fbpx
Skip to main content
Kosovo

HRVATI NAVELIKO POMAŽU TERORISTIMA: Stiže vojno pojačanje za okupaciju juga Srbije

Foto: Profimedia
Trenutno je u operaciji Kfora raspoređen 33. hrvatski kontingent

Vlada Hrvatske je na sednici 19. novembra usvojila Nacrt predloga odluke o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške miru Kforu na takozvanom Kosovu, prema kom predlaže Saboru povećanje hrvatskog kontigenta u Kforu sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika i sa dva helikoptera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću zabranjen ulazak na KIM

Zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću zabranjen ulazak na KIM

DA LI ĆE EU DIKTIRATI DIJALOG IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE? Gde leži budućnost Balkana?

DA LI ĆE EU DIKTIRATI DIJALOG IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE? Gde leži budućnost Balkana?

PRIŠTINSKI MEDIJI OTKRIVAJU: Evo ko je naterao lažnog premijera Hotija da odbije formiranje ZSO

PRIŠTINSKI MEDIJI OTKRIVAJU: Evo ko je naterao lažnog premijera Hotija da odbije formiranje ZSO

U Nacrtu predloga se podseća da je Hrvatski sabor 31. oktobra 2018. doneo odluku o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške Kforu na takozvanom Kosovu, u skladu sa kojom u 2019. i 2020. godini se može uputiti do 40 pripadnika, sa dva helikoptera.

- Budući da je Zapovedništvo operacije Kfora putem nadređenog Savezničkog zapovedništva za operacije često izveštavalo saveznice o potrebi popune operacije Kfora, Republika Hrvatska predlaže da se poveća hrvatski kontigent u operacije podrške miru Kfor, sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske - navedeno je u Nacrtu tog predloga.

Kfor
Pripadnici Kfora na Kosovu i Metohiji
Foto: Profimedia

Takođe se navodi, da Hrvatska snažno podržava napore NATO u održavanju sigurnosti na samoproglašenom Kosovu, kao i u širem regionu.

- Postojeća kriza odvija se u našem neposrednom okruženju, na području koje za Republiku Hrvatsku ima značaj za stabilnost celog prostora jugoistočne Evrope. Bezbednosna situacija u takozvanom Kosovu, koja zavisi od narušenih međuetničkih odnosa, neregularnih migracija kao i regrutovanju boraca Islamske Države i njihovog povratka, od izuzetne je važnosti zbog mogućih posledica na odnose država jugoistočne Evrope i stabilnosti celog područja. Narušavanje sigurnosti u takozvanom Kosovu može imati implikacije i na hrvatsku ekonomiju - navedno je u predlogu hvatske vlade. 

Ukazuje se da je trenutno u operaciji Kfora raspoređen 33. hrvatski kontingent sa 38 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dva helikoptera Hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva. Područja razmeštaja su Priština, Uroševac i kamp pored Peći.

Da li smatraš da više znaš o digitalnim tehnologijama od svojih roditelja i nastavnika?

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd