fbpx
Skip to main content
Protest opozicije u Prištini

Drecun: "Opasnost od upada na sever KiM realna, to pokazuje delovanje Kfora"

Foto: Profimedia/ilustracija
Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun smatra da je opasnost od novog pokušaja Prištine da upadne na sever KiM realna.

Drecun kaže da su upozorenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na mestu, a, po njegovim rečima, to pokazuje i pojačano obaveštajno delovanje pripadnika Kfora u Valaču.

Drecun je kazao da poslednjih nekoliko dana pripadnici Kfora intenzivno prikupljaju informacije obaveštajnog karaktera o trafostanici Valač koja se nalazi na području opštine Zvečan.

"ULIČARSKI ŽARGON": Vjosa Osmani se ponovo zanela, pa naišla na kritike

"ULIČARSKI ŽARGON": Vjosa Osmani se ponovo zanela, pa naišla na kritike

Ambasada Srbije u Albaniji: Mešanje u unutrašnje stvari drugih ne pomaže jačanju veza

Ambasada Srbije u Albaniji: Mešanje u unutrašnje stvari drugih ne pomaže jačanju veza

SKANDALOZNA IZJAVA VJOSE OSMANI! Nazvala Srbiju kancerom Evrope, otkrila podmukle planove za ZSO

SKANDALOZNA IZJAVA VJOSE OSMANI! Nazvala Srbiju kancerom Evrope, otkrila podmukle planove za ZSO

- To ukazuje na mogućnost da se pripremaju jednostrane akcije Prištine na severu Kosova i da njihov cilj može da bude zauzimanje trafostanice Valač - rekao je Drecun.

On je podsetio da se preko trafostanice Valač dostavlja oko 80 odsto električne energije za sever Kosova. Ukazao je i da je 6. maja u kosovskom parlamentu usvojena odluka kojom se kosovski operator KOSTT obavezuje da u ime onih građana koji žive na severu Kosova, a ne plaćaju struju kosovskim institucijama, preuzme njihovu obavezu.

- U Prištini je krajem septembra bilo tumačenje da KOSTT nema više para da plaća i da bi taj rok trebalo da istekne 1. oktobra. Međutim, po odluci koja je usvojena 6. maja u parlamentu u Prištini taj rok ističe 6. novembra- rekao je Drecun.

Zbog toga je, kaže, tada moguće očekivati da nakon isteka tog roka Priština pokuša da jednostranim, a svakako i nasilnim akcijama, uz upotrebu specijalnih jedinica Rosu, pokuša da uspostavi kontrolu, odnosno da preuzme glavno elektročvorište na severu, a to je trafostanica Valač.

O tome što je predsednik Vučić u kontekstu očekivanja akcija Prištine pomenuo da Priština čeka Turke, Drecun je objasnio da su vlasnici kosovske elektrodistribucije neke turske kompanije i da će Turska upravo zbog tih kompanija biti zainteresovana da se uspostavi sistem naplate na severu Kosova.

- Turska je sigurno jedna od zainteresovanih strana i sigurno postoje neke aktivnosti Turske na tom planu. Milsim da je Turska ta koja bi mogla da utiče na Prištinu da odustane od jednostranih akcija na severu, jer to ne vodi nikakvom rešavanju problema već novoj destabilizaciji - zaključio je Drecun.

Vremenska prognoza
Light snow
0 Beograd