Utorak 19. mar 2024.
kosovo

"DIJALOG TRAJE IAKO GA JAVNOST NE VIDI" Prištinski zvaničnici ĆUTE O PROCESU, ogromno očekivanje od strane SAD

Foto: SD/ilustracija
- Dijalog traje i sada. Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, svakodnevno radi na stvarima koje služe napretku ovog procesa - kaže portparol šefa diplomatije EU, Peter Stano

EU svakodnevno radi na olakšavanju postizanja sporazuma izmedu Beograda i Prištine, a taj proces je u toku, čak i ako nije vidljiv za javnost, kaže portparol šefa diplomatije EU, Peter Stano.

LAJČAK PISAO HOTIJU ZBOG SRAMNE ZABRANE ULASKA VUČIĆU: Nepoštovanje sporazuma šalje vrlo negativan signal

LAJČAK PISAO HOTIJU ZBOG SRAMNE ZABRANE ULASKA VUČIĆU: Nepoštovanje sporazuma šalje vrlo negativan signal

AMERIKA PODRŽAVA DOGOVOR BEOGRADA I PRIŠTINE: Vašingtonski sporazum se sprovodi ubrzanim tempom

AMERIKA PODRŽAVA DOGOVOR BEOGRADA I PRIŠTINE: Vašingtonski sporazum se sprovodi ubrzanim tempom

HAOS U LAŽNOJ DRŽAVI: Zbog tuče uhapšen hodža u Glogovcu

HAOS U LAŽNOJ DRŽAVI: Zbog tuče uhapšen hodža u Glogovcu

- Dijalog traje i sada. Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, svakodnevno radi na stvarima koje služe napretku ovog procesa. Taj posao se obavlja ne samo sa Beogradom i Prištinom već i sa zemljama članicama i drugim međunarodnim partnerima, a u cilju postizanja razumevanja i sporazuma dve strane - kaže Stano.

On tako odgovara na pitanje agencije da li pauza u razgovorima predstavnika Beogrda i Prištine u Briselu, znači da je dijalog ponovo zaglavljen, i objašnjava da dijalog Beograd i Prištine "nisu samo sastanci glavnih pregovarača, ekspertskih delegacija i lidera".

- Sastanci će biti organizovani u Briselu kada se stvore uslovi, uključujući i one koji se odnose na mere protiv pandemije. Sada smo limitirani i korona merama koji organičavaju fizičke sastanke i mogućnost putovaja - navodi Stano.

Na pitanje da li je Priština posvećena i odlučna za nastavak razgovora, kao što je slučaj u Beogradu, Peter Stano odgovara da je na prištnskim zvaničnicima da na to odgovore, a da je EU tu da stvori uslove za održavanje razgovora. On istovremeno napominje da u EU postoji ogromno očekivanje od nove administracije u SAD kada je reč o napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

- Očekujemo od nove admistracije u SAD više dijaloga, koordinacije i saradnje po mnogim pitanjima - naglašava Stano.

Na pitanje Tanjuga da li se saradnja Brisela i Vašingtona ocekuje i po pitanju sprovodenja Vašingtonskog sporazuma, uključujući i pitanje premeštanje ambasade u Jerusalim, portparol EU ocenjuje da je sprovođenje sporazuma bilateralno pitanje između Srbije i Vašingtona.

- U pitanju su bilateralni sporazumi, a na Srbiji i Kosovu je da vide kako će da to reše u odnosima sa SAD. Ono što mi kažemo jeste da i Srbija i Kosovo moraju da budu svesni da su u procesu pristupnja EU i za to moraju da ispune evropske kriterijume i ne rade ništa što je suprotno tome - poručuje Stano.

On ponavlja da se od Srbije ocekuje posetepeno i progresivno usklađivanje sa spoljnom poltikom EU i da bez toga nema ulaska u EU.

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd