fbpx
Skip to main content
kosovo

BLIŽE SE IZBORI NA KOSOVU: Koja imena ne bi smela da se nađu na biračkim listićima?

Foto: Profimedia
U narednih nekoliko dana u centralnoj izbornoj komisiji treba da verifikuju liste kandidata.

Na Kosovu i Metohiji vanredni parlamentarni izbori biće održani 14. februara.

Za 120 poslaničnih mesta prijavilo se 28 političkih subjekata sa 1.079 kandidata.

U narednih nekoliko dana u centralnoj izbornoj komisiji treba da verifikuju liste kandidata, ali prethodno treba da prođu proveru sudskog saveta.

HAG NE MOŽE DA ZAŠTITI SVEDOKE: Fadilj Suljevići je ubijen, sigurno nije umro od kovida

HAG NE MOŽE DA ZAŠTITI SVEDOKE: Fadilj Suljevići je ubijen, sigurno nije umro od kovida

PRIŠTINA IZMIŠLJA ISTORIJU: Lobira da Albanija podnese novi zahtev Unesku!

PRIŠTINA IZMIŠLJA ISTORIJU: Lobira da Albanija podnese novi zahtev Unesku!

PROPALA IDEJA ZAPADA ZA KOSMET: Okupljanje našeg naroda oko Srpske liste jedina šansa za opstanak

PROPALA IDEJA ZAPADA ZA KOSMET: Okupljanje našeg naroda oko Srpske liste jedina šansa za opstanak

Prema odluci tzv. ustavnog suda kojom je oborena poslednja prištinska vlada, na sledećim izborima stranke ne mogu da kandiduju osobe koje su u poslednje tri godine pravosnažno osuđivane.

Iz tzv. nevladinog Kosovskog pravnog instituta istraživali su predloge kandidata i došli do podatka da je blizu 30 osoba kojima bi moglo biti zabranjeno da učestvuju na izborima.

Najviše rizičnih kandidata ima u pokretu Samoopredeljenje.

Prvi na listi tog pokreta Aljbin Kurti osuđen je uslovno na tri godine zatvora zbog aktiviranja suzavca u prištinskoj skupštini i ta kazna još nije istekla.

Aljbin Kurti
Foto: Profimedia

I Aljbuljena Hadžiu, bivša ministarka pravde ne bi mogla da se kandiduje, a na listi je. Na spisku pokreta Samoopredeljenje ima još devet osoba protiv kojih su podignute optužnice, ali sudski postupak protiv njih nije okončan.

Alijansa za budućnost Kosova ima osam kandidata kojima može da bude zabranjen nastup na izborima. Prema pravnom institutu Demokratska partija ima šest, Srpska lista dva i Demokratski savez jednog kandidata.

Osim Srpske liste za izbore su se prijavili i javnosti malo poznata Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

Prijavu za učešće na izborima podnela je i Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja. Među prijavljenima su i partije Goranaca, Bošnjaka, Turaka, Roma, Aškalija i Egipćana.

Predstojeći izbori biće održani, a da na političkoj sceni, prvi put nakon rata, neće biti Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i još nekih uticajnih osoba iz bivše OVK.

Hašim Tači
Foto: Reuters

Oni su u pritvoru Specijalnog suda u Hagu po optužnicama za ratne zločine na Kosovu i Metohiji i njihovo odsustvo će uticati u toj meri da stranka koju su osnovali - Demokratska partija ne može da računa da će biti prva.

Analitičari ukazuju da odsustvo uticaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija može da na sledećim izborima označi početak dolaska nove političke generacije među Albancima na Kosovu.

Izborne ankete Demokratskoj partiji daju drugu poziciju, a ispred nje je pokret Samoopredeljenje. Treći je Demokratski savez, a četvrta Alijansa za budućnost Kosova.

Srbi i drugi nealbanski narodi na KiM imaju zagarantovanih po 10 poslaničkih mesta.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd