fbpx
Skip to main content
kosovo

"GRČKA IMA JASAN STAV O NEPRIZNAVANJU LAŽNE DRŽAVE" Diplomata Zoran Milivojević o spoljnim pritsicima na Atinu

Foto: Profimedia
Nnema elemenata koji bi ukazivali na to da bi Grčka priznala nezavisnost tzv. Kosova, ocenio je nekadašnji diplomata Zoran Milivojević

Milivojević komentarišući tvrdnje Dejvid Filipsa i Danijela Servera da će Grčka promeniti stav i verovatno priznati tzv. Kosovo, kao argument da to Grčka neće uraditi između ostalog navodi pitanje Kipra koji je za Grčku od prvorazrednog nacionalnog interesa, kao i da stranka koja je sada na vlasti u Grčkoj, Nova demokratija ima jasan stav oko tog pitanja.

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

GRCI "UDARILI ŠAMAR" LAŽNOJ DRŽAVI: "Ne priznajemo nezavisnost i ne menjamo svoj stav!"

GRCI "UDARILI ŠAMAR" LAŽNOJ DRŽAVI: "Ne priznajemo nezavisnost i ne menjamo svoj stav!"

PROJEKAT ZADRUGA U ZELENOM PRSTENU OKO BEOGRADA! Krkobabić: Pomažemo poljoprivrednicima da imaju sigurnu budućnost

PROJEKAT ZADRUGA U ZELENOM PRSTENU OKO BEOGRADA! Krkobabić: Pomažemo poljoprivrednicima da imaju sigurnu budućnost

- Vlada premijera Micotakisa i politička platforma Nove demokratije čvrsto stoji na principijelnim pozicijama vezanim za taj stav - kaže Milivojević.

Napominje da konstantno postoji pritisak još od ranije na Grčku i to zato što ona nema unutrašnji problem koji bi od nje zahtevao principijelni stav po tom pitanju, kao što imaju Španija sa Gibraltarom i Katalonijom, Kipar, Rumunija vezano za mađarsku manjinu, ali i za Moldaviju, Slovačka vezano za mađarsku manjinu.

Milivojević smatra da poruke iz nevladinog sektora SAD su po pravilu provokativne i više sračunate na testiranje i otvaranje teme u funkciji pritiska, izazivanja političkih tenzija, stvaranja nepoverenja.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Milivojević smatra da postoji interes i u Vašingtonu i u Briselu da se on nastavi, ali pitanje je, kaže, da li će to biti tehnički nastavak dijaloga ili suštinski.

Kosovo
Foto: Profimedia/ilustracija

Ističe da ako se krene od onoga što nudi Aljbin Kurti, odnosno od politike reciprociteta - uzajamnog priznavanja, onda nema šanse čak ni za tehnički dijalog.

- Za nastavak dijaloga mora biti ispunjeno da platforma bude odgovarajuća onome što nudi realpolitika na terenu, znači nema razgovora o statusnim pitanjima, već o normalizaciji, o onome što ide u korist ljudima i životu na terenu, socijala, slobodna kretanja, otvorena nerešena pitanja, sve to u funkciji normalizacije i druga stvar je formiranje zajednice srpskih opština - kazao je Milivojević.

Osvrnuo se i na promovisanje velikoalbanske ideje Kurtijevog "Samoopredeljenja" i kazao da premijer prištinske vlade tu ideju promoviše na direktan način tako što formira partiju i učestvuje na parlamentarnim izborima u Albaniji i formira partiju u Severnoj Makedoniji.

- Ostvaruje program koji u sebi ima ideju ''velike Albanije''. Više ne govorimo u teorijskom smislu o tome, već je to potpuno jasno - kaže Milivojević.

Dodaje da Kurti polazi od toga da je pitanje Kosova i Metohije rešeno i "da su "Kosovo i Metohija albanski" i velikoalbansku ideju promoviše van južne pokrajine Srbije".

- To je sve skupa opasno jer u promociji velikoalbanske ideje računa na radikalne pristupe, na ono čime se i OVK svojevremeno orijentisala i pokušavala na taj način da završi posao - smatra Milivojević.

Nesporno je da Kurti albansko pitanje na Balkanu hoće da reši na štetu susednih država - Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, ali i Grčke jer "velika Albanija" sve to podrazumeva, kaže Milivojević koji smatra spornim to što u svemu tome nema reakcije međunarodne zajednice.

- Svaka tolerancija toga ide protiv mira i stabilnosti na ovim prostorima - kazao je Milivojević.

Ukoliko Samoopredeljenje uđe u parlament nakon izbora u Albaniji, to će značiti verifikaciju te politike.

- Problem je i to što Kurti više nije lider partije u opoziciji, već ima vlast u Prištini i njegova odgovornost je mnogo veća nego kada je u opoziciji i on sada ima instrumenta kojima može direktno da utiče na mir i stabilnost u regionu - zaključuje Milivojević.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
11 Beograd