fbpx
Skip to main content
Eliot Engel

ALBANSKA KRTICA U KONGRESU: "Gura 'kosovsku stvar' od 1996, lobira protiv Srbije i za to je DEBELO PLAĆEN"

Foto: Profimedia/ilustracija
Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je Engel "albanski lobista, koji je dobio legalno pare za izbore od Albanaca".

Optužio je Srbiju da je kriva za to što tzv. Kosovo još nije članica UN, podržao je formiranje tzv. kosovske vojske, pokušao da ubedi da nije tačno da države povlače priznanja kada je reč o nezavisnosti Kosova, a svojevremeno zatražio i povlačenje otpužnice protiv aktuelnog tzv. kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. Sve ovo potiče od jednog čoveka - Eliota Engela, neskrivenog albanskog lobiste, američkog demokrate i predsednika Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Nije nepoznanica da Engel godinama unazad radi za kosovske Albance, "gura" njihove interese gde god i kada god je to moguće, ali i sam pokreće razgovore i inicijative kako bi pomogao u tome da se "kosovska državnost" zaokruži.

To ne krije ni on, a ne kriju ni prištinski političari bilo da je reč o aktuelnoj, ili nekoj od ranijih garnitura kojoj su, bar se sada to jasnije može videti, američke demokrate kojima pripada i Engel, mnogo naklonjenije od aktuelne administracije na čelu sa republikancem i predsednikom SAD Donaldom Trampom. Upravo pod Trampom prvi put se čulo da je za SAD rešenje kosovskog problema može da bude prihvatljivo ono oko koga se saglase Beograd i Priština, čime je donekle pozdravljena ideja o kojoj se u javnosti spekulisalo - razgraničenje. Američke demokrate su u tom smislu daleko tvrđe, tvorci su "stare politike" SAD prema Kosovu u čijem središtu je upravo "nedodirljivost ideje kompletne nezavisnosti".

Putinovi SPECIJALCI ZAROBILI teroriste OVK! Posle ŽESTOKE BORBE RAZBILI i RAZORUŽALI bandite, Ameri ZAPANJENI

Putinovi SPECIJALCI ZAROBILI teroriste OVK! Posle ŽESTOKE BORBE RAZBILI i RAZORUŽALI bandite, Ameri ZAPANJENI

"HAPSIĆEMO SRPSKE GENERALE": Veselji se "osilio" pa objavio SPISAK

"HAPSIĆEMO SRPSKE GENERALE": Veselji se "osilio" pa objavio SPISAK

HOĆE LI IH STIĆI RUKA PRAVDE: Spisak terorista OVK koji su do sada ispitani u Hagu

HOĆE LI IH STIĆI RUKA PRAVDE: Spisak terorista OVK koji su do sada ispitani u Hagu

Promena koja se dogodila pod Trampovom administracijom, donekle je uzdrmana prošlogodišnjim izborima za američki Kongres, koji su tada ponovo preuzele demokrate, čime je albanski lobista Engel i postavljen za predsednika Odbora. Tada, slažu se upućeni, prištinski zahtevi postaju nešto agresiviniji, a sa njima i retorika albanskih političara, koji ponovo počinju da traže sve, odmah i sada, vuku drakonske poteze protiv Srbije i iznose sumanute zahteve.

Ko je zapravo Eliot Ejndžel?

Reč je o diplomati koji je bio i članova delegacije američkih kongresmena u Minhenu pre oko 2,5 meseca koji su razgovarali sa srpskim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tražeči hapšenje i izručenje bivšeg komandanta Posebnih jedinica policije (PJP) na teritoriji Kosova i Metohije Gorana Radosavljevića Gurija zbog ubistva braće Bitići, kosovskih Albanaca sa američkim pasošem.

Takođe, jedna od stvari kojima se bavio bilo je i povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti od strane pojedinih država. Iako je poznato da su to neke zemlje učinile, tačnije njih 13, Engel je tvrdio da to nije tačno. O tome je pisao i na Tviteru, gde je svojevremeno rekao da bi srpska država trebalo da se odrekne te politike jer je "nezavisnost Kosova nepovratna".

- Lažne tvrdnje Srbije da države okreću leđa (tzv.) Kosovu su zavaravajuće i izazivaju veliku ljutnju u svetu. Srbija bi to trebalo da zaustavi i vrati se normalizaciji sa svojim susedom. Nezavisnost (tzv.) Kosova i njen suverenitet su trajni - naveo je Engel prošle godine.

On je svojevremeno pisao i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, kada je naveo da Srbija "jednostavno nije spremna za EU" i da treba "usporiti proces pridruživanja". Pre toga je više puta u javnosti izneo stav po pitanju Kosova i Metohije, uz nedvosmislenu podršku Prištini. Srbiju, zajedno sa Rusijom, optužio i za to što upravo zbog njih Kosovo još nije u UN.

- Znam da (tzv.) Kosovo još uvek nije u UN zbog problema koji su stvorili Srbija i Rusija, a (tzv.) Kosovo nije dobilo članstvo u UNESCO-u upravo zbog Srbije. Ako je Srbija deo te porodice, to ne bi trebalo da narušava poslove druge države, jer nije fer da (tzv.) Kosovo bude blokirano - rekao Engel jednom prilikom.

Nije nepoznanica da se zalagao i za formiranje tzv. kosovske vojske, o čemu je govorio i pred Odborom kojim sada predsedava. Iako su se SAD protivile tome, Engel je tražio da se taj stav promeni. Govorio je o tome kako Rusija naoružava Beograd, da je tzv. Kosovo "nezavisna zemlja", ali da nema vojsku, ali i pozvao SAD da stanu uz tzv. Kosovo.

Eliot Engel
Foto: Profimedia

- (Tzv.) Kosovo je s ponosom postalo najjači podržavalac SAD u Evropi, sa podrškom koja dostiže 85 odsto - rekao je jednom prilikom američki kongresmen, dodavši da je u više navrata posetio tzv. Kosovo i ocenio da ljudi tamo "iskreno vole Amerikance i sve američke stvari" - rekao je Engel.

Da "tamo iskreno vole američke stvari", svedoči i to što su u znak zahvalnosti brojni američki zvaničnici dobili svoje ulice, bulevare i spomenike, i to su svi oni koji su se zalagali i zdušno podržavali kosovsku nezavisnost. Među njima je i sam Engel po kome je jedna ulica u Peći dobila ime. Takođe, prilikom svakog odlaska u SAD, nijedan prištinski zvaničnik ne propušta priliku da se sastane sa ovim kongresmenom, koji ih sa druge strane vrlo rado prima. To je bio slučaj, recimo, prošle godine kada je Engel bio domaćin tzv. kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, i to u biblioteci američkog Kongresa, gde je ostavio i kopiju kosovske dekleracije o nezavisnosti.

Sa druge strane, u Prištini se sastajao sa tzv. kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, a jedna od glavnih tema je bila direktno uključivanje SAD u dijalog Beograda i Prištine. Haradinaja je još pre četiri godine branio i od Srbije, koju je optužio da sprovodi "lov na veštice", i to zato što je priveden u Sloveniji, po optužnici srbije za ratne zločine na Kosovu.

NOVI POZIVI IZ HAGA: Još jedan terorista OVK PRED SPECIJALNIM SUDOM

NOVI POZIVI IZ HAGA: Još jedan terorista OVK PRED SPECIJALNIM SUDOM

PUSTA ŽELJA: Tači ODBIO da dođe u SARAJEVO zbog toga što BiH nije priznala Kosovo

PUSTA ŽELJA: Tači ODBIO da dođe u SARAJEVO zbog toga što BiH nije priznala Kosovo

ZNAKOVI SU UPOZORENJE ZA VOJSKU SRBIJE! KFOR započeo opsežnu akciju duž administrativne linije sa Kosovom

ZNAKOVI SU UPOZORENJE ZA VOJSKU SRBIJE! KFOR započeo opsežnu akciju duž administrativne linije sa Kosovom

- Aktivnosti Srbije u slučaju Haradinaja su u suprotnosti sa ciljevima dijaloga između Beograda i Prištine. Ako Srbija zaista želi da pokaže da je spremna za normalizaciju odnosa s (tzv.) Kosovom, ona treba da prestane s lovom na veštice. Takođe, vlada i pravosuđe Slovenije bi načinili ispravan korak ako bi Haradinaju omogućile da se odmah vrati na (tzv.) Kosovo - poručio je on 2015. godine.

Lobističko delovanje Engela nije nepoznanica, niti u srpskoj, niti u kosovskoj ni američkoj javnosti, s obzirom na to da još od sredine devedesetih godina lobira za kosovske Albance. Davne 1996. godine "Vašington post" je objavio da "ciljeve tzv. Kosova održava živim u Vašingtonu mala grupa kongresmena s Engelom na čelu". Takođe, on je prvi je strani političar koji je govorio u tzv. kosovskoj skupštini posle samoproglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je Engel "albanski lobista, koji je dobio legalno pare za izbore od Albanaca".

 

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
1 Beograd