fbpx
Skip to main content
Kosovo

AMERIKA KUJE PODMUKLI PLAN: Ne mogu da dobiju priznanje pet članica EU, ali zato spremaju NOVU UCENU

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Zvanični Vašington aktivirao je sve diplomatske "motore" kako bi pokušao da Prištini i bez prijema u UN, obezbedi članstvo u NATO.

Pod posebnim pritiskom da se saglase evropske države, članice Alijanse, a koje ne priznaju nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova - Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

ŠTA AMERIKA ŽELI OD ZAPADNOG BALKANA? Oglasila se Bajdenova administracija nakon posete Prištini

ŠTA AMERIKA ŽELI OD ZAPADNOG BALKANA? Oglasila se Bajdenova administracija nakon posete Prištini

PETKOVIĆ BRUTALNO ODGOVORIO LAŽNOM MINISTRU: Na Kosovu uništeno 135 crkava i manastira SPC od 1999. (FOTO)

PETKOVIĆ BRUTALNO ODGOVORIO LAŽNOM MINISTRU: Na Kosovu uništeno 135 crkava i manastira SPC od 1999. (FOTO)

"BOLOVI SU BILI NEPODNOŠLJIVI" Ispovest Srbina koji je 42 sata proveo u AMBISU kod Mitrovice (VIDEO)

"BOLOVI SU BILI NEPODNOŠLJIVI" Ispovest Srbina koji je 42 sata proveo u AMBISU kod Mitrovice (VIDEO)

Cilj ove akcije je dvostruk. Da se, s jedne strane u potpunosti slomi otpor Beograda i da se predstavi kako je sve gotovo i da nam je samo preostalo to da priznamo nezavisnost Kosova. S druge strane, to bi bila znakovita poruka i za naše istočne partnere, pre svega Rusiju da je ceo prostor Zapadnog Balkana, izuzimajući Srbiju pod bezbednosnim kišobranom Amerike i njenih saveznika.

O ovoj novoj opasnosti sa kojom se Srbija suočava otvoreno je govorio predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da je ideju o prijemu Kosova u NATO, ako ne bude moglo u UN, lansirao Danijel Server profesor sa Džon Hepkins univerziteta, sa jednim Srbinom: 

Aleksandar Vučić, kosovo, Danijel Server
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić / Tanjug Zoran Zestic

- Ideja je da se do određenog nivoa podigne odnos Španije, Grčke Slovačke i Rumunije sa Prištinom, jer im Kipar za to nije potreban. Zatim bi se pojavili Amerikanci sa bileteralnim zahtevom, u kojem bi rekli da oni u ime i za račun Kosova podnose zahtev za ulazak Kosova u NATO, i da ga u Alijansu prime. Time bi Srbiji dodatno vezali ruke, napravili bezbroj problema. I to je jedan od načina ozbiljnih pritisaka i na mene i na Srbiju. 

Na konstataciju da NATO okružuje sa svih strana, Vučić je rekao da on ima vrlo fer odnos sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, te da protiv NATO ne može ništa da kaže, jer su u poslednjim godinama poštovali sve što je dogovarano. Dodao je da nam je NATO pomogao i da sačuvamo mir na KiM. 

Evropska unija i Kosovo
Foto: Profimedia

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, general u penziji Mitar Kovač, rekao je da je "guranje" Kosova u NATO deo strateškog plana SAD za Balkan. 

- Sve je jači pritisak i na Srbiju i na države EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da pristanu na nelegalan prijem kosovske teritorije u Alijansu. O ovome se sada više priča jer se Amerikancima žuri da i pre eventualnog dogovora Beograda i Prištine o normaliziciji odnosa, Kosovo uđe u NATO. Mislim da će članstvo teško proći test javnosti u pojedinim zemljama , poput Grčke i Španije, jer bi to značilo da oni priznaju nezavisnost Kosova. -

Vremenska prognoza
Clear sky
37 Beograd