Skip to main content
putin

BILI SU NA KORAK DA ODMRSE KOSOVSKI ČVOR: Putin i Đinđić spremali dogovor o Kosovu

Foto: Profimedia/Ilustracija
Samo mesec dana pred smrt, tadašnji premijer Zoran Đinđić spremao je dogovor o Kosovu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Naime, Đinđić je Putinu početkom februara 2003. napisao pismo u kom ga pita za savet povodom problema na KiM, navodeći da je ključno sačuvati državni intres, pa i po cenu da dođe do podele KiM.

Sačuvati državni intres

- "Spontano" klizanje Kosova ka nezavisnosti, uz odlučno odbijanje da Srbija i Jugoslavija imaju bilo kakav uticaj na događaje na delu svoje teritorije, sve to vodi vrlo eksplozivnoj situaciji u bliskoj budućnosti. Zbog toga mislim da je trenutak da se, posle tri i po godine boravka međunarodnih snaga na Kosovu, ozbiljno promisli koncepcija trajnog rešavanja problema. Naš predlog je da se odmah krene u traženje kompromisa koji bi zadovoljio obe strane, i srpsku i albansku. Takvo rešenje je moguće, jer mi u Srbiji nemamo nameru da ubeđujemo ili prisiljavamo kosovske Albance da žive u zajednici sa nama. Ono što želimo je da sačuvamo  državni intres Srbije, odbranimo prava srpske zajednice na Kosovu i obezbedimo zaštitu verskih i kulturnih spomenika. To je moguće učiniti uz puno uvažavanje intresa albanske nacionalne zajednice, sve do podele Kosova, ako drugačije nije moguće - navodi Đinđić u pismu.

Svrha ovog ličnog obraćanja, dodaje, jeste da Putin iskoristi svoj veliki međunarodni autoritet da se problem Kosova pokrene s mrtve tačke.

"Preševska dolina mora pod zajednički albanski kišobran" TAČI PONOVO IZAZIVA

"Preševska dolina mora pod zajednički albanski kišobran" TAČI PONOVO IZAZIVA

TAČI OPET PROVOCIRA! Najavio stvaranje VELIKE ALBANIJE, sprema se da STAVI KANDŽE na jug Srbije

TAČI OPET PROVOCIRA! Najavio stvaranje VELIKE ALBANIJE, sprema se da STAVI KANDŽE na jug Srbije

SLAVA HEROJIMA! Obeležava se dvadeset godina od KRVAVE BITKE na Paštriku

SLAVA HEROJIMA! Obeležava se dvadeset godina od KRVAVE BITKE na Paštriku

- Ako želite detaljne informacije o tome kako mi u Beogradu vidimo moguća rešenja za trajni status Kosova, rado vam stojim na raspolaganju za svaku vrstu komunikacije - zaključuje tadašnji premijer u pismu.

Do susreta dvojice lidera i rešenja ovog pitanja nije došlo jer je Đinđić ubrzo ubijen 12. marta 2003. godine.

Živković potvrđuje

Njegov naslednik na premijerskom mestu Zoran Živković potvrđuje da je Đinđić pisao pismo o kosovskom pitanju.

Zoran
Zoran Živković
Foto: Youtube/printscreen/Televizija Šabac

- On je pisao predsednicima svih stalnih članica Saveta bezbednosti i to je napisano negde početkom 2003. godine. Pokušao je da Kosovo stavi na dnevni red svetske politike da taj problem ne bi upao u ćorsokak, u zaborav. Da je Zoran ostao živ, sigurno bi to pitanje bilo rešeno - navodi Živković i dodaje:

- Nakon njegove smrti prvi razgovori sa Albancima bili su u Beču 14. oktobra 2003. i ja sam vodio delegaciju Srbije. Jedna od tema bila je podela, ali suštinski ne metodološki, jer prvo treba uraditi sve da se ljudi ne plaše za svoje živote i živote svoje dece, kao ni za imovinu. Garantovati mirnu atmosferu i obezbediti da više nema mrtvih. Dakle, postaviti standard, pre statusa.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Kiša sa grmljavinom
20 Beograd