Skip to main content
Harčenko

AMBASADOR RUSKE FEDERACIJE: Dogovor o ZSO ključna za budućnost Srba na KiM

Foto: Srbija Danas/ Saša Džambić
Bez promene stava i fleksibilnijeg i konstruktivnijeg pristupa Prištine neće biti napretka u dijalogu niti konačnog rešenja kosovskog pitanja, kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i napominje da se dijalog ponovo ''koči'' na pitanju Zajednice srpskih opština (ZSO) koje je, kako kaže, od suštinske važnosti za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji.

On ističe da je, ako se postigne dogovor o ZSO i drugim pitanjima, o kojima se razgovaralo u protekla dva meseca na najvišem i na tehničkom nivou, neophodno da se odmah realizuje bez, kako kaže, iščekivanja i očekivanja konačnog rezultata dijaloga.

"PREKINUTO 400 GODINA UBIJANJA": Tramp progovorio o sporazumu između Beograda i Prištine

"PREKINUTO 400 GODINA UBIJANJA": Tramp progovorio o sporazumu između Beograda i Prištine

Šapić: U Srbiji ne postoji čovek koji bi priznao kosovsku nezavisnost

Šapić: U Srbiji ne postoji čovek koji bi priznao kosovsku nezavisnost

Aljbin Kurti pozitivan na koronavirus

Aljbin Kurti pozitivan na koronavirus

Bocan-Harčenko je odbacio i, kako kaže, medijske spekulacije da Moskva nije u dobrim odnosima sa Miroslavom Lajčakom, ističući da su ''u najboljim odnosima'' i da specijalni izaslanik EU za dijalog o KiM ima redovne sastanke sa ambasadorom Rusije u Briselu.

- Mi smo imali sastanak sa Lajčakom kada je nedavno boravio u Srbiji i svaki put imamo dobru i sadržajnu razmenu mišljenja - naveo je Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko tok dijaloga Beograda i Prištine vidi kao ''veoma težak'' i dodaje da Moskva nije imala očekivanja ''van realnosti'' od nastavka pregovora.

- Ima zastoja, ponavlja se ista priča zbog stava Prištine i ponovo se sve koči na pitanju, koje je bilo uvek na dnevnom redu Briselskog dijaloga, a koje je sada najbitnije. Mislim, pri tom, na ZSO koja bi branila i realizovala interese Srba na KiM, a ne bi samo bila naziv nečega bez sadržaja - rekao je Bocan-Harčenko za Tanjug.

Kako kaže, Priština odbija da realizuje ono što je već usaglašeno, kao i dodatni razgovor o pitanju koje je, ističe ambasador, od početka dijaloga suštinski najvažnije za Beograd.

- Preuranjeno je i u ovom trenutku teško govoriti o rezultatu i pozitivnom razvoju dijaloga, ali bez promena stava u Prištini, neće biti napretka ni konačnog rešenja - smatra Bocan-Harčenko.

Zabrinjava, kaže, i politička situacija u Prištini gde se ''razbuktavaju političke borbe'', a takva situacija, ističe Bocan-Harčenko, remeti svaki dijalog.

- Predstavnici privremenih institucija u Prištini više misle o svom položaju, o političkim bitkama, a manje o svojim obavezama prema nealbanskom stanovništvu. Jedna od tih obaveza je i zaštita kulturnog i verskog nasleđa Srba - navodi Bocan-Harčenko.

Upitan da li je bliže upoznat o tome šta se dogodilo na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj se raspravljalo o izveštaju UNMIK-a o stanju na KiM, i primedbi nemačkog ambasadora da predsedvajući, ruski ambasador, nije dozvolio Lajčaku da se obrati na toj sednici, Bocan-Harčenko kaže da je to pitanje vezano za proceduru i agendu SB UN.

- Taj dnevni red se priprema veoma pažljivo, u skladu sa glavnom temom, a to je bio izveštaj UNMIK-a kao vodećeg međunarodnog prisustva, na osnovu važeće i temeljne za regulisanje kosovskog pitanja, Rezolucije 1244. Obaveza Rusije je, a ne njena želja, da se koncentriše na pitanje zbog kojeg se održava sastanak - naveo je Bocan-Harčenko.

Podsetio je da ruski ambasador na sednici SB podržao Lajčaka i izrazio nadu da će njegova stručnost i odlučnost pomoći da se dijalog kreće na prihvatljiv i najbolji način.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd