fbpx
Skip to main content
Džo Bajden

BAJDEN IMA REŠENJE ZA PROBLEME NA KOSOVU: Diplomata iz Vašingtona izvršio pritisak, glavni cilj kapitulacija Prištine

Foto: Profimedia/ilustracija
Albancima jasno stavljeno do znanja

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, angažovanje američkog diplomate Gabrijela Eskobara, koji je prema nezvaničnim tvrdnjama, u četvrtak u Briselu odigrao ključnu ulogu u postizanju dogovora za smirivanje krize na severu Kosova, još jedna je potvrda ove rešenosti Vašingtona.

PRIPADNICI ROSU ODBIJAJU DA SE POVUKU: Traže da se ispuni jedan uslov, KFOR stigao na položaje

PRIPADNICI ROSU ODBIJAJU DA SE POVUKU: Traže da se ispuni jedan uslov, KFOR stigao na položaje

KFOR STIGAO NA JARINJE I BRNJAK: Helikopteri nadleću prelaze, Srbi sklanjaju tešku mehanizaciju (VIDEO)

KFOR STIGAO NA JARINJE I BRNJAK: Helikopteri nadleću prelaze, Srbi sklanjaju tešku mehanizaciju (VIDEO)

ROSU SE POVLAČI NAORUŽAN DO ZUBA, SRBI PORUČUJU: Nikada Jarinje neće biti granica, ono je simbol borbe i srpskog otpora!

ROSU SE POVLAČI NAORUŽAN DO ZUBA, SRBI PORUČUJU: Nikada Jarinje neće biti granica, ono je simbol borbe i srpskog otpora!

Izvori tvrde da su zato iz SAD već poslata ozbiljna upozorenja albanskim liderima na Kosovu da više ne preduzimaju akcije koje bi ugrozile bezbednost, ne samo na Kosovu, već i u čitavom regionu. Prištini je jasno stavljeno do znanja i da, iako je istekao jednogodišnji moratorijum predviđen Vašingtonskim sporazumom na lobiranja za nova priznanja, odnosno povlačenjima priznanja Kosova - on i dalje treba da ostane na snazi.

To je potvrdio i sam Eskobar, koji je iz Brisela, nakon postizanja dogovora o srpskim registarskim tablicama i povlačenja Rosu sa severa, poručio da je važno poštovanje obaveza preuzetih u Beloj kući prošlog septembra:

- Posebno je važno pridržavanje dela sporazuma oko moratorijuma, što će dati dijalogu određeni prostor za rešavanje širih pitanja.

Gabrijel Eskobar
Foto: U.S. Embassy in Serbia

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i novi izlasnik Stejt departmenta za Balkan takođe je indirektno potvrdio rokove na koje Vašington računa u rešavanju kosovskog pitanja, a o kojima se spekuliše u diplomatskim krugovima:

- Radićemo sa obe strane, blisko ćemo koordinirati ne samo sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog (Miroslavom Lajčakom), već i sa našim partnerima iz Kvinte. Moje procene su da će u narednih godinu dana doći do velikog napretka.

Eskobar je, inače, još ranije govorio da je plan SAD da se kosovsko pitanje reši u toku prvog Bajdenovog mandata.

Izvori kažu da je pragmatičnijem i konstruktivnijem pristupu SAD, koji je uvažio i interese Beograda u rešavanju poslednje krize koju je izazvala Priština, sigurno doprinelo i to što je srpska strana pokazala odlučnost da zaštiti svoje sunarodnike na Kosovu.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ukazao je u petak da je pitanje severa Kosova vitalno nacionalno i državno pitanje i da Srbija neće dozvoliti da srpski narod ponovo doživi pogrome i etničko čišćenje.

KFOR
Foto: Reuters

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost navodi da Amerikanci ne žele da službeno učestvuju u pregovorima koje vodi EU, ali da su uvek tu kada treba prelomiti neku situaciju:

- Tako su i ovog puta reagovali pritiskom na Prištinu da kapitulira i povuče se sa administrativne linije bez uspostavljanja efektivne kontrole na severu. Priština nije uspela da i preko tablica proba da dokaže kako su nekakva država. Sve to je propalo zbog američke reakcije i pritiska na Prištinu i zbog toga što je tu reakciju Brisel dočekao sa olakšanjem, jer očigledno sam teško da može da vodi ove pregovore, s obzirom na to da nema instrumente pritisaka nad Albancima. A ponajviše je ova kriza okončana zbog čvrstog stava našeg rukovodstva i upozorenja koje je predsednik Aleksandar Vučić dao - da neće dozvoliti nikakvo nasilje i pogrom nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Više vesti o dešavanjima na Kosovu pročitajte OVDE.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd