fbpx
Skip to main content
OVK

Ako nisu zaštitili dokumenta, hoće li moći da sačuvaju žrtve? PRETI NOVA OPASNOST OD TERORISTA OVK

Foto: Profimedia/ilustracija
Prva optužnica za ratne zločine na Kosovu i Metohiji tokom devedesetih potvrđena je, a Sud u Hagu najavljuje da je počeo i proces prijavljivanja žrtava koje će učestvovati u sudskom postupku.

 Iz Suda apeluju svima koji su pretrpeli patnje usled utvrđenih krivičnih dela da se jave, a advokati kažu da će na ispitu biti i njihova zaštita.

Optužnica je podignuta i objavljena protiv bivšeg šefa obaveštajne službe Kosova i jednog od osnivača OVK Saljiha Mustafe. On se tereti, kako su Specijalizovana veće Kosova objavila, za krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor. Tereti se i za ubistvo jednog od zatvorenika.

NAJNOVIJI DETALJI NEUSPELE OTMICE DEČAKA NA KOSOVU: Zgrabili su ga četvorica i pokušali da ga uguraju u auto

NAJNOVIJI DETALJI NEUSPELE OTMICE DEČAKA NA KOSOVU: Zgrabili su ga četvorica i pokušali da ga uguraju u auto

POKUŠAJ OTMICE SRPSKOG DEČAKA NA KOSMETU: Nepoznate osobe htele na silu da ga uvuku u crveni auto

POKUŠAJ OTMICE SRPSKOG DEČAKA NA KOSMETU: Nepoznate osobe htele na silu da ga uvuku u crveni auto

OČAJNIČKI MOLI DA GA PUSTE: Haradinaj prvi put u sudnici - ne priznajem sud i tražim slobodu

OČAJNIČKI MOLI DA GA PUSTE: Haradinaj prvi put u sudnici - ne priznajem sud i tražim slobodu

Važan deo procesa je prijavljivanje žrtava i njihovo učešće, a govoreći o tome predsednica Ekaterina Trendafilova istakla je da je to prilika da žrtve učestvuju u zadovoljenju pravde

- Specijalizovana veća Kosova nadležna su za teška krivična dela, uključujući zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Ako želimo da pravda bude zadovoljena, ne smemo zaboraviti one koji su propatili zbog tih zločina. U našem sudu, žrtve će imati priliku da učestvuju u sudskim postupcima i na taj način učestvuju u zadovoljenju pravde - istakla je Trendafilova.

To praktično znači da svi oni koji smatraju da su žrtve i da su lično pretrpeli štetu, ne samo fizičku, već i mentalnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu krivičnih dela navedenih u potvrđenoj optužnici mogu sada da se prijave da učestvuju u postupku. Nakon toga, sudija odlučuje da li oni koja su se prijavili mogu da dobiju proceduralni status žrtve.

- Specijalizovana veća Kosova su rešena da omoguće žrtvama da učestvuju u postupcima, uz pomoć advokata koji zastupa žrtve. Služba za učešće žrtava Specijalizovanih veća će učiniti sve da pomogne žrtvama u popunjavanju prijava, koje će se zatim obrađivati na siguran i poverljiv način - rekla je sekretar suda Fidelma Donlon.

Procedura je takva da žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima obrazuju jednu ili više grupa. Svaka od tih grupa će učestvovati u postupku posredstvom advokata koji će je zastupati i koji može prisustvovati sudskim sednicama a koji dalje tokom postupka redovno obaveštava žrtve o odvijanju postupka.

Zastupnik žrtava će tražiti da čuje stavove žrtava, saslušati njihove probleme i izneti ih pred nadležne sudije. Važno je i da žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima imaju određena prava, uključujući pravo da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve, kao i da dobiju naknadu štete.

"Neophodno je da se čuju glasovi žrtava"

- Neophodno je da se čuju glasovi žrtava u postupcima koji će se voditi. Apelujem na sve koji su pretrpeli patnje usled krivičnih dela iz optužnice da se uključe u ovaj postupak - dodao je specijalizovani tužilac Džek Smit.

Žrtve mogu da postanu svedoci, a baš zbog zaštite svedoka sedište Specijalizovanih veća je u Hagu, a ne na Kosovu i Metohiji. Strašna ubistva svedoka koji su trebalo da se pojave pred Sudom u Hagu koji se bavio zločinima u bivšoj Jugoslaviji ostavljaju gorak utisak, a dešavanja poslednjih nedelja na Kosovu i Metohiji, ukazala su da OVK neće prezati ni od čega kako bi i ovaj put ometali pravdu.

Tri puta su se navodni papiri sa navodnim svedočenjima protiv pripadnika OVK, predlozima optužnica, dokazima, pojavili u prostorima udruženja veterana OVK u Prištini.

Svaki put ih je navodno dostavila anonimna osoba, podeljena su novinarima, a nakon svake konferencije ih je konfiskovao istražitelj u Hagu. Još nije potvrđeno da li su oni autentični i dosad nijedno ime svedoka nije objavljeno u javnosti.

Na te događaje ukazuje advokat Ljubomir Pantović iz Kosovske Mitrovice a koji je na listi branilaca i zastupnika oštećenih pred Specijalizovanim većem Kosova.

- Ovaj sud, za razliku onog u Hagu koji se bavio zločinima u bivšoj Jugoslaviji, ima posebni deo koji se bravi žrtvama i nadoknadama štete, to je pohvalno. Ima poseban program za zaštitu svedoka, a to najpre znači zaštitu indentiteta. Ali curenje podatka koje se dešavao poslednjih nedelja dovodi u pitanje efikasnost tog programa. Predstavnici veterana OVK su sami rekli da raspolažu imenima svedoka i mislim da će se posle toga svi zapitati da li vredi i da li je bezbedno da idu u sud. Ovo curenje dokumenta dovodi u pitanje efikasnost oko zaštite žrtava, jako opasno je i predstavlja udarac za sud - napominje Pantović.

OVK
Foto: Profimedia

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je institucija koju su formirale privremene vlasti na Kosovu i Metohiji, na insistiranje međunarodne zajednice. Bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Kako se prijavljuje

Ukoliko žrtva želi da se prijavi za učešće u postupku, može da se javi advokatu ili da popuni obrazac za prijavu i da ih zajedno s ličnim ispravama i eventualnom propratnom dokumentacijom pošalje na mejl ili redovnom poštom. Ukoliko želi da sačuva identitet, to može da uradi tako što onlajn popuni poseban obrazac.

Olenik: Specijalizovana veća zasad dobro štite svedoke

U efikasnost tog suda veruje advokat Aleksandar Olenik, koji je na listi zastupnika žrtava.

- Čini mi se da su iz ranije prakse svi izvukli pouke, a na navodna curenja dokumenta gledam kao na čistu medijsku kampanju i zastrašivanje svedoka. Zato su i dvojica učesnika odmah uhapšena, jer je pitanju ometanje pravde i zatrašivanje svedoka. Dosadašnja organizacija rada Specijalizovanih veća Kosova je, koliko sam mogao da se uverim najbolja dosad i nema informacija da je neko od svedoka ili žrtava nestao ili odustao. Da li će žrtva postati svedok, zavisi od tužioca. Da bi neko bio svedok, dovoljno je da ima informaciju koju je posredno ili neposredni čuo ili video, a žrtva je onaj koji je pretrpeo štetu. Dosad sam radio na status žrtava za oko 50 osoba, ali za zločine u mestu Vrban - napominje Olenik.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd