fbpx
Skip to main content
Edi Rama sa prištinskim zvaničnicima na večeri

ČEDO JE ODRASLO I PRESTALO DA SLUŠA: Kako su kosovski Albanci RAZBESNELI AMERIKU

Foto: Twitter/Printscreen/ediramaal
Prvo su lepo razgovarali, upućivali sugestije, sastančili ali, kada su videli da nema vajde, usledile su sve ozbiljnije pretnje, a na kraju i "štap"

 Tako je kosovski predsednik Hašim Tači shvatio u najmanju ruku besno američko pismo prištinskim liderima, rekavši slikovito da je Priština dobila šamar.

Ako se u obzir uzme sadržina samog pisma, ali i sve ono što predstavnici američke administracije rade i govore od kada su prištinske vlasti odlučile da uvedu stopostotne takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, može se reći da im je prekipelo.

Međutim, to se nije desilo iz ljubavi prema Srbiji već zato što je, kako kaže srpski šef diplomatije Ivica Dačić, njihovo "čedo" odraslo i prestalo da sluša.

Upravo to SAD sugerišu u ljutitom pismu pristiglom na adrese Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija.

- Mnoge godine smo radili da bi se ostvarila budućnost u kojoj narod Kosova može da živi onako kako izabere, u miru. Kosovska borba za slobodu je osvojila maštu Amerikanaca... Neverovatno je da nakon svega što smo zajedno učinili Kosovo toliko malo vrednuje naše prijateljstvo da ignoriše naš savet - piše, između ostalog, u pismu.

Sa jedne strane razočarenje, sa druge ljutnja jer SAD za Prištinu više nisu jedan jedini prijatelj, jedine koju bespogovorno slušaju, i jedine koje su neprikosnoveni autoritet.

Najpre su se pravili da ne čuju, ne samo upozorenja iz Srbije, već su ignorisali bukvalno svaki razgovor, svakog zvaničnika instituciju i zemlju koja je njihov postupak osudila, uključujući i SAD.

Štaviše, toliko ih sve to nije zanimalo, da su se pojedinci iz vlasti utrkivali ko će da bude oštriji u pretnjama, obećavajući da će takse podići i na 1.000 odsto ako žele, da će one ostati na snazi zauvek, odnosno sve dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Za PET DANA Italijani razmatraju POVLAČENJE PRIZNANJA NEZAVISNOSTI KOSOVA: Građani UPUTILI SNAŽAN APEL!

Za PET DANA Italijani razmatraju POVLAČENJE PRIZNANJA NEZAVISNOSTI KOSOVA: Građani UPUTILI SNAŽAN APEL!

Poruka je bila potpuno ista i kada je reč o evropskim zvaničnicima, koje ni inače previše ne zarezuju, ali i SAD, verovatno očekujući bezrezervnu podršku.

I ton je prvo bio blaži. Kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju pisao je američki šef države Donald Tramp, takođe u pomirljivom tonu, i uz poruku da je sada trenutak za postizanje sporazuma sa Beogradom.

Sve je se činilo lepo, po starom, sa ogromnom podrškom SAD, dok se ista ta Amerika nije obrušila na Prištinu.

Najpre su usledili sastanak za sastankom sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom, koji nije krio ljutnju i koji je, kako su prenosili prištinski mediji, napuštao sastanke, bivao grub, oštar, ali uzalud. Uzalud je bilo i to što je Haradinaju uskraćena viza za SAD kako bi prisustvovao Molitvenom doručku, na kome je pak bio Tači, u ovoj priči "dobri policajac", kome se takse nisu naročito svidele kao rešenje. Međutim, ni to nije pokolebalo kosovsku vladu da nastavi, u svom stilu, da se ponaša kako želi.

Međutim, nije sva krivica na njemu jer, iako je on glasnogovornik te iste vlade koja je odluku donela, u njoj i to većinom sede ministri iz Tačijeve stranke koji se, navodno, protivi taksama. U suštini, reč je o njihovoj igri, koja je verovatno dobrim delom dogovorena, i kojom su želeli da testiraju i svoju snagu, ali i američku podršku.

Ipak, čini se da je tome došao kraj jer Amerikanci ne žele više da čekaju, niti imaju takta za prištinske igre i nadmudrivanja. Odatle je morao da stigne šamar u vidu pisma.

LAZANSKI O SITUACIJI NA KOSOVU: Amerika ako hoće, može da naredi da se ukinu takse, EVO KOJIM MEHANIZMOM

LAZANSKI O SITUACIJI NA KOSOVU: Amerika ako hoće, može da naredi da se ukinu takse, EVO KOJIM MEHANIZMOM

Samo dan nakon pisma, prištinski političari krenuli su sa lavinom izjava o tome kako je moguće da se toliko odnosi pokvare, praveći se nevešti i bukvalno pitajući se "kako se to dogodilo?".

- SAD imaju interes da se postigne sporazum između Beograda i Prištine jer je prostor za to otvoren: Srbija ima stabilnu većinu, a u vrhu prištinski vlasti su ratni lideri koji imaju kapacitet i legitimitet da postignu sporazum sa Beogradom. Međutim, ovo je sada jedna sasvim nova situacija gde SAD kao metori kosovske nezavisnosti ne uspevaju da privole Kosovo da postupi razumno, i ispune uslove koje je Vašington stavio pre njih - priča doktorand Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić.

Sudbina pokrajine rešava se na Samitu u Minhenu: Poslednji pečat na podelu Kosova!

Sudbina pokrajine rešava se na Samitu u Minhenu: Poslednji pečat na podelu Kosova!

Kako kaže, nakon svega što se dešavalo, malo je i pitanje ponosa Amerike, za koju je važilo da mogu da ubede Prištinu u šta god treba, sada dolaze u situaciju da ne mogu da utiču na one koje su stvorili. Po njegovom sudu, ova situacija će se pre ili kasnije razrešiti jer iako pregovori Beograda i Prištine nisu visoko na agendi EU, to će se u nekom trenutku promeniti, a pritisci SAD će uroditi plodom.

Da li će u danima pred nama oni biti većeg ili manjeg intenziteta videće se, ali nema sumnje da će Priština da poklekne.

 

Pročitajte i:

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd