin predsednik je svojim izlaganjem potvrdio sve što sam ja rekao - napomenuo je on i dodao: 

- SPC će činiti sve što možemo da našem narodu bude bolje, a da to ne šteti tuđim narodima, na način na koji ćemo prevazići razlike.

Pitanja novinara

Na pitanje novinara o izveštaju EK koji je usvojio EP predsednik Vučić rekao je da sve što nam predstoji nije jednostavno i nije lako. 

 - Dovoljno je da pročitate čestitku predsendika SAD nama, pa da vidite koliko se pritisak vrši na nas - kaže Vučić i dodao da će pristustvo SAD biti dominantnije u regionu Zapadnog Balkana. 

Kako kaže, Srbija mora da nastavi da vodi dijalog pod pokroviteljstvom EU. 

Predsednik se osvrnuo na to što EU zamera Srbiji za slučaj Jovanjice i da ga iskreno zanima šta je to loše urađeno u tom lsučaju, i da će svakog evropskog zvaničnika da pita o tome. 

Pred nama težak period, cilj nam je da sačuvamo mir

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao da svakako sve što nam predstoji nije lako i jednostavno.

- Ako znate američku poziciju dovoljno je da pročitate čestitku nama i čestitku Prištini, pa da shvatite. Razume se da ćemo mi biti pod pritiskom - kaže Vučić, dodajući da to nije krivica ove vlade niti predsednika.

Nama ostaje da gledamo da čuvamo mir, da razgovaramo, razume se da dijalog nastavimo davodimo pod pokroviteljstvom Lajčaka - kaže on.

Kako kaže, "ako oni misle da ćemo se lako odreći onoga što je naše, kažem im da su se prevarili".

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas

Predsednik se osvrnuo i na politička komešanja na Kosmetu

Što se tiče tuče srednjoškolaca u opštini Grdelica, rekao je da shvatite da je u tome učestvovao vrh albanske samoproklanovane države.

Imam problem sa tim kada strani predstavnici se umešaju i počnu da lažu svetsku javnost - kaže Vučić.

Srbija nije zemlja koja može da bude ponižavana i kojoj će se otimati lsoboda. Srbija je ponosita zemlja i zemlja slobode. I tako ćemo i da nastavimo. Svoj ponos, svoje ime i prezime nećemo davati nikome - rekao je Vučić i dodao da njega svi mogu da ponižavaju:

- Neću dozvoliti da Srbiju iko ponižava. Za takve laži kao oodgovor dobijaćet iskrenost, hrabrost, rad i borbu za našu državu. 

Na pitnaje novinara o daljim ulaganjima Srbije u spomen centar posvećen Jasenovcu Vučić je rekao da je sa patrijarhom razgovarao o tome. 

- Kada je reč o Jasenovcu drago mi je što se govori oo nečemu što s edecenijama skrivalo. Ja sam imao suznu molitvu za najveće srpsko stradanje. Važno je da u izađe iz zaborava srpska tragedija kako s enikada više ni na jednom mestu više nešto isto ne bi pogodilo. Mi pokušavamo da organizujemo mesto molitve za sve stradale i za dobro u čitavom svetu - kaže patrijarh. 

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd