broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Naš narod na KiM zajedno gledao obraćanje Vučića: Srbija spremila odgovor na formiranje VOJSKE LAŽNE DRŽAVE

14.12.2018. 10:27 21:20
Piše:
Srbija Danas
Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica / Izvor: Tanjug/​Filip Krainčanić
Budžet vojske Kosova iznosi 98 miliona evra, a brojaće 4.000 do 5. 000 vojnika i 3000 rezervista

Transformacija Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) u vojsku i formalno je izglasana danas kada je tzv. kosovski parlament, u drugom čitanju, usvojio tri zakona koja Prištini omogućavaju formiranje oružanih snaga.

OČI SRBA UPRTE U VUČIĆA: Goloruki će se boriti za svoj opstanak!

KFOR I POLICIJA NA KOSOVU ZAUZELI POLOŽAJE NA MOSTU PREKO IBRA: Situacija mirna, čeka se glasanje

Glasanje možete videti u videu ispod:

20:15 - Srbi na KiM zajedno prate obraćanje Vučića

Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice okupili su se večeras u velikom broju kod spomenika knezu Lazaru kako bi zajedno pratili obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Predsedništvu Srbije. 

Na šetalištu u severnom delu grada postavljen je video bim preko kojeg prate Vučićev govor. 

20:05 - Predsednik Vučić se hitno obraća naciji povodom nove krize na KiM

- Sve što su uradili Albanci, uradili su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, u suprotnosti i sa sopstvenim najvišim pravnim aktom, Ustavom, kako oni kažu republike Kosova, i pokazali, kao i njihovi sponzori, da im nikada nije bilo stalo do prava i pravde, već do provođenja gole sile, napada na Srbe i neskrivenog napada na Republiku Srbiju - rekao je predsednik Vučić i dodao da Srbija traži hitnu sednicu SB.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

Obraćanje predsednika Srbije možete pročitati OVDE.

19:05 - "SAD SAM VRHOVNI KOMANDANT!" Tači likuje zbog LAŽNE VOJSKE, a onda se BEZ STIDA I SRAMA pozvao na OVK!

Kosovo Vojska
Kosovo Vojska / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Samozvani kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je danas "zaokružena kosovska državnost", pošto je, kako je rekao, "vojska stub države", te da je srećan što je sada i "vrhovni komandant" KBS.

On je to rekao na svečanoj ceremoniji posle odluke o promeni mandata KBS i transformaciji u tzv. vojsku Kosova u kasarni "Adem Jašari" u Prištini, u prisustvu političkih lidera privremenih institucija. 

Opširnije o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

18:45  Zaev osudio formiranje vojske lažne države Kosova

Makedonski premijer Zoran Zaev ocenio je danas, posle odluke parlamenta lažne države Kosova, da nije pravo vreme za formiranje "kosovske vojske" i pozvao vlasti u svim državama na Balkanu da vode računa o koracima koje povlače u interesu mira i stabilnosti u regionu.

Opširnije o ovoj vesti pročitajte OVDE.

18:05 - Skandal na Kosovu! Ambasador "prijateljskih" država tzv. Kosova bojkotovali svečanost! 

 Ambasadori "prijateljskih" država tzv. Kosova bojkotovali su svečanost povodom današnje odluke parlamenta o usvajanju seta zakona kojima se inicira transformacija KBS u tzv. vojsku Kosova, tvrdi Zeri onlajn. 

Svečanosti su, kako se navodi, prisustvovali samo lideri privremenih kosovskih institucija, Kadri Veselji, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i predstavnici većih političkih partija.

Opširnije o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

17: 42 - Zločinci na Kosovu slave lažnu vojsku! Ceremoniju posvetili najvećem teroristi OVK i Srboubici!

U kasarni, koja nosi ime najvećeg teroriste iz redova zločinačke OVK, Adema Jašarija, održana je svečanost povodom transformisanja KSB u "Vojsku Kosova".

Opširnije o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

17: 25 - Dodik poručio: Tzv. vojska Kosova, udar na stabilnost regiona

Predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je danas da je usvajanje seta zakona kojima se inicira uspostavjanje tzv. vojske Kosova, direktan udar na mir i stabilnost ne samo Srbije, već celog regiona, i to nikako ne može biti dobra vest, ni za Republiku Srpsku, ni za BiH. 

- Uspostavljanje vojske samoproglašenog Kosova je ozbiljan udarac i međunarodnoj zajednici koja posmatra kako jedan parlament samoproglašene države krši rezolucije Saveta bezbednosti UN, kršeći sve norme međunarodnog prava -  rekao je Dodik.

Opširnije o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

17:15 - VANREDNA KONFERENCIJA: Predsednik Vučić se OBRAĆA NACIJI večeras!

17:01 - Srpska žandarmerija pod punom ratnom opremom: Spremni smo na izvršenje zadataka!

Žandarmerija
Žandarmerija / Izvor: Foto: Tanjug/MUP Republike Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici i uverio se u njihovu borbenu gotovost i spremnost.

- Pripadnici Žandarmerije i svih drugih organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova spremni su da izvrše sve zadatke koje država naloži, kako bi zaštitili bezbednost građana i suprotstavili se svakom vidu ugrožavanja stabilnosti naše zemlje - istakao je ministar Stefanović.

Više o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

16:45 - SUMRAK NAD KiM: Prvi čovek "VOJSKE KOSOVA" UBIJAO SRBE na Košarama, a Albanci ga VELIČAJU kao HEROJA!

Na ulicama južne srpske pokrajine egzaltirani Albanci proslavljaju nelegalni čin kao jedan od istorijskih datuma lažne države Kosovo. Albanska javnost, već očekujući danima ovakvu odluku, izveštava o prisustvu "paravojnih formacija" i "srpskih plaćenika" koji navodno imaju nameru da izazovu nemire u danima nakon proglašenja takozvane Vojske Kosova. Na taj način targetiraju srpsku zajednicu i prave bazičnu podelu na "njih" i "nas".

Međunarodna javnost podeljena je u svojim komentarima današnjeg događaja, a glavni mentori albanske nezavisnosti svojim porukama izrazili su podršku ovom akciji Prištinske strane. Juče su, celom teritorijom Kosova i Metohije, prolazile blindirane kolone pripadnika KFOR-a. Jedna takva kolona je i juče ušla duboko na sever, sve do Leposavića.

Opširnije o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

16:32 - ANTISRPSKA KAMPANJA ODJEKUJE JUŽNOM MITROVICOM: Pogledajte prevod SRAMNOG letka koji dele ALBANCI (FOTO)

U južnom delu Mitrovice pre nekoliko dana su se pojavili leci u kojima grupa "Oshtima" poziva "na mobilizaciju", kao i na patroliranje delovima severa pokrajine gde žive Albanci.

Opširnije o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

16:15 - Oštra reakcija Moskve: Pod hitno rasformirati sve kosovsko-albanske oružane formacije

Odluka o transformisanju Kosovskih snaga bezbednosti u punopravnu kosovsku armiju predstavlja korak kojim se grubo narušava Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a njegov cilj je ozbiljno narušavanje situacije na Balkanu i stvaranje rizika od obnavljanja oružanog sukoba u tom regionu

- Izaziva čuđenje retorika niza političara iz SAD i Evropske unije, visokih generala NATO-a, koji pokušavaju da ubede sebe i okolinu da odluka Prištine ne menja suštinu Kosovskih snaga bezbednosti. Reč je o dvostrukom povećanju njihove brojnosti, formiranju rezervnih snaga, a glavna stvar je promena suštine snaga koje su donedavno imale funkciju civilne odbrane. Uz podršku SAD i niza zemalja NATO-a već se vodi pojačana priprema kosovsko-albanske vojske, povećava se isporuka oružja i tehnike Kosovarima - navedelo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Više o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

15:55 - "BUDITE SPREMNI DA ZAŠTITITE SVOJ NAROD!" Vučić se HITNO obratio SRPSKIM VOJNICIMA zbog tzv. VOJSKE KOSOVA!

Vućić
Vućić / Izvor: Foto: Informer

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić danas je na nepoznatoj lokaciji obišao specijalne jedinice i obratio im se povodom najnovije krize na Kosovu i Metohiji.

Više o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

15: 53 - AUSTRIJSKI VICEKANCELAR PORUČIO PRIŠTINI: Formiranje vojske vodi daljoj destabilizaciji regiona!

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe oštro je kritikovao današnju odluku kosovske skupštine o formiranju vojske Kosova, ocenivši da bi to moglo voditi ka daljoj destabilizaciji regiona.

Više o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

15:45 - "Kfor da razoruža Vojsku Kosova!" 

Ako bi se poštovala Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 onda bi Kfor trebalo da spreči i razoruža kosovsku vojsku, istakao je austrijski političar David Štokinger povodom odluke kosovske skupštine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku. 

Opširnije o ovoj vesti možete čitati OVDE.

15:32 - OGLASILI SE AMERIKANCI! Vašington otkrio šta misli o Haradinajevoj vojsci Kosova!

Plan vlade u Prištini je da 3.000 slabo naoružanih pripadnika Kosovskih bezbedonosnih snaga pretvori u vojsku koja će imati 5.000 aktivnih trupa.

Američki list "Njujork tajms" takođe se danas bavio temom formiranja Vojske Kosova, i to iz različitih uglova.

Dnevnik piše da je kosovski parlament usvojio zakon o formiranju oružanih snaga, uprkos protivljenu NATO-a i Evropske unije, kao i Srbije koja je, pišu Amerikaci, spremna da oružjem brani Srbe na Kosovu.

Opširnije o ovoj vesti možete čitati OVDE.

15:15 - Oglasio se državni vrh Srbije zbog formiranja Vojske Kosova

Vlada Srbije danas je najoštrije osudila odluku Prištine koja vodi ka transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova i ocenila da je ovo do sada najveća pretnja Prištine regionalnom miru.

Opširnije o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

14:50 - Počela mobilizacija Albanaca

Prema informacijama do kojih smo došli, u Lipkovu u Makedoniji, na samoj granici sa južnom srpskom pokrajinom Kosovo i Metohijom, počela je koncentracija albanskih paravojnih jedinica i mobilizacija.

Više o tome možete pročitati OVDE.

13:51 - Srbija spremila odgovor

Srbija će danas zatražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog najgrubljeg kršenja rezolucije SB UN 1244 donošenjem odluke Prištine o formiranju tzv. Vojske Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Više o tome proočitajte OVDE.

13:40 - Vojska Kosova produžena ruka OVK

Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić izjavio je da je formiranje kosovske vojske opasan uadarac na stabilnost i bezbednost celokupnog balkanskog regiona, kao i da je politički i moralni apsurd i korak koji može da rezultira nekontrolisanim haosom.

Kako je rekao, vojska kosova je samo produžena ruka Oslobodilaček vojske Kosova (OVK) koja je sprovodila etničke čistke Srba i podržavala ideju Velike Albanije.

- To sve predstavlja podršku radikalnog islamizma u našim južnim krajevima, budući da je poznato da se do sada oko 300 boraca iz Kosova borilo na strani terorista na Bliskom istoku - precizirao je.

Dodao je i da formiranje vojske stavlja u čorsokak nameru Srbije da vodi konstruktivni dijalog sa albanskom manjinom, koji bi garantovao bezbednost i stabilnost Srbije i celokupnog balkanskog regiona.

13:15 - Srbija proglašava okupaciju Kosova, a moguće je i pokretanje oružanih snaga

Više o tome pročitajte OVDE.

12:47 - Kosovo je NATO i NATO je Kosovo

Tzv. Vlada Kosova je čestitala svim građanima zemlje nakon usvajanja nove Vojske u Skupštini. U saopštenju za javnost, vlada procenjuje da je kosovsko vojno pravo, multietnička i profesionalna sila izgrađena po najvišim standardima NATO-a, i da proizilazi iz žrtava za slobodu, i od vladavine prava, što je suverena, građanske volje da zaštiti i promoviše prozapadne vrednosti na Kosovu i šire.

- Kosovo je NATO i NATO je Kosovo. Za ovo nema sumnje. Zajedno sa saveznicima, NATO će biti u službi demokratije, sigurnosti, mira i razvoja na Kosovu, regionu i gde god je to potrebno - navodi se u saopštenju vlade.

12:30 - Haradinaj zapretio Srbima

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, rekao je novinarima, nakon usvajanja seta zakona, koji iniciraju transformaciju KBS u tzv.vojsku, da će njeni pripadnici biti raspoređeni po celom Kosovu, na jugu i severu.

12:25 - Albanci uspostavljaju 5.000 trupa

Rojters javlja da je, uprkos protivljenju Srbije i kritike NATO-a, Kosovo glasalo za transformaciju KSB-a u vojsku.

- Kosovski parlament glasao je da se uspostavi  5.000 vojnih trupa, nedelju dana nakon što je Srbija rekao da ta odluka može izazvati intervenciju od strane Beograda - piše Rojters.

12:17 - Slavlje u Prištini

Albanci slave u Prištini uz zvuke orijentalne muzike, igrajući primitivni ples karakterističan za nerazvijene plemenske zajednice.

11:39 - Pucnjava u Kosovskoj Mitrovici

U južnom delu Kosovske Mitrovice većinsko albansko stanovništvo je vest o usvajanju zakona koji omogućavaju transformaciju KBS u vojsku proslavilo uz petarde, javlja Tanjugov reporter.

11:20 - Zvanično formirana Vojska Kosova

Albanci izglasali sve zakone čime je i zvanično formirana Vojska Kosova.

Usvojen je Zakon o službi u KBS čime je i zvanično fomrirana vojska lažne države Kosovo.

11:16 - Rustem Beriša postao je ministar odbrane lažne države

Članovi Skupštine Kosova izglasali su 11 amandmana Nacrta zakona o Ministarstvu odbrane. Usvojen je i tekst ovog nacrta zakona sa jednim uzdržanim glasom. Usvajanjem ovog zakona dosadašnji ministar KBS-a, Rustem Beriša, postao je ministar odbrane.

11:10 - Vojska Kosova dobija pesmu

Poznati albanski reper Gold AG (Gold AG  ) i pevačica Kastriot Tušom (Kastriot Tusha ) najavili su premijerno novu pesmu pod nazivom „Kosovska vojska", pišu kosovski mediji. Pesma će biti premerno izvedena tokom svečane cermonije povodom osnivanja Vojske Kosova u 18 sati, a za sada se zna da je pesma namenjena borbi OVK.

11:08 -  U toku je glasanje o Zakonu o službi u KBS

11:06 - Pacoli čestitao građanima tzv. Kosova: Danas je najlepši dan!

Potpredsednik kosovske vlade Behjet Pacoli čestitao je građanima Kosova vojsku. On je na svom Fejsbuk profilu napisao: Danas je najlepši dan! Radujemo se u novoosnovanoj Vojsci Kosova! Slava mučenicima! Bog blagoslovio Kosovo i njegove prijatelje!

11:01 - Usvojen Zakon o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova

Albanski poslanici su aplauzom proslavili izglasavanje drugog, od tri, zakona o Vojsci Kosova.

10:51 - Vojska ušla u parlament tzv. Kosova

10:50 - Bezbednosna situacija na Kosovu napeta

Helikopteri NATO-a nadleću Prištinu, a širom grada vijore se zastave SAD, Velike Britanije, Nemačke

10:30 - U toku je glasanje o amandmanima

Sve albanske i manjinske parlamentarne grupe, osim Srpske liste, podržale su formiranje Vojske Kosova.

10:25 - Izglasan Zakon o Ministarstvu odbrane

Budžet vojske Kosova iznosi 98 miliona evra, a brojaće 4.000 do 5. 000 vojnika i 3000 rezervista.

Podsetimo, predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obići će više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i na prostoru juga Srbije u naredna 72 sata, saopštilo je sinoć Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, Vučić u obilazak ide u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba VS general-potpukovnika Milana Mojsilovića.

Vučić obilaz više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti kao i na prostoru juga Srbije u zoni odgovornosti Treće i Četvrte brigade Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je sagledana situacija na prostoru KiM, zbog najave formiranja kosovske vojske, i da je o svakom detalju obavesten i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Do kasno sinoć imali smo sastanke sa predsednikom Republike i vrhovnim komadantom Aleksandrom Vučićem. On je obavešten o svakom detalju sa svim onim šta se dešava na prostoru KiM, ne samo od predstavnika Vojske Srbije, već i od BIA, ministarstva unutradšnjih i spoljnih poslova - rekao je Vulin.

On je dodao da je predsednik veoma zabrinut i zainteresovan za sve što se dešava na prostoru na KiM, te da će sve odluke donositi na osnovu neposrednog uvida u sve što se dešava na tom prostoru.

- Mi smo kao Vojska spremni da ispunimo svako naređenje našeg vrhovnog komandatna, to je naš zadatak. Kakvo će naređenje biti doneto o tome će odlučiti vrhovni komandant - istakao je Vulin.

 

Piše:
Srbija Danas
14.12.2018. 10:27 21:20