Skip to main content
Parlamentarni izbori

KRAJ BROJANJA GLASOVA TAČNO U PODNE: RIK danas objavljuje konačne rezultate parlamentarnih izbora

Foto: Shutterstock
Republička izborna komisija, na sednici zakazanoj za podne, trebalo bi da na današnjoj sednici usvoji izveštaj o konačnim rezultatima parlamentarnih izbora, što znači da izborni proces ulazi u finiš. Od danas će, ukoliko RIK da zeleno svetlo za raspodelu mandata, početi da teče rok za formiranje parlamenta, a krajnji je 4. avgust.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić očekuje da će novi saziv parlamenta biti konstituisan do kraja jula, a da će zatim relativno brzo biti formirana nova vlada. Ali, i dalje se ne zna da li će biti nastavljena saradnja naprednjaka i socijalista.

Lider socijalista navodi da odluku o tome donosi najveća stranka - SNS koja diktira tempo i uslove, i napominje da je SPS spreman na to "da mogu da postoje i druga rešenja".

U Velikom Trnovcu za danas zakazano peto glasanje na parlamentarnim izborima

U Velikom Trnovcu za danas zakazano peto glasanje na parlamentarnim izborima

ČETVRTI PUT NA BIRALIŠTA: Danas se ponavljaju izbori u Velikom Trnovcu

ČETVRTI PUT NA BIRALIŠTA: Danas se ponavljaju izbori u Velikom Trnovcu

Gigs podneo ostavku, ne ide na Mundijal koji je izborio drugi selektor

Gigs podneo ostavku, ne ide na Mundijal koji je izborio drugi selektor

Bilo kako bilo, trnoviti put do konačnih rezultata parlamentarnih izbora održanih 3. aprila konačno je pređen posle ukupno pet glasanja u Velikom Trnovcu, zbog raznih nepravilnosti.

- Kada dobijem izveštaj RIK moja obaveza je da se u roku od 30 dana održi konstitutivna sednica Narodne skupštine. Parlament je konstituisan kada su verifikovani mandati dve trećina poslanika. Od tada ide rok od 90 dana za formiranje vlade, a predsednik Vučić tek tada može da počne konsultacije sa poslaničkim grupama i odredi novog mandatara vlade.

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić ocenio je da će konstituisanje Skupštine Srbije i formiranje Vlade biti brži nego što mnogi očekuju. Na stav koji su iznosili socijalisti da je nastavak saradnje SPS i SPS prirodan, on je rekao:

- Za mene je prirodno da je leti toplo, a da je zimi hladno. To su prirodne pojave. Predsednik koji je dobio apsolutni legitimitet kroz neverovatnu podršku na izborima, ima mandat da obavi konsultacije i definiše na koji način to može najefikasnije da funkcioniše i da predloži mandatara.

Raspodela tima po klupama 

Tim oko naprednjaka imaće 120 poslanika, "Ujedinjeni za pobedu Srbije" 38, SPS 31, NADA 15, Moramo 13, a Dveri i Zavetnici po deset. SVM će imati pet predstavnika, Muftijin amanet - tri, Zajedno za Vojvodiu i SDA Sandžaka po dva, dok će jedno mesto, izboreno u Velikom Trnovcu, imati i Albanci.

BONUS VIDEO: Putari popravljali trotoar pa otkopali džinovsku zmiju

 

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd