fbpx
Skip to main content
KFOR

DA LI KFOR OSTAJE NA KiM: Novi komandant združenih snaga u Napulju otkriva detalje NATO misije

Foto: Profimedia/ilustracija
General Burk je potvrdio da NATO ne namera da smanji ili promeni svoju misiju na KiM

Novi komandant združenih snaga NATO u Napulju Robert Burk ocenjuje da je "stabilno Kosovo" od ključnog značaja za stabilnost i bezbednost u regionu i ističe da mandat KFOR, zasnovan na Rezoluciji 1244 SB UN ostaje nepromenjen, te da NATO ne planira da promeni ili smanji svoju misiju na Kosovu.

NAJVAŽNIJA DONACIJA NA KiM: Meridian doneo najmodernije pumpe u poplavljena područja

NAJVAŽNIJA DONACIJA NA KiM: Meridian doneo najmodernije pumpe u poplavljena područja

PREDVIĐAJU MU POBEDU, MOŽDA PRERANO: Aljbinu Kurtiju neće biti odobrena kandidatura na izborima

PREDVIĐAJU MU POBEDU, MOŽDA PRERANO: Aljbinu Kurtiju neće biti odobrena kandidatura na izborima

NASTAVLJA SE KORONA KLACKALICA NA KOSMETU: Obolelo još 267 osoba, jedan pacijen preminuo

NASTAVLJA SE KORONA KLACKALICA NA KOSMETU: Obolelo još 267 osoba, jedan pacijen preminuo

- I dalje se staramo da okruženje bude sigurno i bezbedno i da svim zajednicama na Kosovu bude garantovana sloboda kretanja, za dobrobit svih ljudi na Kosovu - rekao je Burk za portal Saveta za strateške politike cfsp. rs. pred svoju posetu Beogradu.

On je dodao da NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU kao jedini put ka trajnom rešenju ovog pitanja.

Naglasio je da je KFOR uspostavio , kako kaže, odličan dijalog sa srpskim sagovornicima, te da imaju direktnu komunikaciju sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem.

- Ovo je dragoceno pomoglo da se obezbedi obostrano razumevanje, izbegavaju konflikti i smiruju tenzije - kazao je on uz ocenu da bezbednost iziskuje saradnju i zajedničke napore.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

"NATO ne planira da promeni ili smanji svoju misiju na Kosovu"

Na pitanje da li može da potvrdi da će KFOR ostati na Kosovu, te da se neće povlačiti, Burk je rekao da NATO ne planira da promeni ili smanji svoju misiju na Kosovu, te da KFOR ostaje, kako je istakao, " fokusiran na izvršavanje svojih zadataka prema Rezoluciji 1244 SB UN iz 1999. i Vojno-tehničkom sporazumu, a kako bi pružao sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu".

Naša misija KFOR je, dodao je on, od početka uslovljena okolnostima.

- To znači da će bilo koja buduća promena prirode misije i/ili broja osoblja zavisiti od procene uslova na terenu nakon koje će uslediti odluka Severno-atlantskog saveta - naveo je Burk.

Upitan kako vidi saradnju sa Vojskom Srbije, pre svega saradnju između KFOR i Vojske Srbije Burk je istakao da su NATO i Srbija bliski partneri, da rade zajedno, posebno na pripremi za civilne vanredne situacije poput poplava i šumskih požara, ali i da pomažu Srbiji u reformama bezbednosnih snaga i institucija.

- NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije. Za 20 godina smo uložili milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi preko 230 tona zastarele municije - kaže Burk i dodaje da su Srbija i NATO radili zajedno na obuci iračkih vojnih lekara pružajući tako podršku Oružanim snagama Iraka.

Takođe, naveo je on, postoji dugoročna saradnju sa Srbijom i u naučnom domenu, kroz program NATO Nauka za mir i bezbednost.On ističe da je od 2006. Srbija učestvovala u preko 30 aktivnosti u okviru tog programa, poput projekata u oblastima energetske i ekološke bezbednosti, odbrane od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih oružja, borbe protiv terorizma, sajber odbrane i bezbednost ljudi.

NATO
Foto: Profimedia

 

Dobra saradnja Srbije i NATO

- Učešće srpskih oficira u multinacionalnim misijama je nešto što smatram zajedničkim uspehom - ističe on i dodaje da su upravo aktivnosti NATO za izgradnju kapaciteta pomogle Srbiji da dostigne nivo interoperabilnosti, neophodan za učešće u mirovnim misijama širom sveta.

Na pitanje kako bi ocenio ulogu KFOR tokom pandemije kovida 19, Burk je rekao da je pandemija izazov bez presedana za sve države i da nastavlja da ima jak uticaj na ''naše narode i privrede''.

- Vojne snage Alijanse su izvršile preko 350 letova širom sveta kako bi transportovale medicinsko osoblje i više od 1.000 tona opreme. Pomogle su u uspostavljanju skoro 100 poljskih bolnica sa više od 25.000 kreveta - objašnjava on i ističe da je NATO isporučio pomoć i svojim partnerima među kojima su i Srbija i BiH, kao i u "raznim područjima operacija poput onih na Kosovu, Avganistanu i Iraku".

Turska je, podseća on, Srbiji i drugim zemljama u regionu pružila pomoć u vidu maski, kombinezona i testova, dok je istovremeno Češka sa Srbijom blisko sarađivala na razvoju filtera za maske, a u sklopu NATO okvira za saradnju između obrazovnih institucija u oblasti odbrane.

- Na Kosovu je naša misija KFOR donirala ličnu zaštitnu opremu bolnicama u Prištini i Gračanici i isporučila preko 50 donacija hrane i odeće u 14 opština u koordinaciji sa lokalnim humanitarnim organizacijama - navodi on.

Vojska Kosova
Foto: Profimedia/ilustracija

 

"Srbija pouzdan i cenjen partner koji pomaže NATO da promoviše mir i bezbednost u regionu"

Kada je reč o fokusu NATO na Zapadnom Balkanu, Burk ističe da njihove snage na Kosovu od kraja devedesetih pomažu da se očuva mir i stabilnost u regionu.

- Naše politike u regionu, uključujući našu politiku otvorenih vrata, imaju za cilj jačanje stabilnosti i unapređenje saradnje. Posvećeni smo daljem pružanju pomoći zemljama u regionu na sprovođenju reformi. To će biti od koristi njihovim građanima i celoj evroatlantskoj porodici - poručuje on.

Na pitanje koja je njegova glavna poruka za građane u Srbiji, Burk ističe da je Srbija njihov sused, pouzdan i cenjen partner koji pomaže NATO da promoviše mir i bezbednost u regionu.

- Partnerstvo između NATO i Srbije traje već dugo, od 2006, kad je Srbija pristupila Partnerstvu za mir. Ovo partnerstvo je stabilno i nastavlja da se razvija, na transparentan, pouzdan i obostrano koristan način - naglašava on.

Rekao je da njegova poseta Beogradu, Sarajevu i misiji KFOR u Prištini ima za cilj da se predstavi zajedno sa svojim timom i da se sastane sa NATO komandantima i zvaničnicima.

- Nameravam da objasnim šta je to što mi radimo, razmenimo stavove i ideje, da poboljšamo naše uspostavljene kanale komunikacije i istražimo mogućnost daljeg napretka naše saradnje. Stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana važna je za NATO, kao i za mir i stabilnost u Evropi - istakao je on.

Burk podseća je da KFOR već 21 godinu, kako kaže, pomaže da se Kosovo transformiše u bezbednije mesto, te da u ovom trenutku u toj misiji ima oko 3.500 vojnika iz 27 zemalja.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd