fbpx
Skip to main content
marko đurić

AKO TREBA OPET ĆEMO PODNETI OSTAVKE: Srpska lista napušta prištinske institucije ako to zahtevaju interesi Srba

Tanjug/​Dimitrije Goll
Novoizabrani gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić izjavio je da su srpski predstavnici u institucijama u Prištini spremni da opet napuste te institucije ako to bude potrebno.

- Ja bih na početku želeo da kažem da smo se na današnjem sastanku zahvalili, tj. izrazili zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću na požrtvovanju, tj. na svemu onome što radi da bi svima nama koji živimo na KiM olakšao, da kažem život u tom delu Srbije - rekao je Rakić.

Govoreći o pobedi Srpske liste na lokalnim izborima za gradonačelnike na Severu, rekao je da se radi o pobedi "srpskog jedinstva" i zahvalio se svima koji su "prepoznali važnost i ozbiljnost situacije". Rakić je poručio i da "nije uspeo bojkot na koji su pojedini kvazipolitičari i opozicija pozivali iz centra Beograda", a koji bi značio "da u sredinama na Severu u kojima žive Srbi, vlada neko drugi, vladaju Albanci ili neko koga bi međunarodna zajednica izvukla iz svog malog džepa i postavila na čelo opštine, a to bi značilo pogrom Srba".

Britanski ambasador na tzv. Kosovu: Vlasti u Prištini ne mogu da osnuju međunarodni tribunal

Britanski ambasador na tzv. Kosovu: Vlasti u Prištini ne mogu da osnuju međunarodni tribunal

DIPLOMATSKI USPESI SRBIJE: Kosovo nije ušlo u 9 svetskih organizacija, priznanje povuklo 13 država

DIPLOMATSKI USPESI SRBIJE: Kosovo nije ušlo u 9 svetskih organizacija, priznanje povuklo 13 država

Ruski prankeri se predstavili kao Porošenko,pa od HARADINAJA napravili KOMPLETNOG IDIOTA!

Ruski prankeri se predstavili kao Porošenko,pa od HARADINAJA napravili KOMPLETNOG IDIOTA!

- Mi smo spremni da opet napustimo te institucije ukoliko bude potrebno, tj. ukoliko ne bude imalo razumevanja i od strane Prištine i od strane međunarodne zajednice, i ne samo mi gradonačelnici, već ćemo institucije napustiti svi, na svim nivoima, počev od samog vrha pa do najobičnijeg službenika koji radi u opštini, ne samo u opštini, kad kažem na svim nivoima, mislim napustićemo institucije i u prosveti i u zdravstvu, mada ih tamo nema, ono što je bitno tužilaštvo, sud, policija, dakle, bukvalno na svim nivoima - rekao je Rakić.

Dodao je da moli međunarodnu zajednicu da "uvaži volju naroda sa Severa".

Ministar za povratak u ostavci Dalibor Jevtić  za "uspeh braće na izborima na Severu Kosova" kaže da je narodu u Štrpcu dao dodatnu snagu. Ocenjuje da je "najveća snaga koju srpski narod ima na Kosovu jedinstvo". Kaže da sve veći broj Srba na Kosovu pruža podršku politici Srpske liste a koju definiše kao politiku koja za cilj ima mir.

- Dok, za razliku od te takve politike, nažalost svedoci smo da ono što se poslednjih dana, poslednjih nedelja dešava u Prištini, nije nešto što je podrška procesu, ne samo pomirenja, već svega onoga što treba da bude normalno, a pre svega tu mislim na mir i stabilnost i nismo srećni kada vidimo inicijative koje se dešavaju u skupštini Kosova, i rezolucije i sve ono što je pokušaj nekoga da se dodatno odnos između Srba i Albanaca ugrozi - zaključuje Jevtić.

Priština
Foto: Profimedia

Jevtić tvrdi i da je na današnjem sastanku u Beogradu pokazano jedinstvo jednoglasnim usvajanjem zaključaka "da budemo ne samo deo procesa koji će za cilj i za rezultat na kraju imati opstanak već i povratak svih raseljenih". Sa druge strane Jevtić tvrdi da postoje oni koji pokušavaju da razbiju to jedinstvo, ali i da "neće u tome uspeti".

- Propao je pokušaj Prištine i prištinskih institucija da integrišu severne opštine - ovim rečima je opisao rezultate izbora na Severu Kosova direktor KBC Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović.

- Srbi su bili jedinstveni, osetili su opasnost i na jedan demokratski i miran način sprečili ugrožavanje naših vitalnih interesa - dodao je on.

Ivanović je i otkrio da su ljudi koji su na prethodnim izborima u Severnoj Mitrovici glasali za Olivera Ivanovića ili druge srpske predstavnika ovoga puta, su glasali za Gorana Rakića. Oni koji su na ranijim izborima glasali za neke druge kandidate pre par dana su jednodušno glasali za kandidate Srpske liste. U Mitrovici je to posebno zanimljivo, za Gorana Rakića glasali su i oni koji su na prethodnim izborima glasali za Olivera Ivanovića

- I ovo najbolje odbacuje one sulude optužbe pojedinih marioneta iz opozicije koji pokušavaju da sopstvenu državu, da Srbe optuže za ovaj zločin nad Oliverom Ivanovićem - rekao je on.

ALBANCI HOĆE DA OSVOJE SEVER KOSOVA: Preslikavaju hrvatski recept iz "Bljeska" i "Oluje"

ALBANCI HOĆE DA OSVOJE SEVER KOSOVA: Preslikavaju hrvatski recept iz "Bljeska" i "Oluje"

Srbi spremni da sruše lažnu vladu Ramuša Haradinaja!

Srbi spremni da sruše lažnu vladu Ramuša Haradinaja!

UHAPŠEN ODBEGLI TERORISTA OVK: Remzi Šalja koji je na poternici Specijalnog suda, danas priveden pravdi

UHAPŠEN ODBEGLI TERORISTA OVK: Remzi Šalja koji je na poternici Specijalnog suda, danas priveden pravdi

Ivanović ujedno ocenjuje da na Kosovu ne postoji zamrznut konflikt, već da se situacija iz dana u dan sve više pogoršava.

- Pokušaj otimanja Trepče, otimanja jezera Gazivode, okupacija Severa, tribunal za navodne ratne zločine Srba, optužbe za genocid, rezolucija za genocid pokazuju da nema zamrznutog konflikta već se situacija pogoršava.  Zato smo i podržali nastojanje predsednika da se situacija na KiM-u reši što pre na jedan kompromisan način, jer sutra će biti teže, jer sutra će biti gore za rešavanje ove situacije - dodao je Ivanović.

Ali i poručuje da je delegacija Srba sa Kosova "dobila čvrsta uveravanja o zaštiti srpskih interesa i srpske bezbednosti na prostoru KiM-a.

Da li znate šta pokriva školsko osiguranje vašeg deteta i koliko ga plaćate?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
19 Beograd