Skip to main content
albanci

SRBI ĆE BRANITI TERORISTE OVK NA SPECIJALNOM SUDU - SRAMOTA!

Foto: Profimedia
Većina branilaca koji će zastupati stranke pred Specijalnim sudom u Prištini eksperti za terorizam. Na spisku i haški zastupnik Perišića.

Na spisku branilaca Specijalnog suda za zločine na Kosovu i Metohiji zasad se nalazi 118 advokata, od kojih su najpoznatiji specijalizovani za slučajeve terorizma, a klijenti su im bili i članovi Gadafijeve porodice.

"I kad Srbin ovde ne bude smeo da zapali sveću, ovo će biti Srbija!" Dragomir održao lekciju Kforu! (VIDEO)

Mnogi su učesnici procesa koji su se vodili pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, poput Amerikanca Gregorija Gaja Smita. Smit je bio jedan od branilaca generala Momčila Perišića, koji je u Sheveningenu oslobođen za zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Branio je i Idriza Baljaja, jednog od komandanata OVK, koji je u Hagu oslobođen zajedno sa Ramušem Haradinajem.

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači
Foto: Reuters

U advokatskoj beležnici Nikolasa Kaufmana, britanskog advokata izraelskog porekla, nalazi se veliki broj poznatih ličnosti, a među njima su i deca ubijenog libijskog predsednika Gadafija - Said i Ajša. Njegov klijent je i potpredsednik Demokratske Republike Kongo Žan Pjer Bemba, koji je u Hagu osuđen na 18 godina zatvora za ubistva, silovanja i pljačke koje su počinili vojnici pod njegovom komandom na teritoriji Centralnoafričke Republike, 2002. i 2003. Savetovao je i komandanta najvećeg tajnog zatvora Crvenih Kmera Kaing Guenk Eava, osuđenog na doživotni zatvor.

Komandant KFORA na SRPSKOJ STRANI: Radimo u skladu sa Rezolucijom 1244, "Vojska Kosova" POGREŠNA

Britanac Benatan Džoel odbranio je učenika iz Londona Erola Incedala, optuženog za pripremu terorizma u Londonu, a u jednom od tekstova o njemu piše: "U proteklih deset godina gotovo da nije bilo značajnog suđenja za terorizam u kojem se Džoel nije pojavio".

Advokati sa spiska dolaze iz Srbije, Albanije, SAD, Velike Britanije, Švedske, Kanade, Makedonije, Italije, Holandije... Na njemu se nalazi 28 branilaca iz naše zemlje, a kako saznajemo u Advokatskoj komori Srbije, zasad ih se prijavilo 33 iz centralnog dela naše zemlje, i biće ih još. Neki zahtevi se i dalje ispituju i prijave dopunjuju.

Svi advokati morali su da se izjasne da li se "specijalizuju" za slučajeve odbrane optuženih ili za zastupanje žrtava. Gotovo svi branioci Albanci sa Kosova su se izjasnili da žele da budu u timu odbrane. Naši advokati su, pak, mahom izabrali da budu zastupnici žrtava, mada ima i onih koji su zaokružili obe opcije.

Da zastupa oštećene želi i švedski advokat Goran Hjalmarson koji je zastupao prava žrtava genocida u Ruandi, 1994. godine. Isto je tražila i Nataša Dobreva, Bugarka koja je u svojoj zemlji osnovala mrežu advokata za žrtve trgovine ljudima. Zastupala je i prvi sudski slučaj promene pola u ovoj zemlji, a ima i zapažene rezultate pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Haška policija, Hag
Haška policija
Foto: Profimedia/ilustracija

Advokat Nebojša Vlajić, jedan od branilaca Specijalnog suda, kaže da je spisak advokata jedan od uslova da bi sud uopšte počeo da radi:

- Videćemo šta će se dešavati u januaru, za kada su zakazana prva saslušanja. Spisak advokata je uslov da sud profunkcioniše i stalno će se širiti, jer ukoliko optuženi zatraži da ga zastupa neki drugi branilac, koji nije na spisku, sud može da ga uvrsti ukoliko ispunjava kriterijume - objašnjava Vlajić.

HOĆE DA PONIZE SRPSKI NAROD I DRŽAVU SRBIJU: Nema albanskog političara na KiM bez ratne prošlosti

Na spisku branilaca je i predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac. On je potvrdio da bi srpski zastupnici sledećeg meseca u Beogradu trebalo da se sretnu sa predstavnicima Odeljenja za odbranu i Odeljenja za žrtve.

- AKS će učiniti sve da omogući sastanak sa predstavnicima Tribunala u Komori, na kom bi se razjasnila sva pitanja od značaja za rad suda. Najviše nas zanima kada tačno sud počinje sa radom, na koji način će biti dodeljivani predmeti, kakve će biti tarife, da li branilac može da odbije predmet... - kaže Gostiljac.

Glavni švedski radio objavio je da će predsednik privremenih organa u Prištini Hašim Tači biti pozvan u Specijalni sud za ratne zločine bivše OVK.

Zapadne OBAVEŠTAJNE SLUŽBE nervozne zbog Vučićevog tajnog plana za odbranu severa KiM

Sveriges radio takođe navodi da su neki od bivših ratnih vođa kosovskih Albanaca, uključujući i Rustema Mustafu i Samija Luštakua, pozvani u svojstvu osumnjičenih za ratne zločine.

BONUS VIDEO: Ukrao džip, počela je jurnjava sa policijom, a onda i BOLAN EPILOG

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Branko 's picture

Branko

Treba da ih je sramota. Brane one koji su ubijali njihove sugradjane.

0 | 0

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd