Skip to main content
Crkve na Kosovu

APEL srpskog ministra direktorki Uneska: "Zaštitite srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji"

Foto: Profimedia
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je naglasio da je u slučaju Crkve Svetog Nikole reč o flagrantnom kršenju svih međunarodnih kodeksa

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je pismo generalnoj direktorki Uneska Odri Azule sa molbom da pruži nedvosmislenu zaštitu srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i reaguje u skladu sa visokim principima i preporukama organizacije na čijem je čelu, a povodom falsifikovanja istine vezane za srpsku pravoslavnu Crkvu Svetog Nikole u Novom Brdu.

Vukosavljević je pisao Azule povodom učestalih pokušaja otimanja značajnih tekovina srpske kulture i ključnih delova srpske kulturne baštine Kosovu i Metohiji, koje se, kako je naveo, ponovilo u slučaju Crkve Svetog Nikole, podsetivši na Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, čiji je Srbija potpisnik.

bojana-boric-boskovic,-vladan-vukosavljevic
Foto: Srbija Danas

Izrazivši veliku zebnju i zabrinutost u vezi sa stanjem srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, Vukosavljević je naglasio da je u slučaju Crkve Svetog Nikole reč o flagrantnom kršenju svih međunarodnih kodeksa. 

- Permanentni napadi na srpske spomenike, kao i falsifikovanje istorije na ovom području, posebno od momenta jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova (2008), sada su evoluirali u otimanje i prisvajanje kulturnog i verskog nasleđa Srba na ovom prostoru - upozorio je ministar.

On u pismu navodi da je reč o arheološkim ostacima srednjovekovnog grada Novo Brdo i monumentalne katedralne srpske pravoslavne crkve, nekadašnjeg sabornog hrama novobrdskih i gračaničkih episkopa.

Vukosavljević je upoznao Azule sa činjenicom da ovaj hram datira iz sredine 14. veka, da je građen u romaničkom stilu kao i druge velike srpske zadužbine iz tog vremena, i da je do pada pod osmansku vlast bio je glavno bogoslužbeno mesto.

"Trepča, Gazivode i trafo-stanica Lavač NOVE METE ALBANACA": Drecun upozorava na PLANIRANI NAPAD PRIŠTINE! (VIDEO)

"Trepča, Gazivode i trafo-stanica Lavač NOVE METE ALBANACA": Drecun upozorava na PLANIRANI NAPAD PRIŠTINE! (VIDEO)

PRIŠTINA NA KOLENIMA! KLINTON PONIZIO NAJVEĆEG ALBANSKOG LIDERA: Pukla bruka posle govora! (VIDEO)

PRIŠTINA NA KOLENIMA! KLINTON PONIZIO NAJVEĆEG ALBANSKOG LIDERA: Pukla bruka posle govora! (VIDEO)

Britanski mediji: Zapad traži način da se povuče sa Kosova!

Britanski mediji: Zapad traži način da se povuče sa Kosova!

- Kosovski arheološki institut izveo je, uz podršku Ambasade SR Nemačke u Prištini, radove na rekonstrukciji upravo ovog sakralnog lokaliteta, nazvavši ga novim imenom kao - "obnova katedrale u Artani“ i tretirajući ga kao rimokatoličku katedralu, o čemu govore albanski i kosovski mediji, ali i zvaničnici (Ramuš Haradinaj, Priština) - naveo je Vukosavljević.

Novo Brdo je, inače, podseća, zaštićeno kao spomenik kulture od februara 1948. i kategorisano kao spomenik kulture od izuzetnog značaja za Srbiju 1990. godine te upisano u Centralni registar nepokretnih kulturnih dobara Srbije. 

Srednjovekovni grad Novo Brdo predstavlja, ističe Vukosavljević, jedan od lokaliteta koji prema "kosovskom" Zakonu o specijalnim zaštićenim zonama podleže posebnoj proceduri, prema kojoj se, za svaku sličnu aktivnost, osim od kosovskih institucija mora tražiti i stav Saveta za sprovođenje i nadgledanje, čiji je član Srpska pravoslavna crkva, ali, napominje, to telo nije konsultovano u vezi sa projektom Kosovskog arheološkog instituta. 

Vukosavljević je podsetio Azule i da Unesko od 2014. godine sprovodi projekat "Revitalizacija tvrđave Novo Brdo" sa ciljem da oživljavanje ovog spomenika kulture kroz istraživanje, konzervaciju i restauraciju doprinese ukupnom društveno-ekonomskom razvoju opštine i podizanju svesti o značaju kulturnog nasleđa.

Kite se na "BALU VAMPIRA": Medlin Olbrajt odlikovana!

Kite se na "BALU VAMPIRA": Medlin Olbrajt odlikovana!

SVET SE SMEJE ALBANCIMA: Napravili bistu Medlin Olbrajt, a umesto nje - TITO! POGLEDAJTE SAMI (FOTO)

SVET SE SMEJE ALBANCIMA: Napravili bistu Medlin Olbrajt, a umesto nje - TITO! POGLEDAJTE SAMI (FOTO)

BAL VAMPIRA U PRIŠTINI: Zločinci se uvek vraćaju na mesto zločina!

BAL VAMPIRA U PRIŠTINI: Zločinci se uvek vraćaju na mesto zločina!

Projekat je finansirala Evropska unija, a sprovodio Unesko u saradnji sa Unmikom, i razvijan je kao deo krovnog programa Evropske unije "Ravnomerni regionalni razvoj", dok Srbija planira da se uključi u njegovu realizaciju.

Značajno svedočanstvo o dosadašnjim obimnim istraživanjima Novog Brda, sa citiranim istorijskim i arheološkim izvorima i fotografski dokumentovanim elementima plastike koji jasno ukazuju na poreklo i stil ovog hrama, predstavljeni su u monografiji "Crkva Sv.Nikole - Katedrala Novog Brda" eminentnih arheologa Marka Popovića i Igora Bjelića, koji su bili angažovani u svojstvu naučnog i konzervatorskog savetnika. 

Vukosavljević je ponovio da je Kosovo i Metohija, shodno odredbama Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999) u sastavu Republike Srbije, kao značajno sedište kulturnog i sakralnog nasleđa najviše kategorije, na kome se nalazi preko 1.300 crkava, manastira, džamija, arheoloških lokaliteta i prostornih celina, a koji čine deo bogatog kulturnog nasleđa Srbije te se nalazi pod upravom Ujedinjenih nacija.

- U iskrenom uverenju da će Vaša reakcija biti promptna i nedvosmislena, stojim na raspolaganju i za sve druge detalje ovog vandalskog čina - napisao je Vukosavljević.

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd